Semaforul intermitent la dreapta. Ce obligații are primul șofer din coloană și cine are prioritate în intersecție

Dă şi tu share articolului

S-au auzit claxoane, înjurături și un semafor verde intermitent la dreapta.
Așa se pare că se întâmplă atunci când automobiliștii care blochează traficul care se deplasează în sens opus se află pe prima bandă într-o intersecție, în capul de linie.

În timp ce așteptați la semaforul unei intersecții, sunteți primul vehicul de pe prima bandă a liniei.
Semaforul este roșu pentru dvs. și totuși doriți să continuați să mergeți mai departe.
Semaforul clipește verde pentru alte câteva automobile care vor să vireze la dreapta și care încearcă frenetic să vă atragă atenția făcând acest lucru.

Am interpelat direct sursa, Inspectoratul General al Poliției Române, pentru a obține lămuriri cu privire la care sunt responsabilitățile primului șofer de pe prima bandă.

Conducătorul autovehiculului își poate continua deplasarea în direcția indicată de săgeata verde pe fond negru, îndreptată spre dreapta, cu obligația de a acorda prioritate tuturor vehiculelor și pietonilor care au prioritate de trecere, precum și în direcția de mers înainte, atunci când semaforul electric pentru tronsonul respectiv de drum se face verde.

Ce se întâmplă dacă ajungi pe trecerea de pietoni sau treci de semafor
Prima mașină de la coadă poate fi “răsplătită” pentru generozitatea sa dacă alege să le permită celor din spatele său să treacă pentru a traversa semaforul din intersecție sau pentru a intra pe trecerea de pietoni.

În conformitate cu normele articolului 52 alineatul (2) litera (a) din Tratatul CE, “sancțiunea pentru neoprirea la semafor” este “o recompensă” în ceea ce privește problema opririi după semaforul electric.
Semnalul roșu interzice traversarea, în conformitate cu subsecțiunea (1) din Regulamentul de punere în aplicare a ordonanței menționate anterior (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – n.r.).
În plus, conform alineatului (2) al aceluiași articol, “La semnalul roșu, vehiculul trebuie să oprească înaintea indicatorului de oprire sau, după caz, a indicatorului de trecere pentru pietoni, iar în lipsa acestuia, la semafor.”
Vehiculul trebuie să oprească înaintea marginii părții carosabile a drumului ce urmează a fi traversat dacă semaforul este instalat deasupra sau pe partea cealaltă a intersecției, în lipsa indicatorului de oprire sau a indicatorului de trecere pentru pietoni, au precizat reprezentanții IGPR.

Ce se întâmplă dacă te încadrezi pe banda greșită?
“Prin prezenta vă informăm că, în conformitate cu prevederile art. 107, alin. 1 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, “În intersecțiile prevăzute cu indicatoare și/sau marcaje pentru indicarea sensului de mers, conducătorii de vehicule se vor deplasa pe benzile corespunzătoare sensului de mers dorit cu cel puțin 50 m înainte de intersecție și vor respecta semnificația indicatoarelor și marcajelor.”
(1), pct. 16 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede că nerespectarea obligației menționate mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni. “IGPR a transmis și un raport.

Între șase și opt puncte de amendă și o probabilă suspendare a permisului pentru 60 de zile constituie amenzile din clasa a III-a de sancțiuni.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment