Cod Rutier 2022. Iconiţele în parbriz sunt interzise. La ce sumă poate ajunge amenda

Dă şi tu share articolului

Potrivit Codului Rutier, automobiliștii care își împodobesc vehiculele cu numeroase ornamente care reduc vizibilitatea riscă să plătească amenzi mari.
Icoanele sau crucile se încadrează în această categorie.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, constituie o infracțiune de clasa a IV-a “aplicarea de afișe, reclame, inscripții sau accesorii pe parbriz, pe luneta sau pe geamurile laterale care limitează sau întunecă vederea”.
Amenda poate fi cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, deoarece clasa a IV-a permite o pedeapsă cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă este de 145 de lei.

Odorizantele, blocnotesurile, diverse obiecte religioase (cum ar fi crucile și icoanele), recipientele pentru diverse gadgeturi electrice, zarurile uriașe, vinietele și autocolantele care s-au “adunat” pe parbriz sunt acum interzise.
De asemenea, este interzisă postarea de imagini cu prieteni sau rude decedate.

Ce au interzis șoferii

Aceștia vor primi amenda corespunzătoare în cazul în care încalcă legea.
O altă contravenție care se sancționează cu amendă de 2.900 de lei este “aplicarea de tratamente sau folii chimice pe parbriz, geamuri sau geamuri laterale”.

Codul rutier prevede că o componentă fundamentală, cunoscută sub numele de “punct de amendă”, determină cât va costa o amendă de circulație.
Taxa din acest an este de 145 de lei, însă cea mai mică sancțiune care poate fi aplicată este de două puncte, adică 290 de lei.
Următoarele categorii de amenzi sunt specifice.
:
– clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
– clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
– clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
– clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
– clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);

Amenzile s-au mărit

De asemenea, Codul rutier din 2022 mărește semnificativ pedeapsa pentru conducerea fără document de înmatriculare, atât pentru vehiculele mici și mari de pasageri, cât și pentru cele de marfă.

“Numărul amenzilor nu s-a modificat din 2010 până în acest moment, deși taxa de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, exprimată în lei, a urcat cu peste 20%.

Ca urmare, cuantumul amenzilor a fost stabilit prin înmulțirea tarifului anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România cu doi pentru a se ajunge la amenda minimă și cu patru pentru a se ajunge la pedeapsa maximă”, au arătat creatorii inițiativei.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment