Unii români au ambiții mari pentru lunile următoare, odată cu apropierea Anului Nou.
Este vorba despre persoanele care aspiră să dețină propria locuință și care intenționează să facă această achiziție în 2023.
În mod normal, o astfel de alegere ar necesita o reflecție considerabilă, însă, având în vedere situația actuală, ar trebui să vă gândiți de cel puțin zece ori mai mult la acest contract.
Vor exista multe dificultăți în 2023, la fel ca în 2022, și există posibilitatea ca situația actuală să ducă la o recesiune.
Ca urmare, piața imobiliară se poate schimba în mod neașteptat.
Chiar dacă semnați un credit ipotecar pe 20 sau 30 de ani când economia merge bine, vă asumați totuși un risc semnificativ, deoarece nu aveți nicio idee despre cum vor fi finanțele dvs. peste un an, darămite cum să anticipați ce se va întâmpla în viitor.
Din păcate, lucrurile sunt considerabil mai delicate acum!
Ne aflăm deja într-o perioadă dificilă, așa că ar trebui să fiți prudent chiar dacă plătiți casa cu bani gheață, folosiți economiile sau pur și simplu vă împrumutați de la prieteni și rude.
La urma urmei, nu vreți să cheltuiți prea mulți bani pe o proprietate care va valora cu 30% sau 40% mai puțin peste zece ani.
Ce se va întâmpla în imobiliare, anul viitor. Fii foarte atent!
Haideți să analizăm tendințele pieței imobiliare pentru 2023 pentru a obține o anumită predictibilitate și pentru a vă permite să faceți o alegere în cunoștință de cauză.
“După ani de expansiune și o perioadă neprevăzută de creștere a prețurilor în timpul și la scurt timp după pandemie, piața imobiliară din unele părți ale lumii prezintă indicii evidente de răcire,”
Potrivit indicelui Nasdaq OMX Valueguard – KTH, prețurile din Suedia, unde au crescut de peste patru ori din 2005 până la vârful de la începutul acestui an, au început să se miște într-o direcție opusă. În termeni nominali, prețurile au scăzut cu 15% față de vârful lor.
În datele ajustate sezonier, scăderea este de 12%.
În grupul economiilor dezvoltate, această tendință nu este unică: Noua Zeelandă, Canada sau Australia observă scăderi.
Mai mult de 12 națiuni dezvoltate au înregistrat deja o scădere pentru cel puțin două trimestre consecutive sau urmează să o facă.
Potrivit celor mai recente statistici disponibile pe platforma Bloomberg, de la maxim (decembrie 2021), locuințele din Noua Zeelandă au fost în medie cu 11,3% mai ieftine în octombrie, în timp ce în Canada au fost cu 7% mai ieftine până în septembrie.
Pentru multe piețe, scăderile reprezintă doar o “întoarcere” temporară a unora dintre câștigurile realizate în perioada anterioară de aproape 3 ani. De exemplu, în Suedia, prețurile sunt încă cu 11% mai mari decât înainte de pandemie, în timp ce în Danemarca sunt cu 15% mai mari, în Norvegia cu 15% mai mari, în Marea Britanie cu 27,6% mai mari, în Noua Zeelandă cu 30,5% mai mari, în Canada cu 32,2% mai mari, iar în SUA cu 43% mai mari după aceste scăderi, potrivit expertului XTB Claudiu Cazacu.
Cu Germania, cea mai puternică economie a continentului, analistul își continuă lista de cazuri.
Potrivit unui sondaj Reuters, prețurile în Germania ar urma să scadă cu 3,5% anul viitor, o schimbare semnificativă față de sondajul din august, care prevedea un avans de 0,5%.
“Conform medianei aceluiași studiu, se așteaptă o scădere de 10% față de vârf, sub nivelul de 20% necesar pentru a face locuințele accesibile pentru majoritatea populației.
Prețurile în Germania au crescut cu aproximativ 10% anul trecut, iar anul acesta se preconizează că vor crește cu 3%.
Piețele care s-au supraîncălzit în perioada creditelor ușoare se confruntă în prezent cu o “iarnă” de creștere a costurilor de împrumut, care coincide cu o scădere a venitului net disponibil”, continuă expertul.
De ce ar trebui să fiți preocupați de ceea ce se întâmplă în alte părți ale lumii?
Ei bine, piețele și chiar și sectorul imobiliar sunt interconectate, deoarece nu trăim într-o bulă de sticlă izolată de restul lumii.
Prin urmare, este important să fiți conștienți de tendințele globale, mai ales dacă discutați despre economiile de top ale continentului.
Astfel, vă puteți face o idee despre cum s-ar putea schimba lucrurile în națiunea noastră într-un viitor nu foarte îndepărtat.
“Analiza casei de brokeraj XTB România ajunge la următoarea concluzie: “Europa, unde intențiile de cumpărare sau de construcție din sondaje și volumele de tranzacționare au încetinit, cu o tendință de creștere a ratelor de dobândă la care se adaugă o inflație foarte ridicată, ar putea resimți în prețurile imobiliare în trimestrele următoare efectul întârziat al unor schimbări majore în peisajul macro-economic”.