ASF: Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni ale anului 2022

Dă şi tu share articolului

Potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiară, piața asigurărilor din România a crescut cu 28% în primele nouă luni ale acestui an, ajungând la aproximativ 13,4 miliarde de lei (ASF).

Astfel, volumul total subscris al asigurărilor generale a fost de 10,8 miliarde de lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie-septembrie 2021, și a reprezentat 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise (PBS) de către asigurătorii și sucursalele autorizate și controlate de ASF.

Primele brute subscrise pentru piața asigurărilor de viață au fost de 2,6 miliarde de lei, în creștere cu 5% față de primele nouă luni din 2021.

În plus, în primele nouă luni ale anului 2022, daunele brute plătite de asigurătorii autorizați și controlați de ASF, sucursale și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), au totalizat 6,3 miliarde de lei.
Cu toate acestea, daunele brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale au totalizat 5 miliarde de lei, în timp ce daunele brute plătite pentru sectorul asigurărilor de viață au fost de 1,3 miliarde de lei.

Potrivit raportului, “FGA a aprobat fonduri în valoare totală de aproximativ 484 milioane de lei pentru plata despăgubirilor, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata despăgubirilor RCA (455 milioane de lei)”.

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute de aproape 12,1 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2022, în creștere cu aproximativ 23% față de totalul înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

“Segmentul asigurărilor generale, care reprezintă 83% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, continuă să domine piața asigurărilor din România.
Asigurările auto continuă să domine piața asigurărilor generale, reprezentând aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute emise de societățile de asigurare în primele nouă luni ale anului 2022. Aceasta include clasa A3 (Asigurarea mijloacelor de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurarea de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului)”, susțin autorii raportului.

Din cauza unei creșteri de aproximativ 7% a subscrierilor pentru clasa C1, volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a depășit 2 miliarde de lei (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare).

Cu un volum de subscrieri de peste 509 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă din 2021 (384 milioane de lei), asigurările de sănătate au continuat să prezinte o dinamică pozitivă în primele nouă luni din 2022. Aceasta a deținut o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de către societățile autorizate și reglementate de ASF.

De asemenea, asigurările de garanții au înregistrat un volum de prime brute subscrise în primele nouă luni din 2022 de aproximativ 191 milioane de lei, în scădere cu 27% față de aceeași perioadă a anului precedent (262 milioane de lei).

“Ratele SCR și MCR au fost supraunitare la sfârșitul lunii septembrie 2022, atunci când au fost calculate la nivelul întregii piețe.
Rata MCR a înregistrat un nivel de 3,70, în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce rata SCR a înregistrat un nivel de 1,59, în scădere cu 14% față de septembrie 2021″, se arată în raport.

În primele nouă luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate în alte state membre ale Uniunii Europene au subscris, prin intermediul a 14 sucursale, un volum de prime brute subscrise în valoare totală de aproximativ 1,4 miliarde de lei (10,2% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 82% față de perioada similară din 2021.

“Gradul ridicat de concentrare atât în ceea ce privește expunerea la principalele clase de asigurări, cât și cotele de piață considerabile menținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare continuă să reprezinte un punct slab al pieței de asigurări din România.
Primii doi asigurători continuă să dețină o cotă de piață considerabilă (aproximativ 52%) pe piața RCA din România, în ciuda faptului că nivelul de concentrare este în scădere, spre deosebire de sfârșitul anului precedent, când primii doi asigurători dețineau o cotă de piață combinată de 61%”, se arată în studiu.

Primele brute emise pe teritoriul altor state au reprezentat circa 77 milioane de lei, adică aproximativ 0,6% din volumul total al primelor subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în primele nouă luni din 2022 (12,1 miliarde de lei), în scădere față de aceeași perioadă din 2017. (aproximativ 214 milioane de lei).

Rezervele tehnice brute constituite de firmele de asigurare au totalizat aproximativ 22,1 miliarde de lei la sfârșitul lunii septembrie 2022, în creștere cu 7,4% față de sfârșitul anului 2021. (aproximativ 20,6 miliarde de lei).
41% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru industria asigurărilor de viață, față de 59% din totalul rezervelor tehnice, care reflectă rezervele constituite pentru asigurări generale.

La încheierea primelor nouă luni ale anului 2022, activele și pasivele companiilor de asigurări (conform standardelor Solvabilitate II) valorau mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

În comparație cu valoarea raportată în aceeași perioadă a anului trecut, activele totale la nivelul întregii piețe de asigurări au urcat cu 14%, în timp ce pasivele totale ale companiilor de asigurări au crescut cu 18% la 30 septembrie 2022.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment