Încărcător universal în UE. USB-C va deveni portul comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele şi alte dispozitive mobile

Dă şi tu share articolului

Marți, deputații europeni și statele membre ale UE au convenit să implementeze un încărcător standard pentru toate dispozitivele mobile din Europa începând cu 2024.
Potrivit unei declarații a Parlamentului European, USB-C va fi portul de încărcare standard pentru toate dispozitivele mobile din UE până în toamna anului 2024, potrivit Reuters.

Dispozitivele Android sunt alimentate de porturile USB-C, în timp ce iPhone-urile sunt încărcate de o priză Lightning.

Potrivit eurodeputaților, care au trecut peste îngrijorările producătorului american de iPhone Apple, USB-C va înlocui toate porturile de încărcare a dispozitivelor mobile existente în UE până în toamna anului 2024.

În urma introducerii încărcătorului universal în UE, pentru prima dată în lume, compania americană Apple va fi obligată să înlocuiască conectorul telefoanelor iPhone vândute în Europa până în 2024, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Utilizarea încărcătorului universal în UE, în opinia Comisiei Europene, va simplifica viața clienților și le va permite acestora să economisească bani.

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de executivul comunitar, 29% dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB-C, 21% un conector Lightning și 50% un conector USB micro-B.

Potrivit comisarului pentru piața internă, Thierry Breton, acordul va duce la economii pentru consumatori de peste 250 de milioane de euro.

“De asemenea va permite noilor tehnologii, cum ar fi încărcarea wireless, să apară şi să se dezvolte fără a lăsa ca inovarea să devină o sursă a fragmentării pieţei şi un inconvenient pentru consumatori”, a declarat Breton.

Apple nu a răspuns solicitărilor de a comenta acordul.

Încărcător universal pentru telefoane mobile, tablete, laptopuri, dar şi dispozitive e-readers sau căşti auriculare

În termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare a noilor norme, și laptopurile vor trebui să se conformeze.
Acordul se referă, de asemenea, la căști, cititoare electronice și alte tehnologii, ceea ce va avea un impact asupra Samsung și Huawei și a altor producători de gadgeturi.

Chiar dacă selecția încărcătoarelor a scăzut semnificativ în ultimii zece ani, inițiativa Comisiei Europene din 2009 de armonizare a încărcătoarelor pentru telefoane, tablete și alte dispozitive mobile a întâmpinat până acum rezistență din partea industriei.
De la peste 30 în 2009, în prezent există doar trei: conectorul Micro USB, prezent de mult timp pe majoritatea telefoanelor, mai recentul conector USB-C și conectorul Lightning de la Apple.

Apple, cu sediul în SUA, s-a opus vehement oricărei legi europene care ar “înăbuși, în loc să stimuleze, inovația și ar submina consumatorii europeni și economia în ansamblu”.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment