Metoda “șmecher la secundă”, pe vehiculele STB. De ce a fost înființată Divizia de Supracontrol STB SA

Dă şi tu share articolului

Începând cu luna aceasta, STB a înființat o divizie de supracontrol care să activeze în mijloacele de transport în comun din Capitală și să prevină astfel călătoriile frauduloase care s-au înmulțit în ultima perioadă. Astfel, controlorii îmbrăcați în veste vor fi dublați de colegi de-ai lor îmbrăcați în civil. Asta pentru a combate o nouă tehnică inventată de bucureșteni pentru a nu mai da bani pe bilete.

Implementarea sistemului de e-ticketing pentru mijloacele de transport în comun din Capitală a reprezentat un avantaj pentru călătorii grăbiți care nu au mai fost obligați astfel să cumpere bilete de la chioșcurile STB. Informatizarea plăților și faptul că bucureșteanul își poate achiziționa biletul de pe telefon, direct din autobuz, tramvai sau troleu, a deschis însă calea pentru o noua metoda de fraudă. Aceasta de devenit “tradiție” de când controlorii STB au primit veste inscripționate și astfel au devenit vizibili încă de la urcarea în mijloacele de transport.

Metoda de verificare a titlurilor de călătorie presupune blocarea validatoarelor. Practic, din acel moment, călătorul nu își mai poate fi folosi cardul iar aplicația controlorilor “vede” dacă cetățeanul l-a validat anterior sau nu. În caz contrar, se emite pe loc un titlu de călătorie cu tarif special, un card pentru Suprataxă, în valoare de 80 lei, valabil ulterior pe toate mijloacele STB pana la ora 24:00 a zilei respective.

De când a fost introdusă plata prins SMS sau prin aplicațiile dedicate, mulți bucureșteni își cumpără bilet doar la vederea vestelor albastre inscripționate CONTROL – STB SA sau la scurt timp după ce validatoarele au fost blocate de controlori.

Practic, călătoria frauduloasă are loc cu telefonul în mână și la un buton distanță de a deveni legală în cazul în care există riscul iminent al unei amenzi.

Ce nu știu cei care apelează la această metodă e că, în sistem, controlorii pot vedea că titlul de călătorie a fost achiziționat la câteva secunde după ce a fost blocat sistemul de validare al mijlocului de transport în comun.

“Controlorii văd în aplicație ora, minutul și secunda când a fost achiziționat titlul de călătorie. Din păcate, e o realitate. Am verificat amănunțit acest aspect în ultimele săptămâni și din păcate se confirmă. S-a dublat sau chiar, în unele cazuri, s-a triplat numărul de călători care au fost surprinși fără titluri de călătorie”, a explicat pentru Buletin de București, directorul general al STB, Adrian Criț.

Pe lângă sancționarea călătorilor care încearcă să fenteze sistemul informatic, Divizia de Supracontrol de la STB urmărește și depistarea controlorilor falși.

Potrivit unui comunicat remis de STB, “pentru a nu exista suspiciuni cu privire la calitatea de controlor, echipele de supracontrol, dețin următoarele documente, obligatoriu a fi prezentate călătorilor”:

Legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), iar pe verso delegația de control, care reprezintă împuternicirea angajatului STB SA de a efectua verificarea titlurilor de călătorie;
Cardul de operator cu aplicație de control activă (denumit card de identitate), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru;
Echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment