Sunt stabilite noi linii directoare pentru etichetarea anvelopelor comercializate pe piață din punct de vedere al eficienței consumului de combustibil, ca urmare a anunțurilor făcute de Ministerul Economiei și Registrul Auto Român privind noile reglementări pentru furnizorii de anvelope.
Furnizorii care vând anvelope pe site-urile proprii trebuie să afișeze eticheta și fișa de informare, la fel ca și depozitarii.
Potrivit News.ro, amenzile pot varia de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, care este cea mai mică amendă, și de la 10.000 de lei la 40.000 de lei, care este cea mai mare amendă.
“Pentru ca clienții să ia o decizie în cunoștință de cauză în momentul achiziționării anvelopelor, Ministerul Economiei colaborează cu Registrul Auto Român în perioada din an în care șoferii, dar și operatorii economici de transport sau cei care au în activitatea lor operațiuni de transport, își pregătesc autovehiculele pentru sezonul de iarnă.
Prin încurajarea anvelopelor sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și silențioase, această hotărâre de guvern își propune să îmbunătățească eficiența transportului rutier din punct de vedere al siguranței, al protecției sănătății, al economiei și al mediului.
De asemenea, prin adoptarea acestui act normativ, România își armonizează legislația cu reglementările actuale ale Uniunii Europene”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Prin modificarea Regulamentului (UE) 2017/1369 și abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 pentru următoarele categorii (așa cum sunt definite în Regulament), acest proiect de act normativ urmărește să asigure cadrul național privind sancțiunile și mecanismele aplicabile în cazul nerespectării Regulamentului (UE) 2020/740 privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și a altor parametri.
furnizori de pneuri,
distribuitori de pneuri,
furnizori de vehicule şi distribuitori de vehicule,
furnizori de servicii de stocare.
Aceasta stabilește noi orientări pentru etichetarea anvelopelor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil înainte ca acestea să fie introduse pe piață.
De asemenea, subliniază responsabilitățile distribuitorilor și furnizorilor de anvelope, ale furnizorilor de servicii de depozitare (care trebuie să se asigure că furnizorii care vând anvelope pe site-urile lor afișează eticheta și fișa de informații) și ale autorităților (care trebuie să verifice veridicitatea informațiilor de pe etichetele anvelopelor și să aplice sancțiuni pentru a asigura respectarea legii).
Spre deosebire de Regulamentul (CE) nr. 1222/2009, care se aplica doar anvelopelor C1 și C2, noile reglementări acoperă anvelopele autoturismelor (anvelope C1), autobuzele și autocarele, vehiculele de marfă ușoare și grele și remorcile ușoare și grele (anvelope C2 și C3).
Statutul specifică, de asemenea, anumite infracțiuni și consecințele corespunzătoare ale acestora, pe lângă reglementările privind etichetarea.
Amenzile pot varia de la un minim de 1.000 de lei la 10.000 de lei până la un maxim de 10.000 de lei la 40.000 de lei, în funcție de gravitatea încălcării.
Regia Autonomă “Registrul Auto Român” este autoritatea națională competentă și autoritatea responsabilă de verificări, în timp ce Ministerul Economiei este desemnat ca autoritate națională relevantă pentru coordonarea aplicării prevederilor regulamentului.