Comisia Europeană va propune ca ţările membre să-și reducă consumul lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf

Dă şi tu share articolului

Un plan de limitare a profiturilor companiilor energetice și de transfer al banilor către consumatori este aproape gata pentru aprobarea finală de către Comisia Europeană.
În plus, țările membre ar trebui să își reducă consumul lunar net de energie electrică cu cel puțin 10% și cu 5% în timpul orelor de vârf, potrivit documentului pe care se așteaptă să îl prezinte președintele Comisiei.

Un document de lucru obținut de Bloomberg susține că executivul UE vrea să reducă plafonul de preț propus anterior pentru producătorii de energie care nu folosesc gaze naturale de la 200 de euro pe megawatt oră la 180 de euro pe megawatt oră.
Acest lucru ar stabili un plafon de venit pentru producătorii de energie care utilizează energie nucleară, biomasă și surse de energie regenerabilă la mai puțin de jumătate din prețul actual de piață al energiei electrice, care este de aproximativ 460 de euro pe megawatt oră.
Plafonul ar intra în vigoare după închiderea tranzacțiilor cu energie electrică, astfel încât nu ar avea un impact imediat asupra prețului energiei electrice listate la bursă.

Comisia Europeană va pleda, de asemenea, pentru o taxă pe profiturile disproporționate obținute de întreprinderile care vând combustibili fosili.
În documentul de lucru se precizează că statele membre ale UE vor impune temporar o taxă pe veniturile întreprinderilor cu sediul în UE implicate în industriile petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării.
Cel puțin 33% din profiturile suplimentare generate în anul fiscal 2022 vor fi supuse impozitării.
Este la latitudinea națiunilor membre să promulge acest impozit special și tranzitoriu.

În plus, Comisia Europeană va recomanda membrilor să își reducă consumul net lunar de energie electrică cu cel puțin 10% și consumul în orele de vârf cu 5%.

Cu toate acestea, plafonarea prețurilor la gaze, o propunere care a stârnit dezacorduri între statele membre ale UE, nu este inclusă în documentul de lucru al executivului comunitar.
Națiunile UE au cerut Bruxelles-ului să facă o astfel de propunere, dar nu au reușit încă să ajungă la un acord cu privire la faptul dacă plafonul s-ar aplica tuturor importurilor de gaze, importurilor prin conducte sau tranzacțiilor cu ridicata de gaze.

Găsirea unei soluții care să se aplice tuturor statelor membre ale UE, dar care să fie în același timp la nivelul UE, reprezintă o dificultate, deoarece mixul energetic al fiecărei țări este unic.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, urmează să prezinte miercuri pachetul de măsuri al executivului comunitar. Guvernele statelor membre vor finaliza detaliile după o eventuală reuniune extraordinară a miniștrilor energiei din UE, pe care președinția cehă a UE ar putea să o convoace pentru 30 septembrie.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment