Ghid de achiziție aparate foto. Ce aparat foto să aleg? Compact, DSLR sau Mirrorless?

Dă şi tu share articolului

Alegerea unei camere foto ne pune mereu în dificultate. În prezent există trei tipuri de camere foto – camerele foto compacte digitale , camerele foto DSLR, și camerele foto Mirorless.

E bine ca să răspundem aceste întrebări Trebuie mai întâi să ne punem alte întrebări care ne vor ajuta la identificarea camerei foto preferate.

Camere de foto digitale sunt cele mai accesibile datorită prețului lor pornind undeva de la 400 de lei și ajungând și la 1000 de euro în funcție de specificații și performanță.

Camerele foto digitale compacte sunt aparate foto destinate în general oamenilor de rând celor care nu sunt profesionisti și nici măcar amatori în ale fotografiei. Aceste camere sunt foarte utile atunci când dorim să mergem în concediu sau la o aniversare și nu ne trebuie o cameră foto mai mare ce are înglobată tehnologie multă așa cum sunt cele DSLR și Mirorless. Dar despre camerele mirrorless vom discuta puțin mai târziu în acest articol.

Aparatele foto compacte nu dispun de o multitudine de setări așa cum regăsim în cazul aparatelor foto DSLR și mirorless. Și totuși setări avansate există pe aparatele foto premium digitale. Dar asta este lesne de înțeles, fiind destinate persoanelor care nu sunt interesate de editarea fotografiilor.

Cu toate acestea o cameră foto compactă de buna calitate la un pret de 1500, 2000, 2500 de lei poate concura cu un aparat foto DSLR din gama entry level.

Un alt mare avantaj al camerelor foto copacte digitale îl reprezintă dimensiunea acestora fiind chiar de 3 ori mai ușoare decât un DSLR și nu necesită obiective interschimbabile.

De asemenea, nu ai nevoie de alte accesorii la o cameră foto compactă un aparat foto DSLR sau mirrorless. un aparat foto DSLR vă ocupă mult spațiu atât cu dimensiunea lui dar și a obiectivelor și ale altor accesorii trebuie să le cari mereu.

Dar cine este pasionat de fotografie la nivel basic și nu vrea să facă bani de pe urma fotografiilor, un aparat foto copact digital este varianta cea mai la îndemână.

Nu aș vrea să intru în detalii tehnice dar în principiu sfat pentru cei care doresc să achiziționeze un aparat foto Compact mai pot sugera următoarele.

 • Să se uite la dimensiunea senzorului și să facă comparație cu alte aparate foto cel mai mic sau mai mare chiar și cu aparat de foto mirorless sau DSLR. un senzor de dimensiuni mai mari vacanta mai multă lumină și Ba da imaginilor o claritate senzor mic clasic 2/3.
 • Fiți atenți la tipul senzorului. Dacă este un CCD este de generație mai veche și este de evitat. Mergeți pe senzorii noi CMOS fiind optimizați și mult mai clari.
 • Stabilizarea optică este esențială. Atunci când vă veți puta în specificații să aruncați un ochi pe acestea și să să vedeți dacă stabilizarea este optică sau digitală. Recomand stabilizarea optică este indispensabilă. Acum mulți ani am avut un aparat foto de la Sony cu stabilizare optică digitală și era un dezastru din acest punct de vedere.
 • Un alt aspect demn de luat în seamă îl reprezintă tipul filmării. Aparatele foto care oferă filmare în FullHD sunt mai scumpe dar în general și mai performante față de cele care oferă filmare doar în HD.
 • Zoomul optic este sau nu irelevant. Depinde de feicare o în parte. Sunt aparate foto ce au un pret de 1000 1200 lei cu zoom optic de 10x și aparate de 1400 1600 lei care au zoom optic de 30x. Depinde și de modul de folosire a acestora aparate de către utilizator unde vor fi folosite. Pentru a fotografia peisaje sau doar fotografii realizate indoor.
 • Un senzor mai mare în nr. de megapixeli nu înseamnă și un senzor mai bun. Din acest motiv fiți cu băgare de seamă atunci când țuica în specificații. Citiți întotdeauna despre mărimea senzorului și căutați pe internet să vedeți comparația față de alte dimensiuni de senzori mai mici sau mai mari.
 • Un alt aspect important este acela strâns legată de citirea recenziilor. Citiți cât mai multe recenzii căutate poze pe internet făcute cu aparatul la care v-ați gândit să îl achiziționați. Nu dați cu ochii pe foc, cercetați înainte. Recenziile multe pozitive/negative spun cam totul despre aparatul foto respectiv. de asemenea citiți recenzii întoarcere din de pe saiturile românești pentru a fi și mai sigur că veți face o alegere înțeleaptă.

Aparatele foto DSLR.

Dar ce înseamnă DSLR?

DSLR înseamnă Digital Single Lens Reflexion. Sau așa cum spune și Wikipedia Aparatul fotografic reflex.

Prin urmare un aparat foto DSLR este un  aparat de fotografiat digital, care utilizează un sistem mecanic tip oglindă și o pentaprismă pentru a direcționa lumina direct de la lentilele fotografice din obiectiv la cele optice, printr-un vizor pe partea din spate a aparatului de fotografiat. Imaginea care este captată prin obiectiv ajunge în senzor iar din senzor într-o oglindă înclinată. Din acea oglindă ajunge sus într-o prismă iar mai apoi pe vizorul electronic.

Aparate de foto DSLR oferă și posibilitatea ei vânzări direct în ecranul acestora fără a mai fi nevoit să priviți cu ochiul pe vizor. Dar există și limitări, nu veți putea vedea punctele de focus în timp real așa cum le vedeți pe viewfinder.

Aparate de foto DSLR sunt aparate foto atât pentru cei entuziaști, amatori și bineînțeles pentru cei profesioniști câștigă bani din fotografie. Majoritatea senzorilor pe aparatele foto DSLR sunt cele APS-H si APS-C pentru Canon, însă există și senzori Full Frame sau chiar mai mari de atât. Senzori full frame se găsesc la aparatele foto profesionale care au un preț de peste 2.000 de euro.

De câțiva ani buni aparatele DSLR sunt tot mai căutate de către clienții obișnuiți care nu au o profesie de fotograf si pur ci simplu doresc să realizeze poze foarte bune.

Spre deosebire de aparatele foto compact pe un aparat foto DSLR din categoria entrylevel va fi mult mai eficient. Cu un aparat foto compact este aproape imposibil să realizăm fotografii unui subiect aflat în mișcare. De ce? Obiectiele acestora sunt mici focalizarea și stabilizarea sunt precare față de un obiectiv foto al unui aparat foto DSLR sau Mirorless.

Dacă doriți să începeți de la 0 și vă doriți în mod expres un aparat foto DSLR atunci puteți să vă cumpărați unul entry level low preț de 1500 RON și nu o să fiți dezamăgit de această achiziție. Dimpotrivă O să vedeți pe pielea voastră multitudinea de avantaje care îl oferă acest aparate.

De asemenea, cei care doriți să filmați un aparat foto DSLR este o alegere perfectă. Motivul?

Senzorii mari care sunt puși pe aceste aparate captează mai multă lumină. Mai multă lumină care pătrunde în senzor generează o calitate și mai mare a fotografiilor spre deosebire de cele compacte digitale.

Oamenii timp din ce în ce mai mult să se apropie de domeniul profesioniștilor. Din câte am văzut o mulțime de oaeni prefera aparatele foto DSLR față de cele compacte.

Aparatele foto DSLR pot fi cumpărate atât în varianta kit (aparat + obiectiv) cât și body (corp). Trebuie să vă spun de la bun început pentru cei care nu sunt așa pricepuți că dacă veți opta pentru un aparat foto simplu un Body nu veți primi obiectiv și nu veți putea face nici o fotografie. Prin urmare va trebui s ă cumpăratți un obiectiv. Cele 18-15 stock sunt cele mai folosite și le găsim pe mai toate DSLR-urile.

Dacă vă cumpărați un aparat foto DSLR kit (aparat + obiectiv) tot nu veți putea să realizați pentru că nici un aparat foto DSLR nu vine cu memorie internă. Nici măcar câteva zeci de mb de test nu sunt disponibili pe aceste aparate. Prin urmare trebuie să Vă cumpărați imediat un card de memorie SD pentru a putea să faceți fotografii.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când vei cumpăra un aparat foto DSLR.

 • Aparatul foto DSLR X răspunde cererii mele? Unde voi folosi aparatul foto? Ce voi fotografia mai mult? Chiar dacă ne vine suau nu săcredem petrecem mai mult timp în interior decât afară, ca atare ne trebuie un senzor mare care să fie capabil să facă fotografii foarte bune.
 • Dimensiunea senzorului și nr de megapixeli sunt o componentă importantă în alegerea unui aparat foto.
 • Un alt avantaj al aparatelor foto DSLR îl reprezintă multitudinea de obiective care le găsim pe piață. Cel mai folosit obiectiv este cel de 18-55 care vine impreună cu aparatele foto kit stock. Dar bineînțeles că puteți cumpăra și altul obiectiv a fie Wide sau teleobiective. însă prețurile diferă de la 2.000 RON la 5.000 6000 RON pentru acest obiectiv. mai ales că asta depinde de dumneavoastră dacă veți intra în aria fotografilor profesioniști.
 • Zoomul optic este un alt criteriu important pe care trebuie să-l analizăm înainte de achiziția unui aparat foto.
 • Dezavantajul aparatelor foto DSRL reprezintă dimensiunile acestora și. greutatea. Cine este fotograf amator sau profesionist știe cât de multe accesorii ia cu el mereu. Prin urmare unui aparat foto DSLR i se adresează mai multe accesorii, de la 1,2 obiective, lavetă de microfibră pentru curățare spray de curățare lentile, încărcător, baterie și o geantă de transport. o geantă de transport este întotdeauna utilă oriunde veți călătorii.

Aparate foto mirrorless

Aparatele foto mirrorless sunt mult mai atractive față de ce DSLR datorită și asta datorită portabilității. acestea promit o claritate și o calitate a imaginii aproape egală cu aparatele DSLR.

Și ca orice industrie puternic dependentă de tehnologie al camerelor foto digitale cu pași repezi, vedeta ultimelor ani prind aparatele foto mirrorless.

Aparatele foto mirrorless eu mai sunt anuntate înstrăinată care nu știu și cu ce diferă față de camerele foto compacte sau cele profesionale DSLR care sunt avantajele și dezavantajele acestei noi tehnologii.

Aparatele mirrorless au un senzor mai mic față de cele DSLR astfel le-a oferit designerilor posibilitatea de a miscora camera, echilibrand in acelasi timp calitatea imaginii – devenind mult mai buna decat a compactelor existente. 

Până 2019 vei găsi o cameră foto mirrorless care bifează toate specificațiile tehnice pe care le ai în vedere și care sunt pe lista ta de dorințe dar nu putem nega faptul că o cameră foto mirrorless are dimensiuni mai mici față de un DSLR si astfel vei putea căra mult mai ușor.

Aparatele foto mirrorless sau vzor electronic și acesta este un subiect controversat. Este exact ca la aparate de foto compacte digitale și asta de puțin de gândit celor care doresc să achiziționeze o cameră foto cu valențe profesionale.

DSLR-urile sunt mult mai apreciate pentru posibilitatea de a vedea prin vizorul optic o reflexie a luminii ce trece obiectiv către ochiul tău e foarte aproape de realitate și nefiind deformată așa cum găsim la aparatele foto digitale contacte.

Cu siguranță asta este unul dintre cele mai ușoare moduri de a te decide dacă merită sau nu o cameră foto mirrorless.

Dacă nu poți accepta gândul că cameră foto mirrorless are un divizor electronic așa cum este în cazul aparatelor foto DSLR mai bine mergi pe mâna unui aparat foto DSLR.

Dacă stăm să ne gândim vizuale electronice au două defecte dacă putem să le numim așa și anume rezoluția timpii de refresh. dacă te uiți printru în vis aur electronic ce observi pixelii asta îți poate da o experiență foarte proastă.

Aparatele foto DSLR au o mai mare selecție de obiective specializată și un suport complet de auto, Focus și stabilizare de imagine.

Suntem în anul 2019 și încă există neajunsuri la aparatele mirrorless, dar cu toate astea există și vești foarte bune. Noile aparate foto mirrorless țin pasul cu aparatele foto DSLR și încearcă să le prindă din urmă chiar dacă micile aparate mirrorless au o optică impresionantă și nenumărate specificații ca și în cazul celor DSLR.

Așadar trebuie să știi de la bun început că obiectivele ratelor foto mirrorless față de cele DSLR diferă dar există și așa numele toare care poți atașa un obiectiv de aparat foto DSLR la un aparat foto mirrorless.

Mai merită achiziția unui aparat foto compact față de unu mirorless?

Din punctul meu de vedere nu numai merităm pentru că aparatele foto mirrorless solta Poate chiar mai bune față de aparatele foto digitale. chiar dacă prețul acestora pleacă undeva de la 1500 RON experiența pe care o vei avea va fi una foarte plăcută odată ce îl vei folosi și vei face fotografii cu acesta.

Și totuși, ca și dimensiuni mai mare față de majoritatea aparatelor foto compacte un aparat foto mirrorless poate nu este o opțiune bună pentru cei care doresc stabilitate și spațiu cât mai redus. Un aparat foto Compact poate fi luat în fiecare buzunar pentru care dimensiuni mai mici față de unmirrorless.

Este drept că există aparate foto digitale compacte care au aceleași dimensiuni cu cele mirrorless sau chiar de DSLR. Aparatele foto clasice care nu cântăresc mai mult de 200 de grame iar un mirorless poate ajunge și la 600 de grame iar un DSLR la 800, 900 grame.

Dacă ne uităm acum câțiva ani la Piața camerelor foto digitale un potențial cumpărător Avea doar două opțiuni fie cumpărăm un aparat foto digital ununul compact sau un aparat foto DSLR mult mai scump mai greu și mai complex față de o cameră foto compactă mica și accesibil preț dar cu o calitate îndoielnică a fotografiilor.

Atunci nu exista o cale de mijloc, adică un aparat de dimensiuni medii putea să pun e o calitate bună stă foarte bună a fotografiilor ușor de folosit și accesibil ca preț.

Ei bine în prezent aparatele foto mirrorless concurează cu cele DSLR la calitatea fotografiilor și diferențele sunt minore între acestea. între timp această oportunitate sa materializat prin Grecia aparatelor mirrorless (fara oglinda). Și printr-un artificiu tehnic au reușit să reducă dimensiunea clasicelor aparate DSLR capacitățile acestora prin de senzor foto de dimensiuni generoase.

Atunci când au apărut aparatele foto mirrorless aveau prețuri destul de mari dar între timp prețul acestora am scăzut semnificativ.

Aparatele foto Birourile sunt o alternativă foarte bună la aparatele foto compacte.

Daca pui tu focalizare aparate la fel de rapid DSLR Dar focalizarea prin adiția contrastului este mult mai lentă și vizibilă atunci când vine vorba de filmare datorită efectului de apropiere depărtare a imaginii până la stabilirea focusului corect.

Alegerea îți aparține. Eu cred cu tărie că aparatele foto mirrorless în lumea fotografiei și ce mai apreciată de către oameni și de ce nu chiar de către fotografii amator. Este drept că acest aparat mirrorless se dezvoltă în continuare din ce în ce mai bine. Producătorii precum Sony, Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Fujifilm dezvoltă în continuare aceste aparate și sunt din ce în ce mai apreciate față de cele digitale compacte.

Ce trebuie să ai în vedere dacă vei alege un aparat foto mirrorless.

 • Primul lucru care trebuie să-l ai în vedere îl reprezintă dimensiunea senzorului și punctele de focus. Cu cât mai multe puncte de auto Focus pe atât vei avea o imagine clară și o expunere mult mai bună.
 • Dimensiunea senzorului și nr de megapixeli. Este o componentă importantă pentru toate aparatele foto fie că sunt digitale compacte, mirorless sau DSLR.
 • Zoomul optic este și el o compontentă cheie în determinarea alegerii unui aparat foto miorless.
 • Dacă doriți să filmați 1080p sau 4k și nu doriți o cameră video handycam atunci un aparat mirorless vă este deajuns. Filmările sunt ireproșabile și profesionale atât la cele mirorless cât și la DSLR-uri.
 • Aparatele foto miorless sunt din ce în ce mai perfromante. Așadar fie că vei alege cel mai ieftin aparat entrylevel vei avea o experiență de neuitat. Prețul acestora începe uneva de la 1500 de lei și crește până la peste 2000 de euro.

în concluzie fie că vei Alege o cameră foto compactă digitală sau o cameră foto mirrorless sau în aparat foto DSLR alegerea îți aparține.

Eu aș opta pentru un aparat foto mirrorless sau DSLR.

Alegerea dumneavoastră trebuie făcută după nevoile fotografiilor dorite. Alege un aparat foto care nu te oprește din creație, fie că practici fotografia nuntă fotografia de botez sau pentru orice alt eveniment

Dacă ai nevoie de filmări video 4K și o rezoluție extraordinară atunci Alege o cameră foto DSLR sau un aparat foto mirrorless. Acestea vor fi numai bune pentru. Dacă ai nevoie de multă portabilitate și nu te interesează neapărat o calitate ireproșabilă a fotografiilor atunci un aparat foto digital compact poate fi o alegere pentru tine.

Deși dacă stai să te gândești o cameră foto mirrorless chiar dacă este incomparabil mai mare față de un aparat foto digital vei avea mult de câștigat de pe urma acesteia.

Camerele foto mirorless sau DSLR senzor bun mai mari față de aproximativ toate compacte digitale și promit foarte mult fiind de asemenea foarte performante.

Camerele foto digitale uitat un con de umbră nemaifiind apreciate la fel de mult așa cum erau acum 10 15 ani.

Odată ce au apărut camerele foto mirrorless situația sa schimbat balanță către camerele mirorless. pe mine personal Nu mă interesează portabilitatea atunci când doresc să aleg o cameră foto.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment