Cat este salariul minim pe economie 2022?

Dă şi tu share articolului

Pentru cei care nu sunt familiarizați, frazele folosite în contabilitate sau pe piața muncii pot fi destul de dificile.
Astfel, pentru un simplu angajat, termeni precum venit brut, salariu net, salariu integral sau salariu minim pot părea perplecși.

Ce inseamna salariu

În schimbul muncii pe care o prestează la locul de muncă în baza unui contract, salariații primesc un salariu în fiecare lună (o dată sau de două ori pe lună, adică un avans și un decont). Un angajat lucrează de obicei 40 de ore pe săptămână.
Există 3 tipuri diferite de salarii: integral, net și brut.

Ce inseamna salariu net

Salariul net este suma pe care o primiți acasă după ce ați dedus contribuțiile de stat din salariul brut.
În funcție de acordul încheiat între companie și angajat, această sumă variază.

Salariu minim net este 1524 LEI

Ce inseamna salariu brut
Fiecare angajat este obligat să plătească impozit pe venit, CAS (pensie) și CASS (asigurare de sănătate) la stat.
Salariul brut este egal cu salariul net înmulțit cu totalul acestor contribuții.

Salariul minim brut este de 2550 de lei.

În cazul în care se încheie un contract de muncă cu angajatorul, salariul brut este acoperit.
În acest contract trebuie să includeți informații specifice despre angajarea dumneavoastră, orele lucrate, programul de lucru, modalitatea de plată, drepturile la concedii și prime, tichetele de masă și cazare și alte beneficii.

Diferenta dintre salariu net si brut

Distincția de bază între salariul net și cel brut este că primul se referă la remunerația totală a angajatului, în timp ce cel de-al doilea se referă la suma pe care angajatul o primește efectiv în mână după ce au fost deduse impozitele angajatorului și ale statului.

Pentru a determina salariul complet se adaugă plata asigurării de muncă, care reprezintă impozitul obligatoriu al angajatorului și se ridică la 2,25% din salariul brut.

Cat este salariul minim pe economie net: exemplu calcul
Conform HG nr. 1071 din 2021, valorile salariului minim in Romania au fost majorate incepand cu 1 ianuarie 2022 astfel:

Salariul net minim: 1524 de lei
Salariul brut minim: 2550 de lei

Anterioara marire a salariului minim brut a fost la 1 ianuarie 2021, cand salariul minim brut a crescut de la 2230 de lei la 2300.

Un salariu minim brut de 2550 de lei corespunde unui salariu net de 1524 de lei, ceea ce inseamna ca angajatii astfel remunerati vor primi, incepand cu 2022, cu 138 de lei mai mult fata de cat au primit in 2021.

Salariul minim studii superioare

Salariul minim brut pentru angajații din România în 2021 va fi de 2350 de lei, cu 50 de lei mai mult decât venitul minim brut pentru un angajat fără studii superioare. Această diferență se va aplica și persoanelor cu studii superioare.

Totuși, aceste categorii nu sunt incluse în majorarea din 2022, prin urmare, cel puțin până la noi ajustări, cei cu studii superioare vor câștiga același salariu minim brut ca și lucrătorii fără studii.

Salariul minim in constructii

Angajații din industria construcțiilor se bucură în prezent de un beneficiu al salariilor minime garantate, dar creșterea salarială anticipată în 2022 nu se aplică acestui grup.

În prezent, și până în 2022, salariul minim garantat pentru lucrătorii din construcții este de 3.000 de lei brut, sau 2362 de lei în numerar (net).

Muncitorii din construcții sunt excluși de la plata asigurărilor de sănătate, a impozitului pe venit și a celui de-al doilea pilon de pensii, ceea ce explică de ce salariul minim în această industrie este mult mai mare decât în alte industrii.

Cat este 75% din salariul minim pe economie
Acest calcul este important mai ales in cazul somajului, deoarece indemnizatia de somaj este egala cu 75% din salariul brut din contractul de munca al angajatului in cauza.

In 2022, 75% din salariul minim brut (2550 de lei) inseamna 1912,5 lei. In salariu net acesta inseamna 1144 de lei.

Salariu minim pe economie in Europa

n statele Uniunii Europene exista doua tipuri de venituri:

veniturile minime statuare - reglementate prin legi
venituri minime negociate la nivel colectiv - salariile se stabilesc in urma unor discutii si negocieri intre sindicate si angajatori

Doar șase țări – Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia – au această condiție a salariilor negociate în comun.

Adevărul este că salariile minime din Europa variază foarte mult de la o națiune la alta, iar la începutul anului 2021, salariile minime garantate din România, Bulgaria și Ungaria erau cele mai mici de pe continent.

România se încadrează în această categorie de țări cu un salariu minim mai mic de 700 de euro pe lună. Grecia și Portugalia sunt alte două țări cu un venit minim garantat între 700 și 1100 de euro pe lună. Irlanda, Olanda și Germania sunt alte trei țări cu un venit minim garantat de peste 1500 de euro pe lună.

La nivel european, în acest context, se analizează punerea în aplicare a unui salariu minim.
Numeroase modificări ale formulei de calcul sunt anticipate de decizia de punere în aplicare, prin urmare, probabil că vor fi instituite noi proceduri și reglementări salariale.

Ca urmare, începând cu 1 ianuarie 2021, raportul dintre salariul minim brut național și salariul mediu va crește în etape anuale egale până când va ajunge la 60% din salariul mediu la 31 decembrie 2024, pentru un angajat care lucrează cu program normal.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment