Cel mai recent sondaj indică faptul că 78% dintre români se consideră alfabetizați digital, deoarece sunt capabili să deschidă un calculator și să verifice conexiunea la internet.
Aceasta este adevărata dimensiune a alfabetizării informatice a românilor.
Potrivit celui mai recent sondaj local realizat de ICDL împreună cu Cult Market Research, românii cred că sunt alfabetizați digital dacă pot edita texte (65%), dacă pot efectua căutări online (72%) sau dacă cunosc elementele de bază ale securității datelor (55%).
Românii spun că se pricep la calculatoare doar pentru că știu să le pornească
În ceea ce privește abilitățile digitale fundamentale, România se află, de asemenea, pe ultimul loc în Europa, potrivit Eurostat.
Potrivit lui Paul Acatrini, cercetător la Cult Market Research, termenul de “competențe digitale” este adesea utilizat în mod interschimbabil cu cunoașterea elementelor fundamentale pe care ar trebui să le dețină oricine are un dispozitiv cu acces la internet.
În acest sens, românii nu văd certificările ca pe o dovadă că au dobândit cu adevărat anumite abilități, ci mai degrabă ca pe un pas necesar pentru a-și asigura viitorul (admitere la universitate, promovare la locul de muncă etc.).
Conform concluziilor studiului, putem deduce că această realitate a început să se dezvolte în primii ani de școală, când elevii nu au acordat suficientă atenție studiilor de TIC sau de informatică și, în cele din urmă, au resimțit efectele deficiențelor acumulate.
Cu toate acestea, românii devin din ce în ce mai conștienți de influența pe care tehnologia o poate avea asupra vieții lor și mai receptivi la ideea că lucrurile se schimbă mult mai repede decât în trecut.
În această situație, 84% dintre cei care au participat la studiul local au declarat că sunt conștienți de faptul că există cursuri de informatică, iar 55% dintre ei intenționează să se înscrie la acestea.