Pensiile civile vor crește cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023. Decizia, luată luni seară în coaliție

Dă şi tu share articolului

Într-o ședință care a durat mai bine de două ore, luni, 21 noiembrie, liderii coaliției de guvernare au decis ca pensiile să crească cu 12,5% începând cu 1 ianuarie 2023. De asemenea, au trecut în revistă bugetul de stat pentru 2023 și asistența socială pentru cetățenii cei mai nevoiași.
Libertatea a primit informația din surse politice, pe care premierul Nicolae Ciucă a coroborat-o ulterior.

Pensii în funcție de productivitate: “De la 1 ianuarie 2023, vom majora punctul de pensie cu 12,5%.
Prin urmare, noua valoare va fi de 1.784 de lei”.

Sprijin pentru pensionarii cu pensii modeste care au nevoie de el: “Pensiile sub 1.500 de lei costă 1.000 de lei, cele între 1.501 și 2.000 de lei costă 800 de lei, iar cele între 2.001 și 3.000 de lei costă 600 de lei.
Fondurile vor fi împărțite în două plăți egale care vor fi făcute la fiecare șase luni începând cu anul 2023″.

De anul viitor, persoanele fizice care primesc pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și tichete sociale în valoare de 250 de lei la fiecare două luni din an.

În același timp, “Pentru pensionarii de peste 60 de ani cu pensii sub 2.000 de lei, vom acorda o subvenție de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.
Pentru plata cheltuielilor din această iarnă și din iarna următoare, această sumă va fi împărțită în două tranșe”.

În coaliție s-a mai decis:

alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației;
persoanele cu handicap să primească a treisprezecea indemnizație,
indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Deciziile coaliției au fost sintetizate și de președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe Facebook.

“Vom crea un pachet social de 26,65 miliarde de lei numit #SprijinpentruRomânia.
Am considerat că fiecare categorie trebuie să fie tratată într-un mod unic și că ajutorul statului trebuie distribuit mai echitabil între cei care sunt direct afectați de criza economică.
Prin creșterea salariului minim la 3.000 de lei (din care 200 de lei sunt neimpozabili), fac referire atât la persoanele care acum sunt angajate, cât și la cele care au muncit toată viața, dar primesc doar pensii mizere”, a declarat Ciolacu.

Potrivit unor surse din coaliție, s-a ajuns la un compromis de 12,5%, după ce PNL a insistat în ședința coaliției pentru o creștere a pensiilor cu 15%, în timp ce PSD a cerut insistent ca nu toate pensiile să fie majorate în același procent.

După mai bine de două ore de discuții, s-a decis “majorarea punctului de pensie cu 12,5%”, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit surselor politice.

În plus, pensionarii care primesc pensii modeste vor primi următorul ajutor, care se plătește în două tranșe egale pe parcursul anului:

pensionarii cu o pensie sub 1.500 de lei – un ajutor de 1.000 de lei;
pensionarii cu o pensie între 1500 și 2.500 de lei – ajutor de 800 de lei;
pensionarii cu o pensie între 2.500 și 3.000 de lei – ajutor de 600 de lei

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de a 13-a indemnizatie.

Aceste acțiuni au un impact fiscal final de 17,5 miliarde de lei și o creștere a pachetului de pensii de 15,8%.

Neînțelegeri între PSD și PNL pe tema ritmului de creștere a pensiilor

Concluzia făcută în această seară vine în urma discuțiilor din lunile anterioare privind diverse procente pentru majorările de pensii începând cu 1 ianuarie 2023.

În luna septembrie, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, preconiza că majorarea va fi de cel puțin 10%.
Ulterior, Partidul Național Liberal a fost de acord ca majorarea pensiilor să nu poată fi majorată decât cu maximum 11%, potrivit premierului și liderului PNL, Nicolae Ciucă.

După ce președintele Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles, pe 20 octombrie, că “ar fi oportun ca această majorare a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație”, Ciucă a declarat ulterior că proporția de creștere a pensiilor ar putea ajunge la 15%.

Rata actuală a inflației este de 15,3%, în timp ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a prognozat o inflație de 16% pentru finalul anului.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment