În ciuda faptului că dispun de numeroase mecanisme de siguranță sofisticate, mașinile contemporane sunt ocazional implicate în accidente.
Potrivit carVertical, 52,4% din toate vehiculele la nivel global sunt avariate, ceea ce înseamnă că, statistic vorbind, fiecare al doilea vehicul construit are o avarie la un moment dat.
Și mai intrigantă este diferența de risc de accident între diferite mărci de mașini.
Recent, un studiu a fost realizat de carVertical pentru a determina ce marcă de vehicul are cea mai mare proporție de unități avariate și cât costă, de obicei, repararea avariilor.
Cum a fost întocmit studiul?
Pentru a realiza acest studiu, au fost analizate informațiile despre daune din 2 milioane de rapoarte anterioare ale carVertical.
Compania adună date din surse și baze de date fiabile, le procesează și oferă utilizatorilor rapoarte istorice cu informații despre kilometraj, daune, proprietari anteriori și alți factori importanți.
Scopul principal al studiului a fost de a determina frecvența datelor privind daunele în funcție de producătorul auto.
Drept urmare, specialiștii în analiza datelor din cadrul companiei au examinat rapoartele istorice autentice ale mașinilor întocmite de utilizatorii platformei.
Prin însumarea tuturor costurilor asociate accidentelor care au fost înregistrate de fiecare marcă și prin calcularea mediei acestor cifre, a fost determinată valoarea monetară medie a daunelor.
Constatările demonstrează amploarea daunelor provocate vehiculelor fabricate de anumite mărci, precum și costul tipic al reparațiilor.
Numărul mediu de accidente (atât minore, cât și catastrofale) per vehicul pentru fiecare marcă este o altă constatare utilă.
Această medie a fost determinată prin împărțirea numărului total de rapoarte generate pentru fiecare marcă la numărul total de accidente care au fost descoperite.
Aproape trei sferturi dintre mașinile Tesla au fost implicate într-un accident
Tesla tops the list of auto brands with the most damage reports, with damage records comprising 74.3% of all historical reports made for Tesla vehicles.
Hyundai (69.1%) and Subaru (68.7%) vehicles came in second and third, respectively.
The brands with the fewest accidents were Alfa Romeo (40%) and Fiat (39.5%), Renault (40.8%), and Renault (40.9%).
It is often possible to use common sense to explain the cause of these stark discrepancies.
Brands like Renault and Fiat specialize on providing inexpensive vehicles with modest, fuel-efficient engines that are most frequently used as family vehicles or for commuting.
Hyundai caters to the youthful and novice driver market with affordable, “cool” vehicles.
Although Subaru vehicles are generally safe, drivers frequently lack the knowledge necessary to operate an all-wheel drive car safely.
Tesla cars, on the other hand, have incredibly strong acceleration despite being pricey and loaded with contemporary safety features.
“Tesla vehicles present a conundrum in that they boast the world’s most cutting-edge autonomous driving technology while also having the highest accident rates.
It’s possible that there are so many accidents because motorists are either not yet accustomed to the extraordinary acceleration of Tesla vehicles or are not being as cautious while driving.
It goes without saying that the majority of Tesla cars are produced in the US”- says Matas Buzelis, carVertical’s director of communications.
Ferrari și Lamborghini au cele mai costisitoare daune
Nu este surprinzător faptul că Ferrari (94.149 euro) și Lamborghini (64.608 euro) au cele mai mari valori medii ale daunelor înregistrate. Ambele medii sunt semnificativ mai mari decât cele ale celorlalte mărci de pe lista carVertical.
Mărcile de mașini de lux cu cele mai mici cheltuieli de reparații sunt Tesla (14.320 de dolari), Dodge (9.522 de dolari) și Porsche (8.588 de dolari).
Când vine vorba de costurile de reparații, o valoare medie ridicată denotă fie reparații costisitoare, fie daune semnificative.
Costul mediu de reparație pentru producătorii ultra-luxoși este de ordinul zecilor de mii de euro, în timp ce pentru BMW, Volkswagen și Toyota este de numai 3.994, 3.538 și, respectiv, 3.011 euro.
Indiferent de marca mașinii, media globală constatată în acest sondaj este de 3.574 de euro.
Atunci când se stabilește dacă dauna medie a unui model este mare sau mică, aceste informații vor fi utile.
“Accidentele auto super premium sunt mai scumpe din punct de vedere al costurilor.
Chiar și cea mai mică zgârietură este însoțită de o factură lacrimogenă, prin urmare nu este de mirare că Ferrari și Lamborghini sunt liderii incontestabili ai acestei liste”- explică M. Buzelis.
Porsche deține media cea mai ridicată de daune înregistrate
Mașinile cu cel puțin o daună înregistrată și cele care au, în medie, cele mai multe daune pe mașină prezintă o asociere substanțială, așa cum ar fi fost de așteptat.
Porsche conduce detașat, cu o medie de 1,71 incidente pe mașină, urmată de Tesla (1,58) și Hyundai (1,52).
Companiile cu cel mai mic procent de înregistrări de daune sunt Peugeot (0,75), Renault (0,73) și Fiat (0,7).
Aceste firme construiesc în principal automobile accesibile și eficiente, prin urmare proprietarii acestora nu se angajează frecvent în condus agresiv sau rapid.
“Constructorii de automobile cu cea mai mare medie de înregistrări de daune și vehiculele cel mai des avariate au puține lucruri în comun.
Vârsta medie a vehiculelor inspectate pe platforma noastră este de 9,5 ani, iar în acest timp, vehiculele anumitor producători suferă daune de două ori.”
spune dl Buzelis.
Investigația a scos la iveală și câteva situații extreme, cum ar fi Mercedes-Benz-ul cu un raport carVertical care enumeră nu mai puțin de 35 de daune raportate.
Situații similare în care un automobil suferă daune în mod repetat sunt frecvente.
Datorită posibilității ca aceste vehicule să nu mai poată fi conduse în siguranță, această situație crește riscurile pentru cumpărători.