Gigantul american intenționează să facă o investiție importantă într-o fabrică Ford din nordul Angliei.
Aceasta produce deja motoare electrice pentru automobile.
Care este legătura cu România?
Investiții Ford nou-nouțe, cu legături cu România.
Ford va investi aproape 200 milioane euro într-o uzină din nordul Angliei. Motoarele de acolo vor ajunge şi în România
Cu toate acestea, investiția va fi făcută în Marea Britanie, la fabrica Halewood din nordul Angliei, nu în țara noastră.
Compania Ford Motor Company va face acolo o investiție suplimentară de 180 de milioane de euro pentru a crește cu 70% producția de motoare pentru mașini electrice.
Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, aceste motoare vor fi folosite și la viitoarele modele de automobile care vor ieși din fabricile Ford din România și Turcia.
Ford, al doilea mare producător auto din SUA, a anunțat joi că capacitatea uzinei din Halewood de a produce motoare electrice va crește de la 250.000 de unități anual la 420.000 de unități anual în 2024. (1 decembrie).
Tim Slatter, directorul operațiunilor Ford în Marea Britanie: “Aceasta este o etapă crucială în creșterea și schimbarea noastră.
În plus, este un acord semnificativ pentru operațiunile europene ale Ford”.
Ford are planuri mari în ceea ce privește vehiculele electrice în Europa după 2030.
Ford are planuri ambițioase de electrificare a Europei: începând cu 2030, constructorul auto va vinde acolo doar mașini complet electrice, iar începând cu 2035, doar camionete complet electrice.
Ford intenționează să vândă nouă vehicule complet electrice în Europa până în 2024, iar Tim Slatter a explicat că uzina britanică va furniza motoare electrice pentru cinci vehicule care vor fi asamblate la fabricile din România și Turcia, inclusiv o versiune electrică a SUV-ului Puma.
Potrivit estimărilor, uzina de la Halewood va furniza motoarele pentru aproape 70% din cele 600.000 de vehicule electrice pe care Ford vrea să le vândă în fiecare an în Europa începând cu 2026.
Cu sediul central global în Dearborn, Michigan, Ford Motor Company are aproximativ 190.000 de angajați în întreaga lume.
Ford are aproximativ 45.000 de angajați la unitățile sale deținute în totalitate și la societățile mixte consolidate și aproximativ 59.000 de lucrători atunci când sunt incluse întreprinderile neconsolidate. În Europa, Ford se ocupă de producția, comercializarea și întreținerea automobilelor marca Ford pe 50 de piețe distincte.
Sub rezerva obținerii autorizațiilor de la autoritățile necesare și în urma negocierilor, constructorul auto Ford a transferat în luna martie controlul fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa.