Cât va fi punctul de pensie în 2023

Dă şi tu share articolului

De asemenea, în 2023 vor intra în vigoare o serie de ajustări fiscale, inclusiv o creștere a cotei de TVA în industria HORECA și pentru băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr. Salariul minim, punctul de pensie și salariul brut vor crește.
La 1 ianuarie expiră și compensarea cu 50 de cenți a prețului carburanților, deși guvernul a declarat că o va reintroduce dacă prețul benzinei va urca prea mult.

Agerpres precizează că, începând cu 2023, impozitul pe veniturile din dividende va fi majorat, în timp ce nivelul microîntreprinderilor va fi redus, iar cota de 3% va fi eliminată.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu va continua măsura de compensare a prețului benzinei cu 50 de bani începând cu 1 ianuarie 2023, dar că este dispus să o reintroducă dacă “evoluția prețurilor va depăși capacitatea de cumpărare” a cetățenilor.

Salariul minim brut crește la 3.000 de lei

Potrivit unei hotărâri de guvern luate la începutul acestei luni, nivelul salariului de bază minim brut pe țară asigurat în plată ar urma să crească la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, cu o deducere de 200 de lei.

Salariul a crescut cu 339 de lei, adică 17,6%, până la 1.863 de lei, pentru o creștere netă de 22,2%. Modificarea reflectă o creștere de 17,6%, sau 450 de lei în valoare absolută.

Tariful orar va fi de 18,145 de lei, pentru un total de 165,333 de ore pe lună de muncă.

“În cadrul conferinței Consiliului Național Tripartit, Guvernul, reprezentanții patronatelor și sindicatele au ajuns la un acord cu privire la salariul de bază minim brut pe economie care va fi plătit la nivel național începând cu anul 2023.
Majorarea cu 3.000 de lei a salariului de bază minim brut pe economie va ajuta 2.181.134 de salariați. “La începutul lunii decembrie, oficiali din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) au făcut o declarație.

Salariul minim în domeniul construcțiilor crește și el, de la 3.000 la 4.000 de lei.

Punctul de pensie are acum o valoare de 1.785 de lei.

La 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 lei. Începând cu anul 2024, valoarea va crește cu rata medie anuală a inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, conform indicatorilor concreți pe care Institutul Național de Statistică îi publică pentru anul calendaristic anterior.

Bugetul pentru anul următor stabilește alocația socială pentru pensionari la 1.125 de lei și prevede acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii militare de stat, din sistemul public de pensii și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi speciale, plătite de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale, al căror venit lunar este mai mic sau egal cu 3.
Cuantumul venitului lunar este de 1.000 de lei, dacă se încadrează între 1.501 și 1.500 de lei; 800 de lei, dacă se încadrează între 1.501 și 2.000 de lei; și 600 de lei, dacă se încadrează între 2.001 și 3.000 de lei.

În sectorul bugetar, salariile de bază brute vor crește cu 10%.

Cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile publice și asimilate acestora va fi menținut la nivelul din decembrie 2022, iar indemnizațiile brute din sectorul bugetar vor crește cu 10% începând cu ianuarie 2023.

Guvernul a adoptat la începutul acestei luni o ordonanță care include mai multe măsuri fiscale.

“După cum cunoașteți, măsurile pe care le adoptăm în domeniul drepturilor salariale în baza Ordonanței privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2023 sunt următoarele:
În grila prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022, se majorează cu 10%, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariului de bază, al soldei de funcție, al soldei de funcție și al indemnizației lunare de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice.
Menținerea în plată în anul 2023 la nivelul din decembrie 2022 a indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa 9 la Legea-cadru numărul 153/2017, precum și menținerea în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, compensațiilor, primelor și a altor elemente ale sistemului de salarizare care, potrivit legii, fac parte din salariul lunar brut la nivelul sumei acordate pentru luna dec”, a declarat, pe 8 decembrie, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

În plus, indemnizația de hrană va rămâne la nivelul din 2022 și în 2023, iar personalul bugetar care face ore suplimentare va fi plătit doar după ce își ia concediul necesar.

Printre alte aspecte ale reglementărilor aprobate menționate de șeful Finanțelor se numără păstrarea unor categorii de drepturi de care beneficiază militarii, polițiștii și polițiștii de penitenciare, care nu sunt incluse în salariul anual brut sau în solda brută la nivelul din decembrie 2022, precum și interzicerea emiterii de tichete valorice în 2023, cu excepția tichetelor de creșă, care sunt reglementate de Legea 165/2018, și a premiilor, care fac obiectul Legii-cadru numărul 153/2017.

Sportivii, echipele tehnice, elevii, studenții, cercetătorii, profesorii și studenții care s-au remarcat la olimpiadele internaționale și la alte competiții internaționale și naționale pot primi premii în 2023, prin excepție, potrivit ministrului de Finanțe. Aceste premii pot fi acordate și instructorilor care i-au pregătit pe sportivi.

În ceea ce privește orele suplimentare, ministrul a precizat că există câteva excepții care țin de militari, polițiști, jandarmi și funcționari din domeniul securității naționale, în sensul că aceste ore suplimentare vor fi plătite având în vedere scenariul de criză de la granița României.

Plafonul de încadrare în categoria microîntreprinderi se va reduce la o cifră de afaceri de 500.000 euro

Din 2023, pragul pentru microîntreprinderi va scădea de la un venit de 1 milion de euro la 500.000 de euro, va fi eliminată cota de impozitare de 3% și va exista o cerință minimă de angajați pentru întreprinderile mici.

Alte ajustări legate de taxe includ creșterea cotei reduse de TVA pentru serviciile de cazare, masă și catering de la 5% la 9% și pentru băuturile nealcoolice cu adaos de zahăr de la 9% la 19%.
În plus, se va aplica o cotă redusă de TVA de 5% la achiziționarea unei singure locuințe cu o valoare de maximum 600.000 de lei.

De asemenea, impozitul pe veniturile din dividende va crește de la 5% la 8% începând cu 2019.

IT-iştii din sectorul public vor avea aceleaşi facilităţi fiscale ca cei din privat
De la 1 ianuarie 2023, angajații din domeniul IT care lucrează la stat vor avea aceleași beneficii fiscale ca și cei care lucrează în sectorul privat în ceea ce privește scutirile de impozit pe venit pentru salariu și venituri asimilate salariilor.
Prevederile Ordinului comun vor intra în vigoare în prima zi a lunii următoare semnării acestuia de către MF, MMSS, Ministerele Cercetării, Inovării și Digitizării și Ministerele Educației.

“Am reușit să reparăm și să uniformizăm utilizarea unei facilități fiscale de care a beneficiat mult timp sectorul privat.
În economia unei companii, industria IT are un impact semnificativ și o valoare adăugată mare.
Discutăm de mult timp despre necesitatea de a consolida infrastructura IT, având în vedere creșterea numărului de atacuri cibernetice, care vizează inițial sectorul public. Am discutat, de asemenea, despre digitalizarea administrației.
Dacă ne dorim calitate, este firesc să avem angajați bine plătiți și am speranța că, folosind această strategie, vom reuși să stopăm exodul de IT-iști calificați din administrație, devenind în același timp un angajator competitiv”, a declarat, pe 23 decembrie, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Administratorii de baze de date, analiștii, inginerii de sistem IT, inginerii de sistem software, managerii de proiect IT, programatorii, proiectanții de sisteme IT, programatorii de sistem IT, asistenții de programator, asistenții de analist și inginerii de dezvoltare de produse software se numără printre posturile pentru care va fi valabilă scutirea de impozit.

“Așa cum ar trebui să fie de la sine înțeles, angajații din sectorul public din domeniul IT ar trebui să beneficieze de aceleași beneficii ca și cei angajați de companiile private, prin urmare efortul nostru le face dreptate.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au susținut această propunere, care face parte dintr-o inițiativă mai amplă de atragere a specialiștilor IT&C în administrația publică, deoarece este o problemă de lungă durată.
România viitorului va fi o țară digitală, iar un stat care își prețuiește cetățenii va avea un sector public digital robust.
Avem nevoie de resurse umane calificate în sectorul public pentru toate acestea, dar cu atât mai mult pentru transformarea digitală a administrației”, a remarcat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Compensarea preţului la carburanţi va înceta la 1 ianuarie 2023

Guvernul nu va prelungi măsura de compensare a prețului carburanților cu 50 de dolari, potrivit premierului Nicolae Ciucă, dar este pregătit să o mai folosească o dată dacă “prețurile s-ar extinde peste capacitatea de cumpărare” a consumatorilor.

“Trebuie să aduc în discuție compensarea costului benzinei.
Inițial, măsura nu părea să aibă un impact prea mare, dar la sfârșitul anului, când prețurile carburanților au revenit la nivelul anterior, a fost clar că a fost o măsură înțeleaptă din partea guvernului.
Și trebuie să vă informăm că nu va mai funcționa de la 1 ianuarie “Înainte de ședința de guvern, a remarcat Ciucă.

Executivul este pregătit să retrimită acest proiect de lege, a continuat el, dacă va fi nevoie.

Guvernul este pregătit să îl folosească din nou dacă prețurile vor continua să crească într-un ritm care depășește capacitatea de cumpărare și susținerea populației, a mai spus premierul. “În schimb, este doar o măsură o decizie de suspendare”, a adăugat el.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment