Președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat că sectorul IT&C din România a cunoscut o creștere fenomenală în ultimii zece ani, ceea ce indică faptul că națiunea noastră face pași îndrăzneți către o economie și o societate digitală.
Cosmin Marinescu, consilier prezidențial în cadrul Departamentului pentru Politici Economice și Sociale, a transmis cu adevărat mesajul privind realizările sectorului IT&C din România.
Astfel, “În lumea modernă, tot mai multe țări acordă o mare importanță transformării digitale.
Ne bucurăm să vedem că și România avansează în economia și societatea digitală prin mișcări îndrăznețe.
Este uimitor modul în care sectorul IT&C s-a schimbat dramatic în ultimii zece ani, înregistrând o creștere medie practic de două cifre practic în fiecare an și având o contribuție importantă la dezvoltarea tehnică a economiei noastre.
Dezvoltarea conectivității, energia sectorului antreprenorial și disponibilitatea unei forțe de muncă foarte bine pregătite au conferit României avantaje competitive distincte, care sunt cruciale pentru atragerea de capital și extinderea perspectivelor comerciale.
Dificultățile pandemiei au creat un mediu favorabil pentru extinderea acestei industrii, dar consecințele sunt mult mai ample și mai extinse.
Numărul personalului din sectorul IT&C din România, precum și numărul de întreprinderi specializate sunt de mult timp în creștere.
Atât ecosistemul românesc de startup-uri tehnologice, cât și marile afaceri sunt susținute de forța de muncă în domeniul IT cu cea mai rapidă creștere din Europa”, se arată în discursul președintelui României de la începutul celei de-a 11-a conferințe GoTech World.
Șeful statului a mai subliniat că prima afacere unicorn din sectorul IT&C “a trecut cu brio testul competiției globale, iar această poveste de succes este deja un model de inspirație pentru mulți antreprenori români”.
Tranziția digitală sustenabiă înseamnă mult mai mult decât succesul unei industrii.
În afară de aceasta, “Discuțiile despre oportunitățile pe care blockchain, AI și tehnologiile bazate pe automatizare le-au deschis în urmă cu câțiva ani sunt acum completate de discuții despre subiecte noi, cum ar fi metaversul, care reprezintă următoarea frontieră pentru muncă și experiența umană, și activele digitale, care vor fi esențiale pentru reimaginarea instituțiilor financiare de astăzi.
Este incontestabil faptul că IT&C contribuie la îmbunătățirea performanțelor economice și a competitivității globale, nu doar în România.
La urma urmei, industria digitală este catalizatorul celei de-a patra revoluții industriale și a servit ca o legătură cu “noua normalitate” în timpul epidemiei.
Dar să nu pierdem din vedere faptul că o schimbare digitală durabilă și sustenabilă de lungă durată presupune mult mai mult decât succesul unei anumite industrii.
Trecerea la un viitor digital este semnificativă, dar modul în care ajungem acolo și ceea ce rămâne în urmă sunt la fel de importante.
Trebuie să facem mai mult pentru a elimina decalajele și disparitățile regionale și pentru a facilita accesul tuturor la internet, la servicii digitale și la telecomunicații, pe măsură ce economia noastră evoluează în mod natural către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă și conectată “, a continuat liderul de la Cotroceni.
În România există un decalaj considerabil în sectorul public în ceea ce privește încorporarea progresului tehnologic.
Potrivit președintelui statului, toate aceste facilități, inclusiv transportul inteligent, asistența medicală digitală, educația digitală, orașele inteligente și locurile virtuale pentru comunicare și conectare fără restricții, “nu ar trebui să aparțină doar așa-numiților poli de dezvoltare”.
În opinia sa, “discuțiile privind îmbunătățirea alfabetizării digitale, echilibrarea dezvoltării tehnice cu drepturile și libertățile individuale sau asigurarea securității spațiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai frecvent și în formate mai aprofundate.
În țara noastră, există încă un decalaj considerabil în ceea ce privește integrarea sectorului public în ceea ce privește progresul tehnologic.
În ceea ce privește modernizarea interacțiunii dintre stat și locuitorii săi, ritmul de trecere la servicii publice digitale este încă modest.
Prin urmare, oficialii publici ar trebui nu doar să sugereze politici ambițioase, ci și să acționeze rapid și practic pentru a atinge aceste obiective.
Evenimentele de astăzi contribuie la stimularea entuziasmului în materie de inovare și progres tehnologic, oferind perspective noi asupra viitorului.
Tema ediției din acest an a GoTech World este “acum și acum”, care solicită acțiuni urgente și, în plus, oferă mijloacele necesare pentru acestea”, și-a încheiat Iohannis declarația.