De la preluarea mandatului de către Biden, producătorii și-au mărit de patru ori investițiile deja declarate în producția de mașini electrice și baterii în SUA, ajungând la 210 miliarde de dolari, mai mult decât orice altă națiune din lume.
Statele Unite sunt acum pregătite să atragă cele mai mari investiții străine în producția de baterii și vehicule electrice, depășind pentru prima dată investițiile anunțate de China și apropiindu-se de Europa.
Un studiu comandat de NRDC și finalizat de analiștii de la Atlas Public Policy a constatat că întreprinderile au anunțat investiții de 210 miliarde de dolari pe piața vehiculelor electrice (EV), cu puțin peste 50 de miliarde de dolari mai mult de când președintele Biden și-a preluat mandatul în 2021.
În prezent, SUA este pe cale să atragă până la un sfert din toate investițiile declarate în EV la nivel mondial, fiind pe locul al doilea după Europa, după ce China a dominat ani de zile producția de EV.
Creșterea acestor investiții, care a avut loc imediat ce președintele Biden a intrat în funcție și a făcut din trecerea la vehiculele electrice o prioritate a administrației sale, arată avantajele unor cerințe stricte privind mașinile nepoluante și ale sprijinului federal pentru vehiculele cu emisii zero.
Probleme pentru China și Europa
În concordanță cu ceea ce observă deja în China și Europa, producătorii răspund, de asemenea, la promisiunea administrației de a adopta reglementări riguroase privind mașinile nepoluante și camioanele nepoluante, care vor pune un accent semnificativ pe vehiculele ecologice.
În plus, potrivit cercetătorilor Atlas, 54 de miliarde de dolari vor fi cheltuite de către producătorii de automobile și producătorii de baterii pentru a dezvolta sau extinde 37 de instalații de baterii pentru vehicule electrice.
Aceste instalații ar putea găzdui aproximativ două treimi din piața vehiculelor de pasageri electrificate dacă vor fi construite și operaționale până în 2030.
Aceste declarații semnalează o schimbare dramatică pe piața mondială a bateriilor litiu-ion, care a fost controlată în ultimele trei decenii de China și, respectiv, Japonia.
Inventarea și dezvoltarea tehnologiei bateriilor litiu-ion au fost ajutate de cercetători americani în anii 1970 și 1980; unul dintre ei, alături de alții, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Chimie în 2019 pentru realizările sale.
Potrivit cercetătorilor de la Atlas, o asistență politică suplimentară la nivel de stat “ar putea bloca investiții suplimentare în fabricarea vehiculelor electrice și a bateriilor și ar putea oferi o încredere și mai mare sectorului privat”.