Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească sau dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor

Dă şi tu share articolului

La conferința de semnare a contractului de implementare a investiției I19 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNDR), pentru dezvoltarea competențelor în domeniul tehnologiilor avansate pentru IMM-uri, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat vineri că a avea servicii publice electronice este inutil dacă cetățenii nu știu să le folosească sau dacă funcționarii publici nu știu cum să servească cetățenii prin aceste servicii.

“Este o premieră, ceea ce o face, după părerea mea, un reper istoric pentru România.
Guvernul României tratează, de fapt, pentru prima dată dezvoltarea competențelor digitale, iar noi apreciem acest lucru.
Vreau să atrag atenția asupra faptului că pornim de pe ultimul loc în indicele DESI.
Suntem cu toții conștienți de faptul că țara se află pe locul 27 în lume în ceea ce privește competențele digitale și că nu are nicio valoare să ai atâtea servicii publice electronice câte sunt dacă nimeni nu le poate folosi, cu atât mai puțin dacă nu există funcționari publici care să se poată conecta cu utilizatorii acestor servicii.
Pornim de la un nivel relativ scăzut, pentru că doar 28% dintre români, după estimarea mea, au abilități digitale fundamentale.
O schiță a competențelor digitale la nivelul administrației publice centrale a fost creată și datorită eforturilor depuse de Autoritatea pentru Digitizarea României printr-un proiect european.
Mai avem încă mult de lucru în ceea ce privește abilitățile digitale de bază, în opinia mea, chiar și după ce am intervievat și testat 11.000 de funcționari publici din administrația publică centrală.
Acest lucru este de înțeles, având în vedere că Guvernul României nu a făcut încă un efort concertat pentru a instrui personalul din autoritățile publice centrale și locale cu privire la transformarea digitală.
Din acest motiv, sunt foarte mulțumit de acest proiect.
El completează o altă investiție pe care o face ANFP, și anume formarea a 30.000 de angajați din administrația publică în competențe digitale fundamentale.
Cred că aceasta este cea de-a șaisprezecea investiție a ANFP “a declarat Burduja.

Proiectul, în opinia ministrului, presupune să permită accesul talentelor digitale sofisticate în sectorul privat.

“Vorbim despre tehnologii ale viitorului precum blockchain, automatizare, realitate virtuală și alte lucruri care vor crește competitivitatea economică a României.
În esență, astăzi se semnează un contract între Ministerul Cercetării, donatorul, și Autoritatea Română pentru Digitalizare, beneficiarul.
În urma acestuia, se vor alege instructorii care vor conduce aceste cursuri și, concomitent, se va începe achiziția și instalarea unei platforme digitale.
Angajații din cadrul IMM-urilor românești vor beneficia de cursuri prin intermediul acestei platforme.
Cred că până la jumătatea anului viitor vom putea selecta instructorii și, concomitent, să pregătim platforma în cel mai scurt timp posibil, ceea ce ne va permite să începem să instruim primii lucrători din IMM-urile românești pentru aceste tehnologii emergente până în toamna anului viitor sau, cel puțin, până la sfârșitul anului viitor”, a declarat oficialul.

Ultimul loc pe care îl ocupăm în clasamentul DESI, potrivit lui Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității Române pentru Digitizare (ADR), “nu este deosebit de pretențios”.

“Împreună cu mediul privat, am stabilit proiecte tehnice, studii privind tehnologiile care vor fi implementate prin proiectul major pentru România – Cloud-ul guvernamental – în acest an. Sper ca România să fie în topul viitoarei economii digitale, chiar dacă indicele DESI ne plasează în prezent un pic prea exigent pe ultimul loc.
Aducem un proiect care este esențial pentru economia digitală.
În esență, vom primi alături de ADR toți profesorii care au expertiză în domenii precum Internet of Things (IoT), tehnologii Cloud, Big Data, Machine Learning, Artificial Intelligence, Robotic Process Automation, Blockchain, Cyber-Physical Systems și Additive manufacturing.
Acestea sunt cele opt lucruri cruciale sau esențiale pentru a realiza “Vlad a contestat.

Semnarea contractului de execuție a investiției I19 din cadrul PNDR a fost organizată vineri de Autoritatea pentru Digitizarea României (ADR) în colaborare cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Investiția I19 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNDR) – Schemele dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme – proiectul “Competențe în domeniul tehnologiilor avansate pentru IMM-uri” va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin îmbunătățirea competențelor digitale ale angajaților acestora și restrângerea atenției forței de muncă în domenii tehnologice avansate.

Prin participarea la programe de formare în domenii tehnice importante, precum Internet of things (IoT), tehnologii cloud, Big Data, Machine Learning, Inteligență artificială, Robotic Process Automation, Blockchain, sisteme cibernetice și sisteme fizice și producție aditivă, angajații IMM-urilor își vor putea crește nivelul de cunoștințe și competențe.

Valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis care se va acorda în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru formarea/recalificarea angajaților din cadrul întreprinderilor este de 34 milioane de euro (167,263 milioane de lei fără TVA), sumă inclusă în bugetul total de investiții de 36 milioane de euro (177,102 milioane de lei fără TVA), finanțare PNRR.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment