Cât de importantă este conducerea defensivă? De ce nu se pune accent pe aceasta?

Dă şi tu share articolului

Condusul sigur diminuează semnificativ riscul producerii unui accident.
A conduce o mașină nu este o joacă de copii. Un vehicul poate fi și o ,,armă”. Din acest motiv este în interesul nostru să învățăm să conducem cât mai bine.
Din păcate școlile de șoferi din România nu pun accent pe conducerea defensivă.

Cu toate că conducerea defensivă are o importanță însemnată, nu se studiază aceste noțiuni nici macar teoretic. Din acest motiv mulți dintre cursanții școlilor de șoferi nu înțeleg ce înseamnă aceasta. Conducerea defensivă nu este abrodată în școlile de șoferi din cauza unor motive.

Unul dintre motive ar fi concurența prea liberă, prea deschisă lasă între școli. Dacă școlile de șoferi ar pune accent pe conducerea defensivă atât teoretic cât și la orele de conducere practice prețul final per școala de șoferi ar crește s-ar dubla. Iar interesul este ca școlilde soferi să aibă un preț decent în raport cu piața.

Dar haide-ți să revenim la Conducerea defensivă

Conducerea defensivă poate fi definită ca manieră prin care șansele de a cauza sau de a fi implicat într-un accident se se reducă semnificativ și să te ajute să îți controlezi autovehiculul pentru a te proteja împotriva pericolelor care pot apărea în timpul deplasării.

  • Asigură-te atât pe tine, cât și pe ceilalți pasageri. Poate unul dintre cele ma iimportante lucruri, centura de siguranță. Această salvează vieți. Legislația din România prevede ca toți pasagerii dintr-un autovehicul să poarte centura de siguranță, indiferent dacă se află pe locurile din față sau din spate. Nu porni la drum fără să te asiguri că toți pasagerii din autovehicul sunt protejați, după care blochează ușile.
  • Concentrează-te și dă dovadă de prudență și responsabilitate. Conștientizează împrejurimile, condițiile de mediu și de trafic, anticipează acțiunile celorlalți participanți la trafic și pregătește-te de neprevăzut.

Semnalizare, asigurare efectuarea manevrei.

Un șofer ar trebui să aibă întipărite în minte aceste 3 noțiuni. Înainte de a efectua manevra semnalziezi te asiguri temeinic cum spune și în codul rutier și apoi execuți manevra. În realitate asigurarea dă mari bătăi de cap șoferilor cu toate că este crucială.

Proaspeții șoferi își formează anumite deprinderi greșite, dar este drept că și instructorii auto fie lipsa timpului, sau pur și simplu nu doresc să îi încarce și să-i obosască pe elevi nu abordează elementele de conducere defensivă. Cu toate că în ziua de astăzi suntem expuși la multe riscuri, trebuie să fim pe fază în orice moment indiferent că ne deplasăm în oraș sau în afara localității, pericolul primejdia poate pândi la orice moment.

Respectarea regulilor de circulație trebuie să fie corelate cu maneira de a conduce defensiv. Nu uita un lucru. În trafic trebuie să ai grijă atât de tine, de pasageri dar și de alți participanți la trafic. Strada nu este a ta. Drumul public este făcut pentru a ne putea deplasa cu toții în condiții de siguranță fără a ne pune reciproc în perocol.

Monitorizează viteza de deplasare. O viteză mare crește semnificativ riscul producerii unui eveniment rutier. Dar este valabil și dacă mergi prea lent.
Păstrează distanța. Regular celor două secunde este crucială. Asigură-te întotdeauna că distanța dintre tine și mașina din față este de cel puțin 2 secunde. Numai așa poți frâna în siguranță. Pentru asta treuie să iei un reper, un stâlp și să numeri două secunde.

Dacă apuci să numeri înseamnă că ești la o distanță suficientă, iar dacă nu apuci să numeri înseamnă că ești prea aproape de autovehiculul din față și asta este o problemă.
Nu trebuie să uităm și alcoolul. Alcoolul este o mare problemă. Nu consuma alcool înainte de a te urca la volan. Niciodată! Conducerea sub influența alcoolului sau a produselor stupefiante crește masiv riscul unui accident plus că vei putea rămâne fără permis pe o perioadă sau chiar să ai permisul anulat și dosar penal.

Concluzii

În opinia mea școlile de șoferi și instructorii ar trebui să pună mai mult accent pe conducere defensivă întrucât aceasta salvează vieți. Dar exceptând școlile de șoferi există Academii cum ar fi Academia TITi Aur unde puteți lua cursuri de conducere defensivă fie că aveți sau nu permis.

Conduceți prudent! Drumuri bune!

Dați și voi un share și un like articolului ca să îl citească cât mai mulți.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

One Thought to “Cât de importantă este conducerea defensivă? De ce nu se pune accent pe aceasta?”

  1. Asa este. Poate doar mamicile care au un bebe pe scaunul din spate mai conduc defensiv, in rest toata lumea e pe principiul “da-te la o parte sa trec eu “…
    Iti este frica sa pasesti si pe trecerea de pietoni. Pe langa ce ar trebui sa faca scolile de soferi, ar trebui si pedepsele inasprite pentru vitezomani si cei care nu ii respecta pe ceilalti participanti din trafic.

Leave a Comment