Ce se întâmplă cu ratele la bancă, după deces: cine rămâne cu creditul, ce face moștenitorul

Dă şi tu share articolului

Împrumuturile bancare sunt din ce în ce mai solicitate, deoarece sunt singura opțiune pentru românii care vor să cumpere o locuință.
Însă, dacă planul nu merge așa cum s-a dorit, mulți se întreabă cine va plăti ratele la bancă după decesul lor.

Fără îndoială că v-ați gândit la necesitatea de a plăti ratele bancare în caz de deces, indiferent dacă sunteți cel care a contractat creditul sau poate sunteți moștenitor.
Drepturile și obligațiile pe care defunctul le-a dobândit în timpul vieții sale până în momentul decesului sunt, prin urmare, incluse în masa succesorală, așa cum este definită de legislația în vigoare la data decesului.

Prin urmare, masa succesorală este compusă dintr-un pasiv care reprezintă datoriile și obligațiile succesorale, precum și dintr-un activ care reprezintă bunurile care pot fi moștenite.
Acesta din urmă este format din datoriile rezultate din moștenire, care includ, de asemenea, contractele de credit pe care defunctul le avea cu o bancă, dar care nu au fost achitate cât timp defunctul era încă în viață.

Împrumuturile bancare sunt incluse în obligațiile moștenirii, deși pasivul nu se poate baza decât pe activele moștenirii.
Articolul 1114 alineatul (2) din Codul civil prevede acest lucru.
Prin urmare, dacă este luată literal, proprietatea moștenită este ceva diferit de proprietatea proprie a moștenitorului.

Cine plătește ratele la bancă după deces

Statutul în vigoare în prezent oferă opțiunea de a crea un inventar al succesiunii care include atât partea pasivă, cât și cea activă, iar conținutul unui raport de inventariere va fi evidențiat.
De asemenea, legea stipulează o excepție, potrivit căreia moștenitorul va fi tras la răspundere pentru obligațiile defunctului doar dacă retrage în mod necorespunzător bunuri din succesiune.

Uneori, moștenitorii primesc pur și simplu datoriile defunctului, lăsându-i fără niciun fel de bunuri.
Întrucât nu au primit niciun activ, în acest caz moștenitorii vor răspunde doar pentru activele succesiunii și nu pot fi dați în judecată de către bancă.

Articolul menționat mai sus implică faptul că creditorul defunctului nu poate localiza bunurile proprii ale moștenitorului.
Pentru ca banca să poată începe procesul de executare silită împotriva succesorului, dar numai asupra bunurilor moștenite, dacă persoana în cauză acceptă moștenirea unui bun, aceasta va dobândi și obligațiile care semnifică datoria băncii.

Este esențial să rețineți că un credit va fi frecvent reziliat dacă este asociat cu o poliță de asigurare de viață care implică un risc de deces.
Cei care nu doresc să moștenească această responsabilitate pot renunța definitiv la ea.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment