”Performanța” Tesla, cu întârziere de 5 ani: primul ”gigant” electric livrat de compania lui Elon Musk

Dă şi tu share articolului

Primul client care va primi transporturi electrice de marfă va fi Pepsi.

În timpul “Semi Delivery Event” găzduit la Gigafactory Tesla din Nevada, compania a livrat oficial primul său vehicul de serie către Pepsi, la cinci ani după ce CEO-ul Elon Musk a prezentat Semi, tractorul cu remorcă electrificat al Tesla.
100 de mașini în total au fost comandate de producătorul de băuturi.

Când Tesla Semi a fost prezentat pentru prima dată în 2017, variantele de 300 și 500 de mile erau anticipate la un preț de 150.000, respectiv 180.000 de dolari.
Deși aceste costuri sunt considerabil mai mari decât cei 60.000 de dolari pe care îi costă operarea unei cabine diesel tipice, Tesla consideră că mașinile sale pot funcționa cu 20% mai eficient și pot economisi până la 250.000 de dolari în timpul vieții de un milion de mile a Semi.

Potrivit lui Musk, fiecare platformă este “construită ca un glonț” și fiecare va avea un pachet de baterii de 1 MW.
Având în vedere că aceste vehicule pot transporta până la 36 de tone deodată și că este nevoie de doar 30 de minute pentru a se încărca până la 80%, se spune că va avea un timp de la 0 la 100 km/h de 20 de secunde.
Semiremorcile includ, de asemenea, capacități îmbunătățite de pilot automat, dispozitive de atenuare a efectului jackknife, senzori de unghi mort și înregistrare a datelor pentru administrarea flotei.

Probleme cu producția
Livrările ar urma să înceapă doi ani mai târziu, în 2019, a declarat Musk când au început rezervările în 2017.
Până în aprilie 2020, Tesla a amânat în mod oficial livrarea pentru 2021, invocând blocaje de producție legate de COVID și probleme în lanțul de aprovizionare.
Dar numai două luni mai târziu, în mai 2020, Musk a trimis un e-mail către întreaga firmă în care a declarat “Este timpul să depunem cele mai bune eforturi și să începem să producem în masă Tesla Semi.
Datorită fabricării sale limitate de până acum, am reușit să îmbunătățim mai multe zone ale designului”, după cum observă CNBC.
El a precizat în același e-mail că Gigafaboratorul Tesla din Nevada va servi ca loc de producție.

Data de livrare revizuită a fost amânată din nou, de data aceasta până în 2022. Motivul întârzierii este atribuit atât penuriei de procesoare la nivel mondial, cât și propriei capacități de producție de baterii limitate de pandemie pentru noile celule 4680.

În 2021, Musk a declarat: “Credem că rămânem în ritm pentru a produce primele noastre vehicule Model Y la Berlin și Austin”.
Adoptarea efectivă a numeroase tehnologii noi de fabricație și de produs, problemele persistente ale lanțului de aprovizionare și aprobările locale vor avea un impact asupra rapidității cu care se va accelera producția.

“Am amânat începerea programului de camioane până în 2022”, a continuat el, “pentru a ne putea concentra mai bine pe aceste uzine și din cauza disponibilității limitate a celulelor de baterii și a problemelor lanțului de aprovizionare global.

Tesla a reînceput să accepte rezervări cu un avans de 20.000 de dolari începând cu luna mai a acestui an.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment