Sfârșitul banilor în numerar! Este obligatoriu în România de la 1 ianuarie

Dă şi tu share articolului

O nouă prevedere legislativă care ar face ca banii lichizi să dispară va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Măsura a fost aplicată de ANAF, care susține că decizia a fost luată pentru a preveni evaziunea fiscală.

Toate magazinele trebuie să înceapă să accepte plățile cu cardul bancar de la 1 ianuarie.
ANAF a implementat măsura ca parte a unui proiect de combatere a evaziunii fiscale.
Toate magazinele cu vânzări mai mari de 50.000 de lei sunt obligate de noua legislație să instaleze sisteme POS și să accepte plățile cu cardul în loc de numerar.

Măsura a fost luată pentru ca autoritățile fiscale să reglementeze mai simplu tranzacțiile comerciale și să supravegheze toate plățile.
Se anticipează că utilizarea cardurilor de credit și de debit pentru plăți va reduce evaziunea fiscală comercială.

Până în prezent, numai întreprinderile cu venituri mai mari de 50 000 de euro erau obligate prin lege să accepte plățile cu cardul.
În urma adoptării de către guvern a OG 16/2022, care a modificat aceste praguri, lucrurile s-au schimbat în vara anului trecut.

Limbajul ordonanței a fost trimis ulterior Parlamentului pentru aprobare statutară, unde a suferit revizuiri suplimentare față de forma sa inițială.
Ca urmare, și nu în euro, ca în prima formă stabilită de guvern, pragul de la care magazinele sunt obligate să se doteze cu POS-uri și să accepte plăți cu cardul a fost stabilit în moneda națională.

Noi reguli pentru comercianți

Standardele pentru a alege cine ar trebui să aibă echipamente POS s-au schimbat și ele.
Anterior, acest lucru se baza pe cifra de afaceri; cu toate acestea, conform reglementărilor actuale, plățile cu cardul trebuie să se bazeze acum pe veniturile anuale în numerar.

Se sugerează ca obligația să fie impusă operatorilor economici prin raportare la încasările în numerar realizate de deținătorii de carduri, având în vedere scopul reglementării, care este de a introduce o măsură suplimentară pentru a asigura trasabilitatea fluxurilor de numerar, ca o premisă majoră pentru combaterea evaziunii fiscale, și, pe de altă parte, de a permite deținătorilor de carduri să utilizeze acest instrument de plată la un număr mai mare de operatori economici în contextul actual, dominat de digitalizare.

În trimestrul următor celui în care încasările în numerar din ultimele 12 luni au depășit pragul de 50.000 de lei, comercianții sunt obligați să instaleze sisteme POS și să accepte plăți cu cardul.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment