Programul Noua Proprietate, care se derulează până în 2023, oferă condiții atractive pentru cei care doresc să achiziționeze o locuință în România.
Statul garantează împrumuturile acordate în cadrul acestui program, ceea ce se traduce prin rate ale dobânzii mai avantajoase și avansuri mai mici.
Potrivit Ministerului de Finanțe, Noua Casă 2023 va avea un plafon de 1,5 miliarde de lei pentru valoarea creditelor imobiliare care pot fi garantate, spre deosebire de anii anteriori.
O hotărâre de guvern de la Ministerul de Finanțe a adus modificarea.
Însă, având în vedere cât de repede au crescut prețurile locuințelor în toată România, programul nu mai este nici pe departe la fel de util ca altădată.
Casa Nouă 2023 – care sunt avantajele creditelor garantate de stat?
Alocarea plafonului recomandat pentru 2023, potrivit Ministerului Finanțelor, se bazează “pe analiza comportamentului băncilor și al beneficiarilor în 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare prognozate pentru 2023”.
În acest an, Programul Noua Casă facilitează din nou cumpărarea unei locuințe, oferind credite garantate de stat cu dobânzi mai mici.
Liniile directoare ale inițiativei au fost stabilite prin HG 717/2009 în urmă cu mai bine de zece ani.
Ca urmare, cel mai mare împrumut care poate fi obținut pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, în timp ce avansul minim pentru casele care costă până la 70.000 de euro este de doar 5%.
Noul program de locuințe permite, teoretic, achiziționarea de locuințe substanțial mai scumpe, dar avansul necesar crește.
De exemplu, dacă locuința costă 140.000 de euro, valoarea maximă a împrumutului va fi de 119.000 de euro, iar beneficiarul va trebui să dea un avans de 15% din cost.
O distincție crucială este că, începând din 2022, persoanele care vor dori să achiziționeze locuințe prin programul Noua Casă vor trebui să le asigure la valoarea de piață existentă în momentul în care se finalizează asigurarea, nu, așa cum era până acum, la valoarea de piață din momentul în care a fost acordată garanția.
Ca să nu mai vorbim de faptul că o locuință achiziționată prin programul Noua Casă nu poate fi vândută timp de cinci ani de la data achiziției și poate fi închiriată doar cu aprobarea băncii și a Ministerului de Finanțe.