Cum poți obține cardul european de sănătate pentru acces la asistență medicală în statele membre UE

Dă şi tu share articolului

Titularul cardului european de asigurări sociale de sănătate are dreptul la asigurarea medicală necesară atunci când călătorește într-un stat membru al UE.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate are doar o perioadă limitată de valabilitate și nu se aplică în cazul în care o persoană asigurată se deplasează într-un alt stat membru al UE pentru a primi îngrijiri medicale.

Cardul european de asigurări de sănătate și valabilitatea acestuia au fost clarificate în mai multe moduri de către Casa de Asigurări de Sănătate Prahova.

Documentul este valabil doar pe teritoriul statelor membre UE și se eliberează la cererea asiguratului pentru excursii de scurtă durată (până la 12 luni) în afara României.

“Asiguratul primește documentul de la casa de asigurări de sănătate prin care este asigurat; fondul este responsabil de plata cardului european.
Cardul european este valabil timp de doi ani de la prima emitere.
Conform legislației în vigoare, asiguratul este persoana fizică care beneficiază de sistemul de asigurări sociale de sănătate din România “a precizat CAS Prahova.

Cardul european este furnizat doar prin intermediul sistemului informatic național unic care supraveghează aplicarea normelor europene privind drepturile asiguraților care au reședința temporară într-un stat membru al UE, susține CAS Prahova.

“Persoana asigurată care solicită un card european de înlocuire în termenul de valabilitate specificat de reglementările UE va avea dreptul de a utiliza un alt card – contra cost – a cărui durată de valabilitate nu o poate depăși pe cea a cardului original.

Cardul european se eliberează doar în cazul în care asiguratul călătorește pentru a petrece o scurtă perioadă de timp într-un stat membru UE.
Un certificat provizoriu de înlocuire a cardului european va fi eliberat de către organizația de asigurări de sănătate în circumstanțe excepționale care împiedică punerea cardului la dispoziția persoanei asigurate.
Titularul are dreptul la aceleași tratamente medicale atât în baza cardului european, cât și a certificatului de înlocuire a acestuia “precizează CAS Prahova.

Cardul european nu acoperă circumstanțele în care persoana asigurată se deplasează într-un stat membru al UE pentru a primi îngrijiri medicale, potrivit CAS Prahova.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment