Încărcarea wireless, avantaje și dezavantaje: trucuri pentru o baterie sănătoasă, cât mai mult timp

Dă şi tu share articolului

Clienții pot menține bateriile smartphone-urilor lor încărcate pe tot parcursul zilei datorită faptului că majoritatea smartphone-urilor premium și din gama medie superioară sunt dotate cu funcții de încărcare wireless.
În ciuda cât de utilă este această funcție, ar trebui totuși să vă gândiți dacă încărcarea wireless are un impact asupra duratei de viață a bateriei smartphone-ului dumneavoastră.

Potrivit mai multor studii, se pare că încărcarea wireless este, de fapt, la fel de dăunătoare pentru bateria și alte componente ale dispozitivului dvs. ca și încărcarea convențională.
Cu toate acestea, utilizarea încărcării wireless crește producția de căldură, ceea ce scurtează durata de viață a bateriei în general.
Din păcate, nu toate încărcătoarele wireless dispun de un ventilator de răcire integrat, care poate ajuta la atenuarea acestei probleme.

Încărcarea fără fir, bună sau nu pentru sănătatea bateriei?

În primul rând, orice este extrem de nesigur, deoarece încărcarea bateriei prin orice metodă o uzează într-o oarecare măsură.
Căldura este un factor extern care ar putea grăbi această deteriorare, scăzând capacitatea bateriei în timp.
Dacă luați în considerare factorii menționați mai sus, vestea proastă este că încărcarea fără fir are performanțe mai slabe decât încărcarea tradițională cu fir.

Nu toată energia extrasă de la o priză de perete pentru a încărca un dispozitiv ajunge cu adevărat la baterie.
În prezent, se estimează că eficiența încărcării fără fir este de aproximativ 80%.

De fapt, în funcție de cât de bine aliniați bobinele încărcătorului și ale smartphone-ului, acest număr ar putea scădea cu până la 50%.
Firește, încărcarea prin cablu este semnificativ mai eficientă, deoarece nu există spațiu fizic, iar firul de cupru transmite electricitatea mult mai eficient.

Încărcare cu fir versus încărcare fără fir: ce trebuie să alegi?

Reamintim că, atunci când utilizați încărcarea fără fir, o parte din energie se pierde și se transformă în căldură.
În plus, așa cum am menționat deja, expunerea prelungită la căldură va slăbi bateria din gadgetul dvs.
În plus, o carcasă de telefon voluminoasă poate împiedica dispozitivul dvs. să se răcească suficient.

Supraîncălzirea cauzată de încărcarea wireless are potențialul de a fi dăunătoare pentru sănătatea bateriei.

Unele covorașe de încărcare wireless sunt echipate cu un ventilator de răcire pentru a regla temperaturile.

Majoritatea încărcătoarelor fără fir pentru automobile obișnuite și autoturisme au unul, dar acestea sunt de obicei limitate la puteri mai mici, cum ar fi 5W.
Dispozitivul dvs. nu se va supraîncălzi, deoarece căldura produsă la puteri atât de mici este practic inexistentă.

Una peste alta, dacă folosiți rar încărcarea fără fir și respectați reglementările specifice, nu ar trebui să vă faceți prea multe griji că aceasta dăunează sănătății bateriei dumneavoastră.
Sistemele moderne de gestionare a bateriei se pot conecta cu încărcătorul pentru a reduce puterea de ieșire sau pentru a opri complet încărcarea, chiar dacă telefonul dumneavoastră se încălzește într-un mod care poate părea periculos.

La urma urmei, încărcarea prin cablu are aceleași măsuri de protecție.
Asigurați-vă că încărcătorul wireless este de înaltă calitate dacă doriți ca ceea ce am descris mai devreme să funcționeze.

Evită să-ți încarci mereu telefonul până la 100%

În plus, cercetările au arătat că stocarea bateriilor de smartphone între 20 și 80% din capacitatea lor maximă le prelungește durata de viață.
Cu alte cuvinte, evitați să vă încărcați în mod constant bateria la 100% dacă doriți să îi mențineți sănătatea timp de mulți ani.

Puteți încărca bateria telefonului dvs. în timpul zilei, în rafale scurte, spre deosebire de noaptea.
Tocmai din acest motiv, Samsung și alți producători au opțiunea de a limita încărcarea la 85%.
În cele din urmă, nu păstrați un echipament electronic cu baterie complet încărcată dacă nu îl veți folosi timp de câteva săptămâni.

Păstrează-ți dispozitivul la o temperatură normală

Deși nu puteți regla întotdeauna temperatura mediului înconjurător, expunerea smartphone-ului la temperaturi ridicate (sau chiar la frig) poate grăbi deteriorarea bateriei.
Exemple de situații în care bateria este supusă unui stres excesiv includ expunerea telefonului la soare sau încărcarea acestuia sub o pernă.

De exemplu, Apple sfătuiește să stai departe de temperaturi de peste 35°C.

Folosește cu moderație încărcarea super rapidă

Încărcarea rapidă produce mai multă căldură, în ciuda faptului că efectul pe care îl are asupra sănătății bateriei nu este bine înțeles.
Cantitatea de căldură produsă variază în funcție de smartphone-ul pe care îl dețineți, dar este important să rețineți că fiecare tehnologie funcționează într-un mod complet diferit.

O baterie cu încărcare rapidă de 10W sau 18W ar putea fi folosită dacă aveți suficient timp liber la dispoziție, deoarece acestea nu produc atât de multă căldură pe cât ați putea presupune.

La urma urmei, o încărcare de 65W sau 150W nu este întotdeauna necesară.
Dacă nu vă grăbiți sau dacă nu vă pasă prea mult de timpul de încărcare, puteți, de asemenea, să reduceți puterea la 5W.
Același lucru este valabil, așa cum am spus anterior, și în cazul încărcării rapide wireless.

Nu uitați că aveți opțiunea de a înlocui bateria smartphone-ului dacă niciuna dintre celelalte soluții nu funcționează.

Nu este atât de simplu să o faci singur, dar dacă nu ai cunoștințe sau încredere în indienii înțelepți care oferă ghiduri “cum se face” pe YouTube, poți oricând să apelezi la un centru de reparații.

Majoritatea mărcilor de telefoane pot fi reparate pentru aproximativ 500 de lei, cu manoperă și o baterie nouă inclusă.
Bineînțeles, acest preț ar putea crește în viitorul apropiat.

Apoi, poate că după trei ani ar trebui să luați în considerare în continuare actualizarea bateriei – și din motive evidente dacă sunteți un fan al utilizării aceluiași telefon mai mult de cinci ani.

Chiar și așa, pe măsură ce multe dintre dispozitive nu mai primesc actualizări Android, funcționalitatea lor devine limitată, un telefon vechi de cinci ani s-ar putea să nu mai fie exact ceea ce ai nevoie.
În cele din urmă, tu ești cel care decide cum îți vei folosi telefonul și cât de răbdător vrei să fii cu unul care nu se mai actualizează.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment