Unul dintre cele mai vizibile rezultate ale integrării europene este regiunea Schengen a UE, care nu are controale la frontiere.
Ghidul nostru conține informații suplimentare.
Una dintre pietrele de temelie ale proiectului european este regiunea Schengen.
Odată cu eliminarea controalelor la frontieră în interiorul regiunii, în 1995, a fost instituit dreptul la libera circulație pentru cetățenii UE.
Statele membre Schengen
Spațiul Schengen a UE, care nu are restricții la frontiere, este unul dintre cele mai evidente rezultate ale integrării europene.
Mai multe informații în ghidul nostru.
Regiunea Schengen este formată din 26 de țări – 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.
Cu excepția Irlandei, care a ales să nu adere, și a Bulgariei, Croației, Ciprului și României, toate statele membre ale UE sunt incluse în regiunea Schengen.
Schengen: scop și beneficii
În fiecare zi, aproape 3,5 milioane de persoane trec o frontieră internă a UE.
În realitate, dreptul la libera circulație poate avea semnificații diferite pentru diferite grupuri de persoane, de la vizitatori la familii.
Cu un pașaport sau o carte de identitate în vigoare, toți cetățenii UE au dreptul la o ședere turistică de trei luni într-un alt stat membru.
Aceștia au dreptul de a locui și de a munci într-un alt stat membru și de a beneficia de același tratament ca și cetățenii acelui stat.
Elevii au libertatea de a frecventa școala în orice stat membru, iar antreprenorii pot deschide afaceri în orice țară pe care o doresc.
Închiderea frontierelor interne ale UE ar fi costisitoare și ar interzice 1,7 milioane de persoane să călătorească peste granițe.
Garantarea securității în spațiul Schengen
În timp ce armonizează și consolidează securitatea frontierelor exterioare ale regiunii, reglementările Schengen elimină controalele la frontierele interne.
Persoanele pot circula între statele membre după ce au intrat în spațiul Schengen fără a trece prin formalitățile de frontieră (ca regulă generală).
Cu toate acestea, în cazul în care informațiile polițienești justifică momentan o supraveghere mai mare, autoritățile naționale relevante pot efectua controale asupra persoanelor la frontierele interne sau în apropierea acestora.
În plus, Schengen oferă resortisanților din afara UE o politică uniformă privind vizele de scurtă ședere și ajută națiunile participante să colaboreze între ele pentru a combate criminalitatea prin cooperare polițienească și judiciară.
Pentru ca rezidenții europeni să fie mai în siguranță, Sistemul de Informații Schengen a fost îmbunătățit.
În infograficele noastre, aflați despre îmbunătățirile aduse sistemului.
Frontiere interne și externe
Funcționarea Acordului Schengen a fost afectată de creșterea migrației în UE în 2015 și de creșterea preocupărilor în materie de securitate, în special cele legate de terorismul transfrontalier și de activitățile infracționale grave. Ca urmare, mai multe state membre au reinstituit controalele la frontiere.
În efortul de a opri răspândirea virusului, epidemia Covid-19 din 2020 a împins, de asemenea, numeroase națiuni să restabilească controalele la frontierele interne.
Parlamentul a criticat în mod frecvent utilizarea continuă a controalelor la frontierele interne în regiunea Schengen și dorește să le permită doar în cazuri extreme. Într-o rezoluție din 17 aprilie 2020, Parlamentul a subliniat necesitatea revenirii la un spațiu Schengen pe deplin operațional și a îndemnat statele membre să pună în aplicare doar măsurile absolut necesare și adecvate atunci când introduc sau extind controalele la frontierele interne.
Pentru a se asigura că reintroducerea controalelor interne rămâne o măsură de ultimă instanță și pentru a promova utilizarea unor măsuri alternative, cum ar fi controalele polițienești specifice și îmbunătățirea cooperării polițienești, Comisia Europeană a propus revizuirea regulamentelor care reglementează spațiul Schengen în decembrie 2021.
Această propunere este în curs de elaborare de către Parlamentul European.
Reintroducerea regulată a controalelor, care împiedică libera circulație a persoanelor în UE, a atras critici recurente din partea deputaților europeni.
Provocări și reacția UE
Este dificil pentru Europa să controleze imigrația, menținând în același timp securitatea frontierelor.
La frontierele externe ale UE au avut loc aproximativ 1,83 milioane de treceri ilegale în 2015.
Deși acest număr a scăzut la aproximativ 200 000 în 2021, UE încearcă să înăsprească controalele la frontierele externe și să trateze mai eficient cererile de azil.
Sistemul de informații Schengen, Sistemul de informații privind vizele, Agenția Europeană pentru Frontiere și Zone de Coastă (Frontex) și un sistem de urmărire a intrărilor și ieșirilor la frontierele externe Schengen sunt doar câteva dintre schimbările semnificative care au rezultat în urma acestor probleme în strategia de gestionare a frontierelor. Bugetul Fondului pentru azil, migrație și integrare a fost majorat de Parlament printr-o rezoluție adoptată în iulie 2021, ajungând la 9,88 miliarde de euro.
Fondul sprijină integrarea cetățenilor din țările terțe și lupta împotriva imigrației ilegale, pe lângă consolidarea politicii comune de azil și dezvoltarea migrației legale în conformitate cu nevoile statelor membre.
De asemenea, fondul îndeamnă statele membre să distribuie mai echitabil sarcina de a găzdui refugiați și solicitanți de azil.
Fondul colaborează cu Fondul pentru securitate internă (FSI), recent înființat, care este dedicat combaterii amenințărilor transnaționale precum terorismul, crima organizată și criminalitatea informatică.
Bugetul de 1,9 miliarde de euro al ISF a fost, de asemenea, autorizat în iulie 2021.
În viitor, călătorii care nu au nevoie de viză vor fi verificați cu ajutorul Sistemului european de informații și autorizații de călătorie înainte de a ajunge în UE, pentru a preveni infractorii, teroriștii sau oricine altcineva care reprezintă un risc – înainte de a ajunge în UE (Etias).
Aceste inspecții ar putea începe încă din 2023.
În plus, deputații europeni au aprobat propuneri de creștere a securității europene prin dotarea Agenției de Frontieră și Litoral a UE cu un corp permanent de 10.000 de polițiști de frontieră până în 2027.