O nouă taxă pentru români, la orizont: cum răsare „Taxa pe Soare”. Dispută pe ordonanța introdusă de Guvern pe „șest”

Dă şi tu share articolului

După ce a fost anunțată în Monitorul Oficial imediat înainte de sărbătoarea legală, o nouă taxă a intrat în vigoare pentru români.
Un nou cadou pentru stat care “a răsărit peste noapte” în statut este “taxa pe soare”.

Cu o seară înainte de sărbătoarea de 1 Decembrie, administrația PSD-PNL a dat publicității o ordonanță de urgență care face referire la un impozit nou-nouț numit “taxa pe soare”.
Atât persoanele fizice, cât și organizațiile care și-au instalat panouri solare și care produc energie pentru uz propriu în locuință sau în firmă sunt supuse acestui impozit.

„Cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei”, se arată într-un comunicat.

Executivul a luat această măsură, potrivit lui Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, pentru a proteja “monopolul și piața captivă a corporațiilor energetice”.
El susține că o nouă taxă a fost creată pentru a-i împiedica pe români să devină prosumatori, în ciuda banilor obținuți de România de la UE pe care PSD și PNL nu îi investesc în producția de energie verde.

O nouă taxă răsare peste noapte și afectează prosumatorii
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, Guvernul a adoptat marți legea în regim de urgență, completând astfel cadrul legal de încurajare a utilizării energiei din surse regenerabile.

“Cu mixuri de energie care profită de capacitatea precisă de generare de energie regenerabilă pe care o are națiunea noastră, această legislație a contribuit la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în cel mai accesibil mod posibil.
În plus, până în 2030, proiectele de investiții sunt implementate mai rapid pentru a încuraja utilizarea energiei din surse regenerabile. Aceste proiecte sunt finanțate prin componenta 6 a Planului Național de Redresare și Reziliență, sau componenta energetică”, a remarcat Cărbunaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Noua măsură apare în ordonanța de urgență la art. 21, actul normativ putând fi citit integral AICI și a venit într-un moment în care ne confruntăm cu o criză energetică.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment