Apare o nouă taxă în România! Decizia care se pregătește chiar acum la Guvern

Dă şi tu share articolului

Implementarea unei noi taxe pentru românii care au în prezent asigurări de sănătate este propusă într-un proiect pe care Guvernul l-a pus în dezbatere publică.
Dacă va fi autorizată, noua taxă va fi implementată inițial doar în anumite regiuni, ca program pilot.

Ministerul Sănătății intenționează să implementeze o nouă taxă pentru persoanele care au în prezent asigurare de sănătate, conform proiectului Strategiei Naționale de Sănătate pentru perioada 2023-2030.

De exemplu, se cere pacienților să plătească o taxă cunoscută sub numele de coplată pentru a obține îngrijiri medicale de la un anumit medic.

O nouă taxă în Sănătate

“Planul își propune să testeze furnizarea de servicii ambulatorii specifice, cu opțiunea ca beneficiarul să selecteze furnizorul de servicii medicale care furnizează serviciile necesare, pe baza unei coplăți prevăzute de lege și a potențialului de programare deschisă a serviciului prin intermediul unui sistem electronic de programare.

Una dintre acțiunile sugerate este pilotarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populația adultă, care să fie finanțat de o asigurare suplimentară, pentru a spori accesul echitabil la aceste servicii”, potrivit documentului.

Potrivit Ministerului Sănătății, noul cost va fi implementat inițial doar în câteva districte, ca program pilot.
Proiectele de informatizare a spitalelor și de oferire a serviciilor medicale de urgență de către medicii de familie fac, de asemenea, parte din strategia de sănătate.

Scopul este de a crește capacitatea sectorului sanitar de a dezvolta și de a pune în aplicare politici de sănătate care să asigure un acces echitabil la asistență medicală de înaltă calitate, să abordeze inegalitățile semnificative în materie de sănătate deja prezente, să optimizeze utilizarea resurselor în serviciile de sănătate în condiții mai eficiente din punct de vedere al costurilor și să se apropie cât mai mult posibil de nevoile individului și ale comunității.

Ținte până în 2030
Prin utilizarea unui număr de surse de finanțare deja existente, inclusiv PNRR, alte fonduri externe nerambursabile, bugetul de stat, bugetele municipale și împrumuturile BIRD, proiectul are o serie de obiective care se extind până în 2030.

  • Înființarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate;
  • Planul național de investiții în infrastructura de sănătate, care este în curs de implementare;
  • Un sistem informațional funcțional care să furnizeze date privind infrastructura, echipamentele de înaltă performanță și cerințele de investiții ale unităților sanitare publice și private;
  • Dezvoltarea și utilizarea de instrumente de sprijin (programe de formare, proiecte tehnice model, procese, proceduri etc.);
  • Adoptarea și punerea în aplicare a unui set de criterii obiective pentru bugetarea și selectarea investițiilor finanțate de la bugetul Ministerului Sănătății;
  • Reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de asociații de clinici de asistență medicală primară;
  • Modernizarea, extinderea, construirea și dotarea a cel puțin 50 de unități sanitare publice care oferă servicii medicale ambulatorii;
  • construirea, renovarea și extinderea a 200 de centre comunitare integrate;
  • Trei spitale regionale de urgență în funcțiune;
  • Investiții în construcții noi, renovarea sau extinderea structurilor existente și furnizarea de facilități funcționale, cum ar fi echipamente medicale, în cel puțin 100 de unități de sănătate publică;

– Laboratoarele din Sistemului Național de Laboratoare de Referință reabilitate/ modernizate și dotate.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment