Premieră mondială: primul zbor al unui avion comercial alimentat cu hidrogen a avut loc

Dă şi tu share articolului

Aeronava aparținând ZeroAvia Airlines a zburat timp de 20 de minute de pe Aeroportul Cranfield din Bedfordshire. Această aeronavă numai cu hidrogen, fără combustibil, are doar 6 locuri. Este un avion Piper M. Va efectua primul său zbor la sfârșitul acestui an și va zbura apoi peste Insulele Orkney.

Aeronava funcționează cu hidrogen și oxigen. Aceste două gaze provoacă o reacție chimică, care alimentează bateriile și motoarele aeronavei. După acest proces, se elimină un singur tip de apă reziduală. Prin urmare, avioanele care vor zbura cu hidrogen vor fi 100% ecologice, deoarece nu vor produce gaze cu efect de seră si sa polueze atmosfera.

Avioanele cu hidrogen au alte zboruri, dar sunt experimentale, iar Piper M este un avion comercial care poate transporta pasageri. ZeroAvia speră să organizeze primul său zbor comercial cu o aeronavă cu hidrogen incepand din 2023. Recent, Airbus a prezentat conceptul de trei avioane cu hidrogen și a subliniat că acestea vor fi utilizate în 2035.

Unul dintre noile modele va putea să realimenteze pe o distanță de peste 3.500 de kilometri si va putae transporta peste 200 de pasageri.

Cu toate acestea, in urmatorii câțiva ani pot aduce alte surprize: nu numai că avioanele vor folosi hidrogen, ci și trenurile vor folosi hidrogen asijderea.

De exemplu, trenul Breeze al British Railways ar putea fi lansate încă de anul viitor, atingând o viteză de 140 km / h, complet silențioase.

Compania franceză Alstom lucrează, de asemenea, la un proiect similar cu Eversholt Rail, iar anul trecut a folosit chiar și acest prototip pentru transportul de pasageri. Aceste trenuri pot parcurge aproximativ 1.000 de kilometri cu doar rezervor de hidrogen.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment