Reactoare care vor furniza energie nelimitată fără să polueze

Dă şi tu share articolului

Reactoare care vor furniza energie nelimitată fără să polueze

Da aţi auzit bine. Este vorba despre reactoarele centralelor nucleare ce vor putea produce energie nelimitată fără să polueze. Acasta idee a preocupat pe toţi oamenii de ştiinţă dealungul a decenii dar este cât mai aproape de a fi descoperită.

Cu toţii stăm pe un butoi de pulbere când ne gândim la centralele nucleare, şi avem şi motive pentru a face asta. Să ne uităm la dezastrele nucleare din 1986 din Cernobîl şi Fukoshima din Japonia din 2010 care au speriat întreaga lume generând şi pagube materiale semnificative. Italia spre exemplu şi-a închis toate centralele nucleare în 1995 în baza unui referendum votat de popor.

E drept centralele nucleare au numeroase beneficii dar şi dezavantaje
cum ar fi cele ale poluării majore şi există riscul producerii unui
dezastru nuclear.
Dacă în vitor centralele nucleare vor furniza energie fără poluare am elimina orice risc posibil.
Aceasta idee pare ruptă de realitate dar total adevărată. Cercetătorii americani consideră că fuziunea nucleară va deveni accesibilă în 15 ani. Astfel accesul la energie nelimitată şi curată este din ce în ce mai aproape de realitate. Cercetotorii dela MIT îşi concentrează toată atenţia lucrân la un dispozitiv ce se numeşte Spare. Prin acest dispozitiv se poate obţien fuziunea nucleară.

Să explicăm în ce constă.

Tehnologia se bazează pe imitarea unui proces natural care are loc în cosmos mai precis în interiorul stelelor. Elementele chimice uşoare ca hidrogenul se numesc între ele formând elemente cu o denstiate mai mare precum heliul. Fuziunea atomilor generează sau mai precis spus eliberează o cantiate imensă de energie, iar aceasta poate fi folosiă cu suces fără să existe riscul poluării.
Tot ce trebuie să reţinem este faptul că această tehnologie va fi accesibilă în 15 ani. Aceste cifre sunt date de experţi şi nu rămâne decât să aşteptăm pentru a vedea în ce direcţie va evolua ştiinţa. În prezent există deja supraconductori care rezistă la temepraturi extrem de mari.
Cercetătorii de la MIT împreună cu Commentwealth Fusion Systems (companie privată) lucrează la proiectul Spare urmând ca în final să ducă la construirea de reactoare de fuziune nucleară. Un asemena reactor este capabil să genereze 100 Mega Watti putere comparând cu o centrală nucleară conveţională care nu poate genera mai mult 2-3 GigaWatti putere. Deci rezultatlee sunt împresionante.
Ar fi şi câteva probleme cu care se confruntă cercetătorii. Fabricarea de electromagneţi superconductori ar trebui pusă cât mai repede în funcţiune. Aceşti electromagneţi sunt capabil să genereze un câmt magnetic mlt mai intenes decât cele care există în prezent. Cu toate astea există şi veşti bune, noi magenţi ar putea fi produşi peste 3 ani afirmă cercetători ide la MIT.
În prezent în afară de acest  proiect grandios Spare, în curând va începe u nalt experiment similar, Iter mai precis în sudul Franţei care va fi cel mai mare proiect de fuziune nucleară din lume.
În condiţiile în care există foarte multe deşuri radioactive la nivel mondial aceste descoperiri ale cerceătotilor nu numai că vor revoluţia întreaga ştiinţă dar ne vor aduce şi foarte multe beneficii. Vom avea mult mai multă energie produsă cu 0 poluare. Avem nevoie de un mediu sănătos care se prefigurează în viitor. Până atunci trebuie doar să mai aşteptăm şi să ne complacem cu ce avem în prezent.
Abia din 2035 vom reuşi să producem energie prin fuziune dacă totul merge conform spuselor cerceătorilor. Acronul Ilter (International Thermonuclear Experimental Reactor) va costa aproximativ 20 de miliarde de euro).
Daţi şi voi un share şi un like postării

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment