Instituțiile publice din România, îndemnate să se abțină de la utilizarea programelor antivirus rusești

Dă şi tu share articolului

Autoritățile și instituțiile publice din România sunt îndemnate să nu mai cumpere sau să utilizeze produse și servicii antivirus rusești, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Guvernul României. Softurile deja existente vor fi deconectate sau dezinstalate.

Guvernul, condus de premierul Nicolae Ciucă, a aprobat un proiect de lege care stabilește mijloace de protecție a sistemelor cibernetice care aparțin autorităților și instituțiilor publice, în urma invaziei rusești în Ucraina.

De asemenea, produsele software rusești care au fost deja achiziționate sau instalate vor fi deconectate și/sau dezinstalate cu sprijinul Ministerului Digitalizării, Autorității pentru Digitalizarea României, Direcției Naționale de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informații și Serviciului Român de Telecomunicații Speciale.

“Această măsură a fost luată întrucât specialiștii cibernetici avertizează că prezența programelor antivirus rusești reprezintă o vulnerabilitate a securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești.

Tendința mai multor state membre ale Uniunii Europene este de a face recomandări sau proiecte de lege care să impună instituțiilor publice proprii să își schimbe sistemele antivirus dacă acestea provin din Federația Rusă, deoarece există întotdeauna riscul unui atac cibernetic dacă Rusia alege să exploateze software-ul antivirus”, precizează Guvernul României.

România a înregistrat o creștere mare a numărului de atacuri cibernetice care i-au vizat infrastructura la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a menționat, miercuri, că Guvernul va solicita o procedură de urgență pentru adoptarea acestui proiect de lege în Parlamentul României.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment