Sezonul sărbătorilor de iarnă este o perioadă în care pe autostrăzile și drumurile naționale se află mai multe mașini.
În prezent, sunt mai multe vehicule care circulă pe drumurile publice fără a avea asigurare de circulație rutieră.
Potrivit lui Cătălin Condescu, șeful Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere, problema s-a accentuat în ultima perioadă ca urmare a creșterii disproporționate a primelor de asigurare.
Potrivit acestuia, procentul de autoturisme asigurate a scăzut de la 75% la 60% în ultimii doi ani.
Teresa Condescu: “Vehiculele care nu sunt acoperite de o asigurare de răspundere civilă sunt vinovate de un număr mare de incidente rutiere care implică atât vătămări corporale, cât și pagube materiale.
Vorbim de o creștere de preț de 20-30%, dar în acest caz, putem observa că în prima jumătate a acestui an costul asigurării RCA aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, conform informațiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Estimăm că, până în 2020, doar între 55% și 60% din flotă va fi acoperită, în scădere față de proiecția anterioară de aproximativ 75%.”
Datele au fost verificate de Alexandru Negrea, directorul sucursalei Mureș a unei companii de asigurări, la Radio România Târgu Mureș:
Robert Negrea: “Pot să atest veridicitatea lor.
Ar putea fi influențată de costuri sau chiar de neglijența unor șoferi care, atunci când trebuie să plece în concediu, cumpără o asigurare doar pentru o lună și apoi uită să o reînnoiască. Se urcă în mașină și raționalizează: “Nu contează, nu mi se întâmplă mie! “
Dar, din păcate, se întâmplă, iar atunci când se întâmplă, cel care suferă trebuie să se adreseze Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, care administrează fondul pentru victimele accidentelor.”
În România circulă aproape 9 milioane de mașini, dar se crede că peste 30% dintre acestea nu sunt asigurate.
Potrivit lui Rador, legea stabilește un plafon maxim de despăgubire de 6 milioane de euro pentru vătămări corporale și de 1,2 milioane de euro pentru daune materiale în cazul unui accident rutier catastrofal.
ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni din 2022
Comparativ cu valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, piața asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni, la aproximativ 13,4 miliarde de lei, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Cu o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de către asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale, volumul total al subscrierilor pentru activitățile de asigurări generale s-a situat astfel la 10,8 miliarde de lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie-septembrie 2021.
Primele brute subscrise pentru piața asigurărilor de viață au fost de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 5% față de primele nouă luni ale anului 2021.
În plus, în primele nouă luni din 2022, daunele brute plătite de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF, sucursale și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), au fost de 6,3 miliarde de lei.
În schimb, daunele brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale au fost de 5 miliarde de lei, în timp ce daunele brute plătite pentru societatea de asigurări de viață au fost de 1,3 miliarde de lei.
Potrivit raportului, “FGA a aprobat fonduri în valoare totală de aproximativ 484 milioane lei pentru plata despăgubirilor, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata despăgubirilor RCA (455 milioane lei)”.
Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute de aproape 12,1 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022, în creștere cu aproximativ 23% față de totalul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.
“Segmentul asigurărilor generale, care reprezintă 83% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, continuă să domine piața asigurărilor din România.
Asigurările auto continuă să domine piața asigurărilor generale, reprezentând aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute emise de societățile de asigurare în primele nouă luni ale anului 2022. Aceasta include clasa A3 (Asigurarea mijloacelor de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurarea de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului)”, susțin autorii raportului.
Citiți mai multe aici.