Mașinile electrice: cât de utile sunt în oraș, ce impact au asupra climei și rețelei de curent

Dă şi tu share articolului

Guvernele din întreaga lume promovează vehiculele electrice, un mod de transport altădată neobișnuit, în efortul de a reduce emisiile de carbon și de a ne ajuta să ne atingem obiectivele privind schimbările climatice.

Deoarece îi ajută pe șoferi să evite creșterea cheltuielilor cu combustibilul în timpul unei crize a costului vieții, vehiculele electrice (VE) sunt din ce în ce mai populare ca strategie de economisire a costurilor pe termen lung.
Acest lucru este valabil în special pentru oricine are un sistem de generare a energiei regenerabile la domiciliu.

Cu toate acestea, avantajele lor pot varia în funcție de locul în care doriți să conduceți vehiculul electric în cea mai mare parte a timpului.
De exemplu, ce impact are asupra locuitorilor dintr-o zonă urbană aglomerată?

Mai eficient pe călătorii mai scurte

Din simplul motiv că locuințele și facilitățile tind să fie mai dispersate în regiunile rurale, majoritatea persoanelor care locuiesc în orașe vor parcurge distanțe mai mici decât cele care locuiesc în zonele rurale.
Deoarece pierd aproximativ 60% din eficiență din cauza căldurii și a frecării, aceste călătorii scurte pot fi destul de ineficiente pentru un motor cu ardere internă (ICE).

În schimb, utilizarea unui vehicul electric pentru distanțe scurte nu are aceeași problemă, ceea ce îl face să fie învingător clar în ceea ce privește eficiența în oraș.

Vehiculele electrice sunt o opțiune silențioasă

Ar putea fi dificil să trăiești, să muncești sau să crești copii într-o atmosferă zgomotoasă, când există atât de multe motoare care trosnesc în trafic.
Poluarea fonică, care poate duce la pierderea auzului, hipertensiune arterială, dificultăți de somn și stres, poate fi combătută prin funcționarea aproape silențioasă a unui motor EV.

În timp ce vehiculele electrice 100% silențioase pot fi simplu de ratat dacă nu vă uitați înainte de a traversa strada, orașele sunt, de asemenea, aglomerate cu oameni care se grăbesc și nu traversează întotdeauna strada în mod corespunzător.

Ca să nu mai vorbim de copiii mici, care uneori nu sunt atenți nici acum, când au ocazia să audă și ei o mașină în mișcare.

Acest lucru nu înseamnă că vehiculele electrice sunt o opțiune proastă, dar înseamnă că șoferii și pietonii vor trebui să fie mai vigilenți.

Ajutând cu aer mai curat

Absența emisiilor de gaze de eșapament este avantajul fundamental al unui vehicul electric.
Acest lucru indică faptul că, atunci când conduceți, nu sunt eliberate gaze cu efect de seră dăunătoare.
Acest lucru nu numai că funcționează mai bine în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar face ca mediul înconjurător să fie un loc mai sănătos pentru a trăi.

Orașele sunt cunoscute pentru blocajele lor, astfel încât scăderea cantității de emisii toxice produse în timpul așteptării reprezintă un mare avantaj.

Problema de încărcare a EV

“Frica de autonomie” este un fenomen care îi îngrijorează pe mulți oameni care doresc să treacă la electricitate.
Cu alte cuvinte, îngrijorarea că nu vei putea găsi o stație de încărcare atunci când rămâi fără energie electrică.
În comparație cu vehiculele pe benzină sau diesel, vehiculele electrice au adesea o autonomie mai mică și, de asemenea, există mai puține stații de încărcare accesibile.

Pentru orășeni, care conduc de obicei majoritatea distanței în cadrul unor călătorii scurte în interiorul orașului, acest lucru reprezintă o problemă mai puțin importantă.
De fapt, din această cauză, vehiculele electrice sunt uneori considerate ca fiind mai potrivite pentru locuitorii din mediul urban decât pentru cei care locuiesc în mediul rural.

Totuși, această mentalitate depinde de faptul că proprietarii de vehicule electrice au acces la o stație de încărcare acasă sau pot găsi rapid una pe stradă atunci când au nevoie de ea.
Din păcate, acest lucru nu este frecvent cazul, deoarece mulți oameni locuiesc în apartamente sau case fără puncte de acces.

Lipsa energiei regenerabile la domiciliu

În ceea ce privește emisiile de gaze de eșapament, vehiculele electrice sunt, fără îndoială, cea mai curată opțiune. Cu toate acestea, multe persoane sunt îngrijorate de impactul asupra mediului al utilizării energiei electrice produse din combustibili fosili pentru a-și alimenta automobilele.

În timp ce persoanele care locuiesc în afara orașelor pot avea propriile generatoare de energie solară sau eoliană pentru a contracara această problemă, cei care locuiesc în orașe au mai puține șanse de a avea spațiu pentru a face acest lucru.
Numărul de unități verzi din mixul de rețele poate fi crescut prin angajamentul de a vă achiziționa energia electrică dintr-o sursă de energie regenerabilă sau prin conversia la un tarif verde, care reprezintă o cale de mijloc.

Sunt accesibile stațiile de încărcare pentru vehicule electrice?
Faptul că stațiile de încărcare publice nu pot fi accesibile persoanelor cu handicap este o altă problemă pentru persoanele care nu au stații de încărcare acasă.
Poate fi dificil să manevrezi mobilitatea în jurul mașinilor parcate de aproape, în special în cazul punctelor de pe marginea drumului, sau chiar să ridici stația de încărcare la înălțimea adecvată pentru utilizare.
Este șocant să aflăm din acest ghid privind vehiculele electrice și accesibilitatea că există doar o singură stație de încărcare complet accesibilă în Marea Britanie, ceea ce nu face decât să sublinieze cât de mult mai avem de parcurs. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de o națiune dezvoltată precum Marea Britanie.

Investiții în stații de încărcare

Pe lângă mai multe avantaje de mediu, conducerea unui automobil electric poate reduce costurile de consum.
Numeroase metropole mari, inclusiv New York, Londra și Paris, investighează cum să promoveze utilizarea vehiculelor electrice prin instalarea de stații de încărcare în tot orașul.

Pentru a răspunde așteptărilor consumatorilor, o serie de producători de automobile, printre care Porsche, Tesla și Volkswagen, investesc în stații de încărcare și depășesc limitele infrastructurii de încărcare rapidă, în încercarea de a minimiza “anxietatea legată de autonomie” în rândul consumatorilor.
Target și Walmart au anunțat că intenționează să coopereze cu producătorii și furnizorii de energie electrică pentru a implementa stații de încărcare în sute de locații.

Stresul asupra surselor de energie

Modul în care utilitățile influențează ecuația este un aspect care nu a fost examinat în detaliu.
Cererea pentru rețeaua electrică va crește pe măsură ce va crește utilizarea vehiculelor electrice și tot mai multe persoane își vor conecta modul personal de transport la rețeaua electrică.

Până în 2050, automobilele vor reprezenta nouă procente din cererea mondială de energie electrică, potrivit unei estimări realizate de Bloomberg New Energy Finance.
În plus, având în vedere că unele stații de încărcare de mare viteză pot încărca complet un vehicul electric în 30 de minute și pot furniza suficientă energie pentru a alimenta 300 de case, multe companii de utilități și rețelele lor electrice vor trebui în curând să își mărească capacitatea.

Utilizarea tot mai mare a vehiculelor electrice ar putea provoca perturbări ale sistemului energetic în unele regiuni, cum ar fi California și unele porțiuni din Texas, unde resursele energetice sunt deja sub presiune.

În general, mașinile electrice au multe de oferit locuitorilor orașelor, așa că este logic că acestea câștigă popularitate în aceste zone.

Înainte ca vehiculele electrice să poată înlocui mașinile convenționale de oraș ca opțiune preferată, industria are încă multe provocări de rezolvat, în special în ceea ce privește prețurile și disponibilitatea stațiilor de încărcare.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment