Din cauza stării economiei, mulți români își doresc să economisească bani în această perioadă, dar nu reușesc să facă acest lucru. Cu toate acestea, v-ar fi foarte simplu să economisiți bani dacă ați înțelege câteva sugestii de specialitate.
în primul rând, reducerea dorințelor și prioritizarea necesităților este principala linie directoare a economisirii în timpul crizei. Prin urmare, trebuie să vă stabiliți bugetul astfel încât să puteți tăia toate cheltuielile care nu sunt absolut necesare și să vă concentrați doar pe cele esențiale, cum ar fi cheltuielile cu hrana și locuința.
În al doilea rând, este esențial să vă diversificați sursele de venit. Va fi mult mai simplu să economisiți în mod continuu dacă aveți două locuri de muncă sau dacă angajatorul actual vă îmbunătățește salariul. Faceți tot posibilul pentru a vă crește veniturile, dar fiți pregătit să lucrați mai multe ore și să renunțați la timpul liber în acest proces.
Ce nu știu mulți români despre economisirea banilor
Din fericire, se pare că din ce în ce mai mulți oameni încep să înțeleagă valoarea unei bune gestiuni financiare. Un sondaj recent realizat de experții PwC a relevat faptul că consumatorii încep să cumpere cu mai multă cumpătare. Am eliminat de pe listă obiectele de care de fapt nu avem nevoie, în favoarea concentrării mai mult pe necesități. Din cauza prețurilor record de peste tot, peste două treimi (69%) dintre consumatorii din întreaga lume au redus cheltuielile neesențiale, iar majoritatea (96%) au început să economisească bani.
“Majoritatea națiunilor au fost martore anul trecut la o inflație record, ratele dobânzilor la credite au crescut, iar consumatorii au fost nevoiți să reducă cheltuielile neesențiale și să aleagă opțiuni mai puțin costisitoare pentru a economisi bani. Studiul demonstrează că consumatorii se îndreaptă din ce în ce mai mult către “mărcile proprii” mai puțin costisitoare ale întreprinderilor, în căutare de reduceri și oferte.
Comercianții cu amănuntul trebuie să își valorifice și să își diversifice canalele de distribuție, să ofere prețuri competitive și să facă investiții în lanțuri de aprovizionare mai rezistente dacă vor să reușească în acest mediu macroeconomic dificil și să își păstreze clienții. Chiar și cu toate acestea, tendința de creștere a prețurilor va continua și în acest an, potrivit Ruxandrei Târlescu, partener și director al sectorului de retail la PwC România.