RABLA 2023 vine cu schimbări importante: informația momentului pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani

Dă şi tu share articolului

Unele îmbunătățiri semnificative sunt incluse în programul Rabla 2023 pentru românii care vor să primească ajutor de stat pentru achiziționarea unui autovehicul nou.
Ministerul Mediului a afirmat acest lucru într-o hotărâre de guvern care face în prezent obiectul unei dezbateri publice.

Rabla Clasic și Rabla Plus, ediția 2023, se vor lansa anul acesta pe 17 martie, potrivit datelor furnizate dealerilor auto.
Săptămâna aceasta, în Monitorul Oficial este așteptată publicarea metodologiei inițiativei.
Ghidul de finanțare, în principiu, este valabil cinci ani, cu condiția foarte esențială ca acesta să poată fi schimbat ori de câte ori este nevoie, așa cum s-a întâmplat anul acesta.

Rabla Classic și Rabla Plus 2023: actualizările din acest an

În cazul Rabla Clasic, modificările sunt următoarele: emisiile se reduc cu până la 155g CO2/km, plafonul pentru cererile de decontare este redus la minimum 300.000 de lei, se elimină opțiunea de anulare a notelor de înmatriculare și se elimină și obligativitatea ca instituțiile publice să își schimbe mașinile uzate cu unele noi.
Este important de reținut că certificatele de înmatriculare au acum un termen de valabilitate de doar 90 de zile.
Suma inițială va fi transferată altora dacă nu se finalizează foarte multe formalități în acest interval de timp.

În orice caz, românii ar putea obține 7.000 de lei în schimbul casării unei mașini uzate, dacă își doresc o motocicletă sau un autoturism nou.
Primul automobil crește la 10.000 de lei dacă sunt casate două.
De asemenea, tocmai au fost introduse și eco-bonusurile, modelele noi fiind eligibile pentru 1.500 de lei dacă sistemul de propulsie al acestora nu produce mai mult de 120 CO2/km conform standardului WLTP.
În cazul în care este înmatriculat un autoturism cu o vechime de cel puțin 15 ani și cu un nivel de emisii Euro 3 sau mai mic, aceeași sumă se acordă și pentru automobilele cu motoare GPL/GNC.
Pentru automobilele noi cu sistem de propulsie hibrid, participanții la programul rabla primesc 3.000 de lei.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment