Space X. Odiseea spațială americană continuă

Dă şi tu share articolului

Puțină Istorie. De la ce a pornit totul

Trupele naziste în frunte cu temutul Adolf Hitlet și cu ale sale planuri diabolice au  pornit o ofensivă fără precedent dorind să distrugă state din Europa prin bombardarea lor sistematică dar nu cu orice fel de rachetă ci cu temutele V1 și ulterior spre sfârșitul celui de al doile război mondial cu temuta V2. Bineînțeles că occidentul nu a stat cu mâinile în sân și a făcut tot ce era omenește posibil pentru a contracara atacurile cu astfel de arme și mai apoi de a pune mâna și pe cei care le proiectaseră, nu doar pe cei care apăsau butonul de lansare, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Aceste rachete erau produse in regiunea germană Peenemunde după schițele și sub supravegherea expertului german în rachete Werner von Braun care după cum știm a fost capturat de trupele militare ale Statelor Unite ale Americii, transportat în America pentru a ajuta la dezvoltarea proiectelor americane de cucerire a cosmosului, lucru care de altfel s-a și întâmplat, savantul Werner von Braun punându-și foarte serios amprenta pe evoluția ulterioară a programului cosmic american, culminând cu trimiterea primilor  oameni pe lună (Louis Armstrong și Buzz Aldrin) în data de 11 Iulie 1969. Dar până atunci să nu uităm că primul zbor ever al unei nave create vreodatăp pe Terra a avut decolarea din Rusia (mă rog fosta URSS !!) la 4 octombrie 1957 când naveta R-7 a lansat pe orbită satelitul Sputnik !! Să nu ne uităm istoria, da ? 

Apoi sigur, au urmat Sputnik 2 lansat pe data de 3 noiembrie 1957, Sputnik 4 și Sputnik 5 lansate pe 15 mai 1960 respectiv 19 august 1960. Odată cu participarea savantului german Werner von Braun, Staele Unite ale Americii prin agențaia spațială americană NASA au pornit cu un avânt care așa cum am pomenit mai sus a culminat cu primul pas al unui om pe un corp ceresc altul decât pământul, și anume ”Un pas mic pentru om, un pas mare pentru umanitate” al lui Louis Armstrong, venit după ce fosta URSS anunțase cu surle și trâmbițe că astronauții lor au stat zile întregi pe orbita lunii stârnind invidia și totodată o to mai mare ambiție a NASA pentru cuerirea astrului ceresc, Luna. 

Sigur, NASA a dezvoltat pe această platformă deja celebră, programele (Gemini, Apolo, Mercury, Skylab) culminând bineânțeles așa cum știm cu cele două mega reușite să zic așa, Stația Spațială Internațională și lansarea celor doi roboți care acum explorează planeta Marte. Iată unde a ajuns explorarea spațiului, la explorarea planetelor din calea lactee, a planetelor din sistemul nostru solar. Cursa dintre Statele Unite ale Americii și actuala Rusia continuă pe planul lansării de sateliți. Actualmente NASA se concentrează atât pe sateliții de comunicații (TV, Internet, GPS, etc) cât și pe cei militari sau pe cei de descoperire a unor noi planete și a posibilelor civilizații extraterestre. Pe lângă aceștia mai găsim și sateliții spion. Pe lângă cei doi giganți SUA și Rusia, iată că vin din urmă și alte state care vor să-și vadă numele trecut în cartea de istorie a cuceririi spațiului, și aici amintim pe Japonia, India, China (care chiar are acum mai nou propria stație spațială !!) dar și Republica Moldova despre care am aflat că în decurs de o lună va lansa propriul ei satelit de comunicații. 

De ce Space X ?

Pe data de 8 Iulie 2011 NASA a avut ultima sa lansare a vreunei navete spațiale de la Cap Canaveral (vorbesc despre navetele construite de NASA). Dar … după cum știm, NASA nu a sistat definitiv angajarea în programele spațiale în care era de altfel angrenată ci mai mult decât atât s-a văzut nevoită să apeleze la inamicii lor de-o viață și anume Rusia pentru a reâncepe aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale și astfel s-a creat acest parteneriat între SUA și Rusia, astronauții celor două țări zburând împreună cu navetele Saturn de la cosmodromul Baikonur (Belarus). Acum și Rusia am înțeles că dorește să ăși construiască propria Stație Spațială … Statele Unite ale Americii avea nevoie de un anteprenor local, american care să repună bazele cuceririi spațiului. Acel anteprenor era și este în America. Numele său este Elon Musk, da creatorul Tesla. El, Elon Musk a creat Space X (Space Exploration Technologies Corporation). La 28 septembrie2008, după trei încercări anterioare nereușite [1], SpaceX a reușit să lanseze pe orbită stabilă primul său vehicul cosmic purtat de racheta purtătoare Falcon 1, care este un concept 100% original al companiei. Este o realizare tehnică remarcabilă, întrucât compania este în întregime privată, spre deosebire de NASAESA sau alte organizații similare, care sunt agenții guvernamentale sau multi-guvernamentale. (sursa Wikipedia). Acum cu această companie a miliardarului american Elon Musk, SUA pare că și-a regăsit drumul nu doar spre ISS (Stația Spațială) dar mai ales către noi orizonturi în cucerirea spațiului. Avantajele oferite de compania Space X :

  • Este o companie americană, deci astronauții nu mai trebuie să piardă timp prețios și să se mai lovească de bariere lingvistice și de alte feluri (cultură, religie, etc)
  • Atât racheta purtătoare cât și Dragonul (unde stau astronauții) pot fi refolosite ori de câte ori este nevoie făcându-se economie enormă de reusrse financiare, lucru la care NASA nu își permitea nici măcar să viseze în anii ei de glorie.
  • Revoluția continuă pornind de la costumele astronauților și terminând cu tehnologiile aflate la bordul Dragon-ului
  • S-a reușit andocarea Dragonului la ISS (International Space Station) și ducerea și aducerea înapoi pe pământ a astronauților după terminarea programelor lor pe ISS
  • S-a reușit pe această cale aprovizionarea ISS cu absolut tot ce este nevoie atunci când este nevoie …
  • Elon Musk și NASA au în plan teraformarea planetei Marte și fixarea acolo a unei colonii umane pământene de câteva milioane de oameni care vor efectua nu știu dacă din păcate sau din fericire o călătorie doar dus … 
  • Din toate punctele de vedere, naveta Falcon 1 purtătoarea Dragonului reprezintă din fericire nu doar pentru NASA cât și pentru noi toți altrnativa cea mai viabilă la ceea ce ne putea oferi NASA sau Rusia. De ce spun că noi toți avem de câștigat ?
  • Pentru că descoperirile științifice ne privesc pe toți deopotrivă, noi toți beneficiem acum de acestea și mă refer acum doar la tranzistor sau la nano tehnologie …. acestea se folosesc în calculatoare, ca să nu mai spun de inteligența articificială cu care stăm la birou sau în buzunare (calculatoare, laptopuri, telefoane și alte device-ri smart, etc).
  • Odiseea spațială continuă. Se pune la cale un proiect de cucerire a spațiului pentru toată lumea, urmează să se construiască vehicule pentru asta. Spațiul este locul cel mai necunoscut pentru noi…. dar mă întreb totodată…cât de bine ne cunoaștem noi propria planetă ? Cât de bine ne cunoaștem noi pe noi înșine ?? Aici vă las să răspundeți dumneavoastră !

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment