Oamenii de știință anticipează deja generația 6G de tehnologie mobilă, chiar dacă în prezent lumea se află în plină desfășurare a tehnologiei wireless 5G.
În prezent, sunt dezvoltate mai multe concepte, dar o nouă sugestie îndrăzneață de la Universitatea din Massachusetts Amherst susține că oamenii ar putea fi utilizați ca antene mobile pentru a spori eficiența sistemului.
Pentru context, în tehnologia 5G, informațiile sunt codificate și trimise cu ajutorul undelor radio.
Utilizând frecvențe mai mari ale undelor radio care pot gestiona o lățime de bandă mai mare, aceasta poate transporta de până la 10 ori mai multe date decât precursorul său, 4G.
6G ar putea atinge lățimi de bandă semnificativ mai mari
Potrivit unei idei, comunicarea prin lumină vizibilă ar putea permite 6G să atingă lățimi de bandă și mai mari și să transporte mai multe date (VLC).
Informațiile pot fi comunicate cu ajutorul LED-urilor, care clipesc și dispar chiar mai repede decât undele radio.
“VLC este o idee destul de simplă și intrigantă.
Aceasta folosește lumina de la LED-uri care pot să se aprindă și să dispară de până la un milion de ori pe secundă pentru a transmite informații fără fir în locul semnalelor radio”, a declarat Jie Xiong, profesor de informatică și informatică la Universitatea din Massachusetts Amherst, într-un comunicat.
Receptorul ar putea fi “orice dispozitiv care are o cameră foto, cum ar fi telefoanele noastre mobile, tabletele sau computerele”, a continuat Xiong.
Desigur, conceptul este intrigant, dar există o mulțime de “scurgeri” sub formă de unde radio, sau semnale RF, în acest mod de comunicare.
Acest lucru indică faptul că tehnologia nu este deosebit de eficientă, deoarece o cantitate considerabilă de energie este irosită și eliberată în mediul înconjurător.
Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst au examinat metodele de captare și utilizare a semnalelor RF care se scurg într-o nouă publicație.
Aceștia s-au concentrat asupra unei bobine de cupru care ar putea fi atașată la numeroase obiecte, cum ar fi pereți, telefoane și computere, precum și la obiecte din plastic, carton, lemn și oțel, după ce au testat mai multe modele diferite.
În mod surprinzător, au descoperit că o simplă bobină de sârmă de cupru purtată ca o brățară pe antebrațul unei persoane a fost una dintre cele mai eficiente modalități de a prinde scurgerile.
Desigur, toate aceste cunoștințe sunt în prezent limitate la teorie.