Malware destul de periculos a reapărut în Google Play Store

Dă şi tu share articolului

Malware destul de periculos a reapărut în Google Play Store

În 2016 un malware foarte periculos care a dat mari bătăi de cap magazinului virtual Google Play store, a intrat din nou în ,,acţiune” pe platforma online şi acum în 2017.

Este vorba despre HummingWhale şi Hummingbad. Ei bine, aceste două aplicaţii periculoase au repătruns în Google Play Store pentru a crea daune utilizatorilor Android.

Care era scopul?

Aceşti
doi malware doreau să pătrundă în telefoane modificând setările din
sistemul de operare Android în urma obţinerii accesului root.

Mallware-ul HummingBad s-a infiltrat în circa 20 de aplicaţii din platforma Google Play. Aceste aplicaţii fiind instalate de peste 12 milioane de ori potrivit cercetărilo celor de la Check Point.

HummingWhale succesorul clasicului HummingBad a fost dezvoltat pentru a nu obţine permisiuni root. Malwareul a fost setat să să efecteuze mari fraude cu reclame.
Acesşti doi malware şi reclamele periculoase care au pătrus odată cu aceştia  au fost capabili să genereze peste 300.000 de dolari pe lună cu 10 milioane de instalari.Astfel de malware este capabilă să genereze venituri afişând reclame ilegitime instalând aplicaţii nedorite. Şi în mod cert v-aţi confrutat mulţi dintre voi cu problema aceasta. Odată ce aţi instalat o aplicaţie s-au instalat şi altele în mod automat ori apăreau reclame la tot pasul.

Mecanismul ce a stat la baza acestei aplicaţii malware îl reprezintă o ,,maşină virtuală”. Userii când închid o reclamă malware-ul rulează pe acea maşină virtuală generând venituri pentru “‘rău făcători”.
De ce au dorit crearea unei maşini virtuale? Pentru că acest lucru este foarte util întrucât toate aplicaţiile pot fi setate să sari peste permisiuni ale sistemului ajungând în Google Play Store (magazinul virtual celor de la Google).
Mediul online este foarte vulnerabil. Scurgerile de informatţii sunt la ordinea zilei asemenea atacurile online se intensifică nu numai în Google Play dar şi pe platforme ca Facebook, Linkedin, Yahoo.
Compania Google ne-a dat asigurarea că a elminat multe aplicaţii frauduloase, dar pentru a fi siguri că telefoanele voastre nu au fost infectate, puteţi descărca o aplicaţie oferită de compania Check Point Software de aici. Aplicaţia promite să scaneze dispozitivul dvs şi să elimine astfel de viruşi periculoşi.

Sfaturile mele privind protecţia datelor dvs sunt: să aveţi mereu instalat un Antivirus pentru Android oferit de o firmă cunoscută ex: Avast, Kaspersky etc pentru a vă proteja telefonul. Sănu instalaţi aplicaţii necunoscute, dar dacă totuşi o faceţi pe riscul dvs, să aveţi un antivirus updatat la zi. În mediul online există şi aplicaţii spion care pot fi introduse fără voia noastră descârcând aplicaţii neverficate din Google Play Store sau din alte magazine virtuale precum AppStore, Windows Store. Aceste aplicaţii spion vă pot pune în pericol siguranţa dvs.
Concluzii, securitatea datelor dvs. depind de modul în care aveţi grijă să vă protejaţi gadget-urile dvs. O mai mare atenţie acordată aduce cu sine o siguranţă.Dacă aţi găsit util acest articol vă rog să daţi un share şi un like!
Vă mulţumesc

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

2 Thoughts to “Malware destul de periculos a reapărut în Google Play Store”

  1. Nu stiam despre aceste aplicatii. Rar descarc ceva dim magazin play. O sa fiu mai atenta.

  2. Eu folosesc aplicaţii din Google Play dar pe cele sigure, nu cele dubioase.

Leave a Comment