Cum se face homeschooling în România și care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale acestei metode de educație

Dă şi tu share articolului

Homeschoolingul sau educația la domiciliu nu este nimic nou. În ultimele decenii, tot mai mulți părinți au ales să aibă grijă de toate aspectele educației copiilor lor în loc să le lase să intre în instituțiile de învățământ clasice. Cu toate acestea, din punct de vedere legislativ, educația la domiciliu este o provocare în România, iar părinții care se aventurează în acest domeniu trebuie să suporte multe riscuri și bineinteles provocări.

Legea prevede ca se poate studia acasa doar in conditiile in care starea lor fizică nu le permite să meargă la școală sau au unele nevoi speciale. Problemele apar atunci când părinții doresc să-și educe copiii acasă, chiar dacă nu se încadrează în nici una dintre cele două categorii de mai sus.

Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale prevede că „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu”, iar nerespectarea acestei obligaţii din vina părintelui sau a tutorelui se poate sancţiona cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii.

Deși educația la domiciliu (homeschoolingul) nu este o activitate ilegală, legislația este vagă, părinții se tem de amenzi și pot deveni ținte pentru protecția copilului, deoarece nu își trimit copiii la școală, deși acest lucru le oferă o alternativă la educația formală acasă. Cum se trece la educația familială în România Părinții care aleg din toată inima să-și educe copiii acasă trebuie să urmeze pașii următori.

În primul rând, copiii trebuie să inscrisi la o școală care le permite să studieze acasă și să le ofere materiale didactice specifice prin canale de comunicare (cum ar fi platforma online a școlii).

Oficial este vorba despre un fel de învățare la distanță. În mod informal, copiii beneficiază de protecția legală oferită de înregistrarea la școală, iar părinții sunt 100% responsabili de educația copiilor lor. În cazul în care copilul este înscris într-o școală obișnuită, părintele trebuie să solicite transferul la o școală specială care permite școlarizarea la domiciliu făcând o cerere persoanei responsabile a instituției. Părinții vor primi formularul de consimțământ și foaia matricolă a copilului.

Dacă copilul dvs. nu a mai frecventat niciodată școala, vă puteți înregistra direct la o instituție de învățământ care permite o astfel de educație la distanță. Este mai dificil pentru studenți să treacă de la sistemul de educație familială la un sistem formal și clasic. Studenții din acest sistem special trebuie să-și asigure durata studiilor cu o diplomă care atestă că au finalizat materia și că au cunoștințele necesare pentru a se înscrie la un curs.

„Evaluarea echivalenței documentelor școlare implică analiza transcrierilor de la organizații străine sau educaționale care organizează și desfășoară activități educaționale în România care corespund sistemului educațional al altei țări și se determină dacă se organizează într-o țară străină sau în cele menționate mai sus organizații. Cursul “menționat în metoda de echivalare a cercetărilor efectuate în străinătate.

Avantajele studiului personal la domiciliu

Privind în mod obiectiv această situație, există în mod evident argumente pro și contra. În ceea ce privește acest tip de sistem de educație specială, unul dintre principalele avantaje pe care le putem enumera este implicarea părinților în procesul de educație al copilului. Această participare integrează relațiile părinte-copil și, în general, întărește relațiile de familie. În plus, copilul petrece mult timp acasă. În familie, acest lucru îi oferă o stare fericită, relaxată, familiarizată cu toate și se simte protejat și în siguranță. În același timp, părintele poate sta liniștit, știind că copilul său este acasă, în siguranță și liber de pericolele care pot fi însoțitori inadecvati ai școlii, sau uneori chiar pe drumul spre sau de la școală.

Un alt important il este reprezentat de faptul ca un copil face ceea ce îi place să facă. El își concentrează toată energia și puterea asupra acelor domenii care îl pasionează și care au o tendință naturală. Spre deosebire de sistemul de învățământ clasic, copiii trebuie să învețe toate materiile, chiar dacă stăpânesc abilități doar în anumite domenii. De fapt, sistemul de învățământ public nu a fost dezvoltat pentru a oferi copiilor o educație solidă în domenii care au făcut progrese mari în ultimii ani, precum tehnologia. În educația familială, este mai ușor să îi îndrumați pe copii să învețe domeniile care îi pasionează. Aceste domenii sunt domeniile viitorului, care le pot oferi copiilor o oportunitate reală de a găsi locuri de muncă adecvate și de a dezvolta cariere de succes.

Cel mai mare dezavantaj

Avantajele de mai sus sunt însoțite de multe neajunsuri, indiferent de modul în care se va dezvolta viitorul, sistemul de educație familială nu îl poate compensa. Pe lângă obstacolele legislative din România, copiii înscriși în sistemul educațional sunt privați de socializarea lor specifică vârstei. Deși părinții care aleg acest sistem se asigură că copiii lor fac activități, fac sport, în aer liber, socializează natural și părăsesc școala, mersul în parc cu un grup de prieteni din cartier nu poate compensa.

În plus, copiii din sistemul formal de invatamant își pot dezvolta abilități practice independent de părinți. Adesea învață să meargă singuri la școală, se întorc de acolo și își părăsesc părinții câteva ore pe zi, timp în care dezvoltarea lor este diferită de a fi în compania permanentă a părinților și a membrilor familiei.

La fel ca adulții, copiii au nevoie de propriul spațiu și timp. Ei trebuie să se simtă utili și independenți. În cele din urmă, putem concluziona că această idee despre educația la domiciliu este interesantă, dar ar trebui tratată cu seriozitate și responsabilitate. Înainte de a lua o decizie care implică atât de mulți factori, părinții ar trebui să se înregistreze bine și să-și consulte copiii.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment