Ești în căutarea unui laptop pentru operațiunile de birou, office sau browsing și nu știi care laptop s-ar preta nevilor tale. Acum a vneit momentul să aflăm împreună ce laptop cu raport calitate preț excelent ți se potrivește.
Știu că în ziua de astăzi piața electronică abundă în atâtea modele diferite de laptopuri iar mulți dintre clienți sunt puși în situația în care nu știu ce alegere să facă fie fac alegeri greșite când vine vorba de achiziția unui anumit dispozitiv.
Astăzi vob vorbi exclusiv despre alegerea unui laptop cu un raport claitate preț foarte bun destinat office/browsing și puțin gaming.
Cred că o primă întrebare care ne-o putem pune este aceea la ce îmi va folosi în mare laptopul? Iar după această întrebare putem vedea mai exact ce laptop/notebook ni s-ar potrivi.
Care sunt criteriile de alegere ale unui laptop?
Un important criteriu este dat de preț. Ca marjă de preț, prețurile pentru un astfel de laptop nu trebuie să depășească 3000 de LEI.
Puterea procesorului. Ei bine, pentru un laptop care va fi folosit în general pentru office, browsing și jocuri ușoare atunci un laptop cu 2 nuclee un Intel Core i3 vă este suficient. De reținut și arhitectura pe care este construit procesorul. Începând cu Kaby Lake ar fi foarte bine pentru rezultate bune. Bineînțeles că puteți opta și pentru un laptop cu 4 nuclee. Asta ține de fiecare.
Memoria RAM
Memoria RAM joacă un rol foarte important pentru orice dispozitiv. Deci fie că vorbim de PC-uri, laptopuri, telefoane mobile tablete, memoria RAM este o componentă foarte importantă.
Ce este memoria RAM? (Random Acces Memory);
Memoria RAM este locul de unde microprocesorul computerului citește și prelucrează datele. Memoria RAM este memoria internă care poate să fie accesată direct de către microprocesor. Orice program sau fișier cu care lucrăm pe calculator, prima dată este încărcat (cel puțin parțial) de pe HDD (hard disk drive ) în memoria RAM. Deci un minim de 4GB este dbun simț pentru cei cadre nu se joacă nu sunt gameri și folosesc doar PC-ul pentru sris și navigat pe internet.
Pentru cei necunoscători cu cât alegeți memorii RAM de la DDR4 în sus cu atât aveți o memorie cu o frecvență mai mare.
HDD sau SSD?
Niciodata să nu mai optați pentru un HDD normal (cel puțin la un laptop). Altfel veți fi înnebuniți cu viteza slabă de încărcare a sistemului de operare și a comenzilor pe care le dați. Alegeți înttodeauna un SSD. Un SSD este un Solid State Drive (un mediu de stocare cu tehnologie nou) foarte rapid. Încarcarea și funcționarea sistemului de operare precum și operațiunile de multitasking ce se vor realiza pe acest laptop și timpii de aștepare vor fi reduși foarte mult. Cât despre capacitatea de stocare, este irelevantă. Consider ca 256 GB sunt arhisuficienți pentru cine nu are de stocat filme, muzică jocuri și folosește laptopul doar în office. Dar repet obligatoriu un SSD.
Brandul este relevant?
Brandul este și nu relevant. Eu aș opta în continuare și îndemna pe alții să se orienteze către brandurile celebre ca Lenovo, HP, Acer, ASUS, Dell, MSI. Așa ai o siguranță când cumperi un laptop și garanția că în caz că vei avea probleme cu el vei fi acoprit de aceasta în servicurile de aici.
Să aducem în discuție și sistemele de operare preinstalate. Eu unul aș opta întotdeauna pentr un laptop fără sistem de operare sau în cel mai bun caz u un Linux pe care oricum l-aș elimina în secunda 2.
Acum depinde de fiecare om parte. Laptopurile care vin cu sisteme de operare ca Windows 10 au componente ceva mai slabe pentru a compensa preul plătit pe licența Windowsului. Și atunci oare merita un laptop cu un Windows 10 preinstalat? Există licențe de Windows 10 Pro și la 20, 30 LEI.
Așadar ce trebuie să reținem în final. Un laptop ce ne va folosi pentru mediul office și navigarea pe itnernet este un laptop ce nu dispune de performanțe de top și componente cele mai sofisticate. Am prezentat mai sus lucrurile la care trebuei să fim atenți atunci când dorim să achiziționăm un laptop. Ca și interval de preț. Între 1500 și 3000 de LEI dar nu mai mult de 3000 de LEI pentru un astfel de laptop. Aveți grijă la brandurile care nu sunt celebre. Poate v-ar lua ochii un laptop așa ca design dar când îl primiți acasă va fi dezastru. Grijă și cu laptopurile care le comandați noi (sigilate) și de fapt sunt resealed.
În speranța că acest articol v-a fost de ajutor. Dați un share și un like!
La achiziționarea unui laptop mai trebuie ținut cont și de unele aspecte, de xemplu tipul laptopului dacă îl vrem pentru acasă, jocuri sau business. Este foarte important acest aspect deoarece aici se face diferența de performanță. Normal că cel mai potent din toate puntele de vedere este cel de jocuri (Gaming) dar și cel mai scump. Dacă dorim să lucrăm pe el, să îl utilizăm la treburile de serviciu atunci se justifica cumpărarea unui laptop perfoarmant, iar dacă ni-l dorim doar pentru acasă gem pentru office și internet atunci cumpărăm un laptop pentru home (acasă). Eu de pildă mi-am cumpărat în 2018 un laptop pentru home user și este destul de performant, lucrez și sarcini de serviciu pe el, etse un i3 intel, 4 Gb de Ram, are și un SSD (acest device face diferența !!) de 256, ecran led, etc la doar 1800 de lei. I-am pus windows 11 pe el si merge ca nou. Deci nu este nevoie să cheltuiți mari averi pe un laptop dar nici să luați ce este mai ieftin. Luați exact laptopul care credeți dumneavoastră că v-ar fi util. În ce privește laptopurile Apple Mac Book, vă recomand seria Macbook Air. Aceste laptop-uri aua vantajul că sunt foarte performante, au toate instalate pe el, etc. Doar pentru cei cu dare de mână, (900 de euro cel mai ieftin) doar petru business.