Piața imobiliară din Uniunea Europeană vs. din România: cât costă un apartament în străinătate, de fapt

Dă şi tu share articolului

Mulți români își doresc să locuiască în propriile case, unde pot lua masa în familie, pot decora fiecare cameră după bunul plac și pot experimenta liniștea, căldura și dragostea.

Doar că nu este tocmai simplu să îți achiziționezi propria casă sau apartament.

Costurile în creștere ale tuturor bunurilor de consum și serviciilor, în special ale alimentelor și facturilor, au avut un impact negativ semnificativ asupra capacității oamenilor de a achiziționa bunuri și servicii în România în ultimele luni.

În condițiile în care inflația anuală a fost estimată de Institutul Național de Statistică (INS) la aproximativ 16% în luna septembrie, iar veniturile, fie că provin din salarii sau din pensii, sunt practic aceleași, este de înțeles de ce banii și-au pierdut din valoare și vă puteți permite să cumpărați din ce în ce mai puține lucruri.

Pe lângă creșterea agresivă a dobânzilor, oamenii trebuie să se confrunte și cu majorările tot mai mari ale dobânzilor la bănci.

Politica agresivă a băncilor centrale de creștere a ratelor dobânzilor de referință, care are ca rezultat ratele ridicate ale dobânzilor practicate de băncile comerciale, este la originea acestei probleme.

Banca Națională a României (BNR) a majorat luna aceasta dobânda de referință, sfidând chiar și cele mai sumbre previziuni ale analiștilor financiari, la 6,25%.

BNR a stabilit la momentul respectiv:

-să mențină un control ferm asupra lichidității pieței monetare; -să mențină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii; -să majoreze rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, de la 5,50% pe an la 6 octombrie 2022; -să majoreze rata dobânzii la facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an; -să majoreze rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an la 6 octombrie 2022;

Având în vedere că ROBOR și IRCC au crescut deja semnificativ, românii care au datorii la bănci s-ar putea confrunta cu dobânzi mult mai mari în următoarele luni, dacă dobânda primară va fi majorată în continuare.

Datele pe care CFA România le oferă în previziunile sale pentru anul viitor îi vor speria pe mulți dintre românii care au datorii la bănci.
Specialiștii preconizează că ratele bancare vor rămâne ridicate și în următorul an.
Vorbim de dobânzile variabile care sunt afectate de ROBOR.
În viitorul apropiat, aceasta nu va scădea prea mult.

CFA anticipează o cifră de 7,48%.
Se va mai ieftini puțin, dar cu siguranță nu suficient pentru a ne simți ușurați în timp ce ne plătim ratele lunare la bănci, întrucât ROBOR la trei luni, utilizat la calculul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a depășit pragul psihologic de 8% în această vară.

Având în vedere aceste date, este de înțeles de ce piața imobiliară continuă să fie o fantezie frumoasă pentru tot mai mulți români.
În condițiile în care prețurile nu au fost constante, dobânzile ridicate îi descurajează pe oameni să mai spere că în curând își vor putea permite să își cumpere o locuință cu un credit bancar.

Costul apartamentelor a crescut și el în concordanță cu inflația!

Previziunile pentru viitorul pieței imobiliare, inclusiv în România, sunt foarte pesimiste.
Piața imobiliară se confruntă cu numeroase pericole în viitorul apropiat, potrivit celui mai recent studiu al Fondului Monetar Internațional (FMI).

“Pe măsură ce ratele la creditele ipotecare cresc și standardele de creditare se înăspresc, scoțând potențialii debitori de pe piață, multe economii avansate și piețe emergente ar putea înregistra îngrijorări pe piața imobiliară.
Gradul de șoc al pieței imobiliare și distribuția datoriilor familiilor vor fi factori importanți în determinarea severității și a efectelor macroeconomice ale acestuia “În document, directorul financiar al FMI, Tobias Adrian, face o precizare.

Cât costă un apartament în România?

Cu toate acestea, Bucureștiul servește drept punct de referință fundamental pentru costurile imobiliare din întreaga noastră țară, așa că vom examina piața regională.
Creșterea medie din luna septembrie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut a fost de aproape 7%.
Există, totuși, anumite excepții.
Potrivit datelor compilate de Anunțul.ro, costurile pentru un apartament cu două camere într-o regiune a Capitalei au fost mai mici luna trecută decât în septembrie 2021.

Regiunea Victoriei – Romană are o creștere de 15% a prețurilor apartamentelor!
Vorbim despre un apartament cu două camere, iar în septembrie 2022, costul mediu a crescut cu peste 110.000 de euro.
În precedentele 12 luni, Militari și Tineretului – Timpuri Noi au înregistrat creșteri de aproximativ 11%.

În mod curios, un apartament cu două camere în Militari costă de obicei în jur de 79.500 de euro, deși în Tineretului – Timpuri noi ajunge la aproape 97.000 de euro.

Dacă aveți un buget mai restrâns, luați în considerare regiunea Moșilor-Dacia, unde proprietarii cer adesea 95.000 de euro pentru un apartament cu două camere.
De asemenea, puteți alege un alt cartier mai accesibil, cum ar fi Berceni – Giurgiului, unde vă puteți lua un apartament propriu cu 63.500 de euro.
Valoarea medie este de 65.000 de euro în Drumul Taberei-Ghencea, 66.700 de euro în Pantelimon, 69.000 de euro în Colentina-Obor și 69.500 de euro în Grivița-Gara de Nord. La polul opus, cele mai scumpe locuințe cu două camere se găsesc în Alba Iulia – Decebal – Muncii, unde proprietarii cer aproape 140.000 de euro.

S-au scumpit și apartamentele în străinătate

Dacă credeți că este mai simplu să cumpărați o locuință în străinătate, trebuie să știți că fiecare piață imobiliară are propriile caracteristici unice și că este posibil să descoperiți oferte mai avantajoase în funcție de veniturile, așteptările și nevoile dumneavoastră.

Cu toate acestea, situația ratelor dobânzilor în Europa este dificilă.
La fel ca și BNR, Banca Centrală Europeană înăsprește politica monetară, deoarece bancherii cresc ratele dobânzilor pentru a combate inflația atât pe plan intern, cât și în străinătate.

În plus, deoarece băncile și-au diminuat toleranța la risc, accesul la credite poate fi semnificativ mai dificil pentru o persoană fără experiență internațională.

Nu în ultimul rând, nu sunteți ferit de probleme chiar dacă aveți banii necesari pentru a plăti apartamentul în întregime și în avans, fără un împrumut.
Prețurile au crescut!

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, în comparație cu același trimestru al anului trecut, prețurile locuințelor în UE și în zona euro au crescut cu 9,3% și, respectiv, 9,9% în al doilea trimestru din 2022, așa cum este evaluat de indicele prețurilor locuințelor.

Prețurile locuințelor au crescut în UE și, respectiv, în zona euro, cu 10,4% și 9,8% în primul trimestru din 2022.

În al doilea trimestru din 2022, prețurile locuințelor au crescut anual în fiecare stat membru pentru care au fost disponibile date, iar acest avans a depășit 10% în șaisprezece dintre acestea.

Cipru (+2,0%), Finlanda (+2,2%) și Danemarca (+2,8%) au înregistrat cele mai mici creșteri.
Republica Cehă (+23,1%), Ungaria (+22,8%), Estonia (+27,4%) și Lituania (+22,1%) au înregistrat cele mai mari creșteri.

Prețurile au crescut în toate statele membre ale UE în comparație cu trimestrul precedent.
Țările cu cele mai mici creșteri au fost Suedia (+0,5%), Finlanda (+1,3%) și Belgia (+1,3%), în timp ce țările cu cele mai mari creșteri au fost Estonia (+8,0%), Lituania (+5,9%), Letonia (+5,5%) și Slovacia (+5,5%).

În general, în acest an, piața imobiliară devine mai competitivă la nivel mondial.
Luați în considerare bugetul cu atenție, efectuați calcule pe termen lung și țineți cont de faptul că aceasta este o perioadă sensibilă și că este imposibil de prevăzut când se va încheia.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment