Majoritatea proprietarilor de locuințe se concentrează pe eficiența izolației pereților pentru a reduce consumul de energie, în special iarna, fără să țină cont de faptul că ușile și ferestrele sunt responsabile pentru cel puțin o treime din transferul de căldură.
Un perete izolat cu polistiren la exterior și vată bazaltică la interior prezintă o diferență de temperatură de cel puțin 5 grade Celsius pe parcursul mai multor luni în condiții exterioare nefavorabile, în comparație cu o fereastră care este pur și simplu cu geamuri duble.
Conform studiilor, ferestrele contribuie la cel puțin 25% din toate pierderile de energie; în apartamentele înalte cu mai puțini pereți exteriori, acest procent este mai mare.
Convecția, care descrie mișcarea curenților de aer în interiorul locuinței și care apare atunci când ferestrele și ușile casei nu au o etanșare bună, sau conducția, fenomen care apare ca urmare a diferenței mari de temperatură dintre interior și exterior, sunt cele două cauze ale pierderilor, potrivit profit.ro.
De ce scapă căldura
Din acest motiv, în timpul iernii, căldura din casă tinde să se scurgă în exterior, însă în timpul verii, se întâmplă contrariul și aerul cald este atras în interior, ceea ce sporește nevoia de aparat de aer condiționat.
Recent, ferestrele imense și casele luminoase au câștigat popularitate și în România din motive estetice.
Dar astfel de case nu sunt potrivite pentru clima din zonă, care se caracterizează prin ierni friguroase și veri toride, cel puțin în ceea ce privește eficiența energetică.
Transferul de căldură este accelerat de mărimea și cantitatea ferestrelor, ceea ce duce la supraîncălzire vara și pierderi de căldură iarna.
Sursa citată recomandă folosirea ferestrelor cu geamuri duble, cu mai multe geamuri, pentru a reduce transferul de căldură din exterior și pierderile de căldură în timpul iernii.
Spațiul dintre geamuri este fie evacuat parțial, fie umplut cu un gaz inert, cum ar fi argonul, pentru a preveni convecția termică între geamuri.
Dar îmbunătățirea izolației casei are un preț.
Sănătatea locuitorilor este afectată de încetarea respirației din casă și de concentrația ridicată de CO2.