Propunerea Comisiei Europene privind o metodă standard de încărcare a dispozitivelor electronice a fost adoptată miercuri de Parlamentul European și de statele membre ale UE, potrivit unui comunicat al CE.
Conectorul de încărcare USB-C va fi obligatoriu începând din 2024 pentru toate noile smartphone-uri, tablete, camere digitale, console portabile de jocuri video, căști, căști, difuzoare portabile, cititoare electronice, tastaturi, șoareci, sisteme de navigație portabile și căști intraauriculare.
Data limită pentru laptopuri este 2026.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, acordul la care s-a ajuns miercuri “asigură că soluțiile uniforme de facturare pot fi adoptate fără întârziere, mai ales având în vedere că sunt disponibile diverse opțiuni tehnologice și că industria a avut suficient timp să se adapteze”.
Astfel, pentru toate categoriile de produse implicate, este stabilită o perioadă de tranziție de 24 de luni de la adoptarea oficială, pentru ca încărcătorul standard să fie disponibil pentru toată lumea, cu excepția laptopurilor, care vor beneficia de o perioadă de tranziție de 40 de luni.
Câteva dintre noutățile pe care le aduce acordul:
Portul de încărcare și tehnologia de încărcare rapidă vor fi standardizate. Pentru început, portul USB-C va deveni portul standard, permițând utilizatorilor să încarce orice dispozitiv compatibil cu portul USB-C.
Armonizarea tehnologiei de încărcare rapidă ar contribui, de asemenea, la prevenirea practicii diferiților producători de a limita în mod inutil viteza de încărcare și ar asigura faptul că viteza de încărcare este constantă indiferent de încărcătorul utilizat, cu condiția ca acesta să fie compatibil cu dispozitivul respectiv.
Dispozitivele electronice menționate mai sus vor face acum obiectul acestor reglementări.
În viitor, în funcție de o evaluare de rutină a pieței efectuată de Comisie, această listă ar putea fi extinsă pentru a include mai multe dispozitive.
- Distingerea vânzării unui încărcător de vânzarea unui dispozitiv electronic permite consumatorilor să achiziționeze un nou gadget fără a cumpăra și un nou încărcător, prevenind astfel acumularea de încărcătoare nefolosite sau nedorite.
În timpul punerii în aplicare, vor fi evaluate rezultatele obținute și potențiala extindere a măsurii pentru a include cablurile.
Vor fi disponibile informații mai bune pentru clienți, deoarece producătorii sunt obligați să dezvăluie date pertinente privind performanța de încărcare, cum ar fi cantitatea de energie electrică necesară pentru a încărca dispozitivul și dacă este acceptată încărcarea rapidă.
Clienților le va fi mai ușor să determine dacă încărcătoarele pe care le dețin în prezent sunt compatibile cu noul lor dispozitiv sau să aleagă un încărcător adecvat.
- Să depună eforturi pentru armonizarea soluțiilor de încărcare fără fir: Având în vedere dezvoltarea rapidă a acestei tehnologii și pentru a preveni o viitoare fragmentare a pieței, Comisia va evalua diferitele tehnologii existente pe piață în vederea unei posibile armonizări și va solicita organismelor europene de standardizare să transforme cea mai bună soluție într-un standard armonizat.
“Sortimentul de încărcătoare diferite din sertarele noastre va fi în curând de domeniul trecutului.
O încărcare comună este benefică atât pentru mediu, cât și pentru noi, consumatorii.
Prin urmare, aplaudăm încheierea rapidă a negocierilor dintre colegiuitori și acordul privind încărcătorul comun convenit astăzi, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv însărcinat cu “Europa pregătită pentru era digitală”. “.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: “Având în vedere varietatea de gadgeturi electronice pe care le folosim zilnic, un încărcător universal este o chestiune de bun simț.
Am ajuns la un acord în mai puțin de nouă luni datorită angajamentului nostru politic fervent.
Utilizarea unui singur încărcător pentru toate gadgeturile lor electronice portabile va fi posibilă pentru clienții europeni, ceea ce reprezintă un pas important spre simplificarea și reducerea deșeurilor.
Consumatorii vor economisi peste 250 de milioane de euro anual datorită acordului convenit în această dimineață, iar noile tehnologii, cum ar fi încărcarea fără fir, vor putea să se dezvolte fără a duce la fragmentarea pieței și fără a crea neplăceri pentru clienți.”
420 de milioane de dispozitive mobile vândute în UE într-un an
UE a vândut aproape 420 de milioane de telefoane mobile și alte electronice portabile în 2020.
În ciuda faptului că se cheltuiesc peste 2,4 miliarde de euro pe an pentru noi încărcătoare independente, mai mult de o treime dintre utilizatori declară că au probleme din cauza incompatibilității încărcătoarelor de pe piață.
În același timp, aproape 11 000 de tone de deșeuri electronice sunt generate anual de încărcătoarele abandonate sau nefolosite.
Din 2009, Comisia a pledat pentru adoptarea unei metode standard de încărcare pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice comparabile.
Deși numărul de încărcătoare de telefoane mobile a scăzut de la 30 la 3 în ultimii zece ani, datorită anilor de colaborare a industriei în cadrul unei abordări voluntare, această strategie nu a armonizat încă pe deplin piața.
Nu a fost încă stabilit un temei juridic pentru practica de divizare a încărcătoarelor.
Este esențial să se finalizeze armonizarea receptaculului de încărcare, datorită beneficiilor sale enorme pentru mediu.
Pe lângă garantarea unei interoperabilități complete, standardizarea protocolului de tarifare asigură faptul că ambele prevederi maximizează beneficiile atât pentru mediu, cât și pentru consumatori.
Extinderea gamei de categorii de produse oferite va spori amploarea acestor avantaje.
Potrivit declarației CE, Comisia va urmări progresele tehnologice și tendințele pieței în ceea ce privește încărcarea fără fir, pentru a introduce o posibilă armonizare în viitor.