Cutremur imobiliar pe piața românească în 2023, inevitabil: cât de prost începe noul an în marile orașe

Dă şi tu share articolului

Industria imobiliară din România va avea un an 2023 foarte dificil, mai ales în marile orașe, unde prețurile apartamentelor fie vor scădea rapid, fie nu se vor vinde deloc.
Acei români care își puteau permite să plătească cash pentru casele lor au făcut-o deja, iar cei care depind de bănci înțeleg acum cât de imprevizibile pot fi împrumuturile dacă ratele dobânzilor explodează.

Cel mai recent studiu despre piața imobiliară din România realizat de Imobiliare.ro arată că lucrurile sunt departe de a arăta bine.
În București, unde se dă timpul în teren, prețurile au scăzut cu 0,7% într-o singură lună, în ciuda unor ușoare creșteri de prețuri în Constanța, Iași sau Cluj-Napoca.
Deși clujenii sunt și vor fi în continuare dispuși să plătească mai mult pentru un apartament, acest lucru nu reflectă cu exactitate situația pieței imobiliare din România în ansamblu.
În schimb, relocăm orașul lui Boc în excepția care demonstrează norma, și anume că românii sunt acum mai îndatorați și au o putere de cumpărare mai mică decât acum câțiva ani.

What’s happening in the Romanian real estate market

“La finalul anului, piața rezidențială a evoluat așa cum am anticipat, cu creșteri minore la unele categorii și corecții la altele.
Pe măsură ce prețurile materialelor și costurile de construcție se vor stabiliza, piața va ajunge probabil la un prag de rentabilitate în jurul jumătății anului viitor.
Costul împrumuturilor continuă să reprezinte o problemă de risc”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.

Pentru comparație, prețurile apartamentelor noi și second-hand scoase la vânzare la nivelul întregii țări în noiembrie 2022 au scăzut cu 0,2% față de octombrie, luna precedentă, însă datele pentru decembrie nu erau încă disponibile.
Potrivit indicelui imobiliare.ro, prețul mediu de listare a unei locuințe este în prezent de 1704 euro pe metru pătrat util, în scădere de la 1707 în urmă cu treizeci de zile.

Prețurile au scăzut în București cu 0,7%, Timișoara cu 0,4% și Brașov cu 0,1% de la o lună la alta, în timp ce Cluj și Constanța au avut o creștere a valorilor de achiziție de 0,6%.
În Iași, creșterea a fost de 0,5%. 

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment