Schimbare uriașă la bancă pentru români. Devine obligatoriu din 24 august, ce se întâmplă cu comisioanele

Dă şi tu share articolului

O hotărâre de guvern precizează că va avea loc o schimbare la bancă începând cu luna august.
Transformarea viitoare trebuie făcută cunoscută românilor. Potrivit hotărârii guvernamentale, comisioanele pentru conversia din și în euro trebuie afișate la bancomate, locații de schimb valutar și procesatorii de plăți.
Prin urmare, o transparență sporită în tranzacțiile valutare va fi avantajoasă pentru români.

În cazul băncilor, caselor de schimb valutar sau procesatorilor de plăți care permit acest tip de conversie, comisioanele percepute pentru schimbul valutar leu-euro și euro-leu vor fi afișate clar consumatorilor și aceste informații vor apărea înainte de inițierea plății.

Această clauză face parte dintr-o serie de reforme realizate la nivelul Uniunii Europene, iar actul normativ impune ca informațiile să fie puse la dispoziția clienților atât la bancomate, cât și la punctele de vânzare.
Clientul trebuie de asemenea informat înainte de efectuarea plății.

Clientul va beneficia de posibilitatea de a compara ratele, deoarece această modificare va intra în vigoare în luna august datorită transparenței tarifelor și cursului de schimb.
Capacitatea plătitorului de a lua decizia corectă este un alt indiciu al utilităţii schimbării.

Schimbare majoră care va avea loc la bancomat în cazul schimburilor valutare

Informațiile despre comisionul perceput includ informații despre taxele de operare, comisioanele de conversie valutară și comisioanele care se aplică transferurilor efectuate online.
Companiile riscă să fie amendate dacă nu avertizează consumatorul înainte ca acesta să efectueze plata.

Furnizorul va trebui să ofere clientului o estimare a comisiaonului pentru serviciile de schimb valutar în cazul taxei de conversie valutară asociată transferurilor efectuate într-un mediu online.
Clientul va primi o chitanță după efectuarea plății.

Prețul bunurilor sau serviciilor care urmează să fie achiziționate, precum și orice costuri legate de conversia valutară din lei în euro sau invers vor fi enumerate pe document.
Conform Regulamentului European, furnizorii de servicii de plată sunt obligați să sincronizeze comisioanele pentru plățile interne efectuate în lei și plățile transfrontaliere efectuate în euro.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment