Ce face un router bun și cum să alegi unul

Dă şi tu share articolului

În lumea rețelelor casnice, este esențial să aveți un router wireless fiabil și eficient. Dar, cu atât de multe opțiuni pe piață, alegerea unuia care să se potrivească nevoilor dvs. unice poate fi copleșitoare. Nu vă temeți! Te acoperim noi cu acest ghid cuprinzător despre ce face un router wireless bun și cum să alegi unul care îți va duce experiența de internet pe noi culmi. De la viteză și rază de acțiune până la caracteristici de securitate și funcții suplimentare, vom detalia tot ceea ce trebuie să știți înainte de a face următoarea achiziție tehnologică. Așadar, relaxați-vă și haideți să începem!

Introducere

Un router wireless bun oferă un semnal puternic și fiabil în toată casa sau biroul dumneavoastră. Este ușor de configurat și nu necesită cunoștințe speciale. Atunci când alegeți un router wireless, există mai mulți factori de care trebuie să țineți cont:

-Distanța semnalului. Un router wireless bun are o rază de acțiune de cel puțin 150 de metri.

-Viteza semnalului. Un router wireless bun oferă viteze de cel puțin 300Mbps.

-Securitatea semnalului. Un router wireless bun oferă criptare WPA2 pentru a vă proteja datele de hoți și hackeri.

-Prețul. Un router wireless bun nu trebuie să fie neapărat scump, dar ar trebui să ofere un raport calitate-preț bun.

Ce face un router wireless bun?

Un router wireless bun va avea o serie de caracteristici care îl fac ideal pentru a fi folosit acasă sau la birou. Acesta va avea un procesor rapid și multă memorie pentru a face față cerințelor rețelelor moderne. De asemenea, va suporta cele mai recente standarde wireless, cum ar fi 802.11ac, pentru a vă oferi viteze rapide și conexiuni fiabile.

În plus, un router wireless bun va oferi porturi Gigabit Ethernet pentru dispozitive cu fir, porturi USB pentru stocare externă sau imprimante și funcții de calitate a serviciului (QoS) pentru a prioritiza traficul și a asigura o performanță fără probleme chiar și atunci când există un trafic intens în rețea. De asemenea, ar trebui să fie ușor de configurat și de utilizat, cu o interfață prietenoasă care vă permite să personalizați setările în funcție de nevoile dumneavoastră.
În cele din urmă, un router fără fir bun va dispune de funcții de securitate eficiente, cum ar fi criptarea WPA2, protecție prin firewall și filtrare de conținut, care să vă protejeze rețeaua de intruși. De asemenea, ar trebui să includă funcții de gestionare de la distanță, astfel încât să vă puteți gestiona rețeaua de oriunde.

 • Viteză și rază de acțiune

Înțelegerea corectă a vitezei și a razei de acțiune este esențială atunci când alegeți un router wireless. Există trei parametri cheie pe care este important să îi analizați atunci când determinați cele mai bune viteze posibile pentru nevoile dumneavoastră: viteza de încărcare, viteza de descărcare și latența.

Viteza de încărcare este importantă pentru activități precum salvarea fișierelor sau partajarea de fotografii și videoclipuri. Viteza de descărcare este esențială pentru activități precum streamingul video sau jocurile. Iar latența este importantă pentru orice activitate în care aveți nevoie de feedback în timp real, cum ar fi videoconferințele sau jocurile online.

Pentru a vă face o idee despre vitezele de care aveți nevoie, începeți prin a vă uita la vitezele anunțate de furnizorul dvs. de servicii de internet (ISP). Majoritatea furnizorilor de servicii de internet își anunță vitezele de descărcare, dar nu și pe cele de încărcare. De obicei, puteți afla vitezele de încărcare anunțate de ISP-ul dvs. consultând paginile de ajutor sau contactând serviciul de asistență pentru clienți.

După ce cunoașteți vitezele anunțate de ISP, comparați-le cu vitezele medii disponibile la diferite tipuri de routere. Routerele Wireless-AC tind să ofere cele mai rapide viteze medii de descărcare, în timp ce routerele Wireless-N și Wireless-G oferă viteze medii de descărcare mai lente.

Rețineți că viteza maximă anunțată de producătorul routerului nu este aproape niciodată realizabilă în condiții reale. Factori precum interferențele cauzate de alte dispozitive, pereții și distanța față de router pot avea un impact asupra vitezelor reale pe care le veți obține de la un anumit router.

Atunci când cumpărați un router nou, căutați unul care oferă viteze maxime rapide și o rază de acțiune bună

 • Tehnologie Dual Band

Un router wireless bun va avea tehnologie dual band. Aceasta înseamnă că poate emite atât pe frecvențele de 2,4 GHz, cât și pe cele de 5 GHz. Frecvența de 2,4 GHz este mai bună pentru o rază de acțiune mai mare, în timp ce frecvența de 5 GHz este mai bună pentru viteze mai mari.

 • Tehnologia de calitate a serviciului

Termenul “calitate a serviciului” (QoS) se referă la capacitatea unei rețele de a oferi servicii mai bune decât altele anumitor utilizatori sau aplicații. Tehnologia QoS este concepută pentru a îmbunătăți performanța unei rețele prin acordarea de prioritate anumitor tipuri de trafic.

Există mulți factori care pot afecta calitatea serviciului într-o rețea, inclusiv tipul de echipament utilizat, configurația rețelei și volumul de trafic din rețea. Tehnologia QoS poate contribui la îmbunătățirea calității serviciului într-o rețea prin acordarea de prioritate anumitor tipuri de trafic.

Atunci când alegeți un router fără fir, este important să luați în considerare calitatea serviciului pe care îl poate oferi acesta. Unele routere sunt concepute special pentru uz comercial și oferă funcții QoS avansate. Alte routere pot să nu ofere atât de multe caracteristici QoS, dar pot fi totuși potrivite pentru uz casnic.

Cum să alegeți routerul wireless potrivit

Când vine vorba de alegerea unui router wireless, există mai mulți factori pe care trebuie să îi luați în considerare pentru a-l găsi pe cel mai bun pentru nevoile dumneavoastră. Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un router wireless:

 1. Zona de acoperire – Unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când alegeți un router wireless este zona de acoperire. Trebuie să vă asigurați că routerul pe care îl alegeți va fi capabil să acopere zona de care aveți nevoie.
 2. Lățimea de bandă – Un alt factor important este lățimea de bandă. Trebuie să vă asigurați că routerul pe care îl selectați poate face față volumului de trafic pe care îl așteptați.
 3. Prețul – Desigur, prețul este întotdeauna un factor în alegerea oricărui tip de dispozitiv electronic. Dar este deosebit de important atunci când selectați un router wireless, deoarece acestea pot varia foarte mult în ceea ce privește prețul.
 4. Caracteristici – Când vine vorba de caracteristici, veți dori să vă gândiți la ceea ce aveți nevoie și la ceea ce ar fi frumos să aveți. De exemplu, unele routere vin cu porturi USB încorporate, care pot fi utile dacă doriți să conectați un hard disk extern sau o imprimantă. Alte caracteristici, cum ar fi controlul parental și rețeaua de oaspeți, pot fi, de asemenea, utile în funcție de nevoile dvs.
 5. Ușurința de utilizare – Veți dori să luați în considerare cât de ușor este de configurat și de utilizat routerul. Unele routere pot fi destul de complicate, așa că, dacă nu sunteți priceput în domeniul tehnologiei, poate doriți să optați pentru ceva mai simplu.

Identificați-vă nevoile

Când vine vorba de routere wireless, nu există o singură mărime care să se potrivească tuturor. La fel ca orice altă piesă de tehnologie, cel mai bun router pentru dvs. depinde de nevoile dvs. specifice și de tiparele de utilizare. Acestea fiind spuse, există câțiva factori cheie de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un router wireless:

 • Acoperire: Cât de mult spațiu trebuie să acoperiți cu semnalul dvs. wireless? Dacă aveți o casă sau un birou mare, veți avea nevoie de un router cu o rază de acțiune bună. Pe de altă parte, dacă locuiți într-o garsonieră sau într-un birou mic, puteți scăpa cu un model mai compact.
 • Viteza: Cât de rapidă aveți nevoie să fie conexiunea dvs. Dacă doar navigați pe internet sau verificați e-mailurile, orice router este suficient. Dar dacă vă jucați sau faceți streaming video, veți avea nevoie de o conexiune mai rapidă pentru a evita întârzierile.
 • Buget: În mod evident, prețul este întotdeauna un aspect de luat în considerare atunci când cumpărați orice piesă de tehnologie. Dar, în cazul routerelor, de multe ori primești ceea ce plătești. În general, modelele mai scumpe vor oferi performanțe și caracteristici mai bune decât modelele de buget.

Țineți cont de acești factori atunci când cumpărați un router nou și veți găsi cu siguranță cel perfect pentru nevoile dumneavoastră!

 • Cercetați diferite opțiuni

Când vine vorba de alegerea unui router wireless, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți cel mai bun router wireless pentru nevoile dumneavoastră:

-Cercetați diferite opțiuni. Acesta este primul și cel mai important pas în alegerea unui router wireless. Există multe mărci și modele diferite pe piață, așa că trebuie să vă faceți temele și să îl găsiți pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

-Luați în considerare bugetul dumneavoastră. Ruterele wireless pot varia în funcție de preț, de la aproximativ 30 de dolari la peste 200 de dolari. Este important să găsiți unul care să se potrivească bugetului dvs., dar rețineți, de asemenea, că veți primi ceea ce plătiți. În general, routerele mai scumpe vor oferi performanțe și caracteristici mai bune.

-Gândiți-vă la nevoile dvs. de rețea. Aveți nevoie de un router care poate gestiona traficul intens sau unul mai simplu? Aveți nevoie de caracteristici avansate, cum ar fi rețeaua de oaspeți sau controlul parental? Gândiți-vă la ceea ce aveți nevoie înainte de a face achiziția.

-Consultați recenziile. După ce v-ați restrâns alegerile, citiți recenziile online ale routerelor pe care le aveți în vedere. Acest lucru vă poate oferi o idee bună despre cât de bine se comportă fiecare dintre ele în condiții reale.

 • Alegeți marca potrivită

Există multe mărci diferite de routere wireless pe piață, deci cum îl alegeți pe cel potrivit pentru nevoile dumneavoastră? Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când faceți alegerea:

 1. Viteza și raza de acțiune: Asigurați-vă că alegeți un router care poate face față vitezelor de care aveți nevoie. Dacă aveți o mulțime de dispozitive care vor folosi routerul, asigurați-vă că acesta are o rază de acțiune bună, astfel încât toată lumea să se poată conecta fără probleme.
 2. Caracteristici: Unele routere vin cu funcții precum controlul parental sau suport VPN. Determinați de ce caracteristici aveți nevoie și asigurați-vă că routerul pe care îl alegeți le are.
 3. Buget: Ruterele wireless pot varia foarte mult în ceea ce privește prețul. Decideți cât de mult sunteți dispus să cheltuiți și găsiți un router care se încadrează în bugetul dvs.

Concluzie

Cumpărarea unui router pentru rețeaua dvs. wireless nu trebuie să fie o sarcină copleșitoare. Înțelegând elementele de bază ale tehnologiei wireless și luând în considerare alți factori, cum ar fi raza de acțiune, viteza, costul și fiabilitatea, vă puteți restrânge opțiunile pentru a găsi opțiunea potrivită care să vă satisfacă nevoile. Având în vedere toate aceste sfaturi, sperăm că sunteți mai bine informat cu privire la modul în care să faceți o alegere bună atunci când vine vorba de achiziționarea unui router wireless!

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment