Dolarul american este mai scump decât un euro. Economiștii spun că ar putea crește prețurile la carburanți

Dă şi tu share articolului

Dolarul american este mai scump față de leu în comparație cu moneda europeană, cursul afișat marți de banca centrală indicând 4,9225 lei pentru un dolar, față de 4,8851 lei pentru un euro. Potrivit analiștilor consultați de Agerpres, întărirea dolarului ar putea duce la creșterea prețurilor la carburanți, precum și la costuri mai mari asociate rambursării datoriei publice și la o pondere mai mare a datoriei publice în PIB.
De altfel, moneda națională s-a apreciat și în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,8851 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația anterioară, de 4,8853 lei.

În plus, moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, care a fost evaluat de Banca Națională a României (BNR) la 4,8851 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cursul anterior, de 4,8853 lei.
Pe de altă parte, leul a scăzut în raport cu dolarul american, care se tranzacționa la 4,9225 lei, în creștere cu 4,11 bani (+0,84%) față de cotația de luni, de 4,8814 lei.

Reuters a relatat că euro a atins marți minimul ultimelor două decenii pe piețele externe, ca urmare a temerilor că șocul energetic va menține prețurile ridicate și va crește probabilitatea unei recesiuni în Europa.

„Aprecierea dolarului în raport cu leul românesc (în convergenţă spre nivelul record înregistrat pe 12 iulie) a fost determinată, în principal, de dinamica cursului EUR/USD – practic USD/RON este un cross între EUR/RON şi EUR/USD.

The US dollar has gained value against the euro in recent weeks and months (to its highest level since 2002), owing to a variety of factors, such as: the US and the euro area’s very short-term outlook for monetary policy; the accumulating signs of recession in both economic blocs; the high level of uncertainty regarding the dynamics of the global economy and the future of the international monetary-financial architecture; and the US dollar’s recent decline against the euro.

Probabilitatea ajustării deficitului balanței comerciale de bunuri cu națiunile din afara Uniunii Europene este unul dintre efectele deprecierii leului românesc în raport cu dolarul american. “În acest context, atragem atenția asupra deficitului tot mai mare al balanței comerciale de bunuri cu națiunile din afara UE, care a crescut cu 75,9% an/an, la 0,9 miliarde de euro în iunie, și cu 74,1% an/an, la 5,35 miliarde de euro în primul semestru din 2022.
Pe de altă parte, având în vedere că importurile de petrol sunt cotate în dolari, întărirea dolarului verde poate duce la o creștere a prețurilor la carburanți pe termen scurt”, a precizat Andrei Rădulescu.

Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, a prezentat și el principalele cauze ale aprecierii dolarului în raport cu euro:
Așteptările privind o lărgire semnificativă a diferențialului de dobândă dintre dolar și euro, care se anticipează că vor fi întărite de discursul președintelui Fed, Jerome Powell, de vineri, de la simpozionul de la Jackson Hole; perspectivele de creștere economică mai bune în SUA, comparativ cu zona euro; diferențele dintre situațiile economice actuale ale celor două economii, evidențiate de datele macroeconomice publicate recent; și nivelul ridicat al datoriei publice din zona euro.

“Posibilele efecte ale unui dolar mai puternic, caeteris paribus, asupra economiei românești includ costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe piețele internaționale în dolari, ceea ce duce la creșterea inflației importate; adâncirea deficitului comercial și a deficitului de cont curent, ceea ce ar putea exercita o presiune suplimentară de depreciere asupra monedei naționale; în general, un dolar mai puternic exercită o presiune de devalorizare asupra monedelor țărilor emergente; costuri mai mari pentru rambursarea datoriei publice și

Potrivit anunțului de marți al băncii centrale privind cursul de schimb, dolarul american costă mai mult pe leu decât euro, la 4,9225 lei pentru un dolar față de 4,8851 lei pentru un euro.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment