Care vor fi principalele schimbări dacă România va intra în spațiul Schengen

Dă şi tu share articolului

De când a devenit membră a Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007, România a făcut din aderarea la spațiul Schengen unul dintre obiectivele sale principale.
Președintele României, Klaus Iohannis, a prezis că națiunea noastră va intra în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, mai ales într-un moment în care cooperarea este mai importantă ca niciodată din cauza conflictului din Ucraina.
Admiterea României și Bulgariei în Schengen, după 11 ani de amânări, va fi decisă prin votul statelor UE în luna decembrie.

Conform legislației UE, națiunile admise în spațiul Schengen trebuie să consimtă la eliminarea tuturor restricțiilor la frontiere.
Convenția Schengen din 1990 și Acordul Schengen din 14 iunie 1985 au fost sursele de inspirație pentru denumirea regiunii.

Fără controale la punctele terestre de frontieră dacă România va intra în Schengen
“Chiar dacă țara nu este membră a UE, vom putea merge în Grecia fără să stăm la coadă dacă intrăm în spațiul Schengen, fie din România în Bulgaria, fie din Bulgaria în Grecia. De asemenea, vom putea călători din București în Elveția.

Frontierele dispar.

Actualele controale la frontieră pentru cetățenii români nu vor mai fi în vigoare.
De exemplu, cetățenii vor fi supuși unui control, conform reglementărilor actuale, atunci când vor intra în Ungaria prin punctul de trecere a frontierei de la Nădlac.
Românii trebuie să respecte aceste cerințe, deoarece nu este membru Schengen.

Personalul de poliție va fi în continuare staționat în punctele de trecere a frontierei pentru a efectua evaluări de risc.

Verificările ar putea fi efectuate dacă au în vedere un infractor sau dacă dau peste un număr de înmatriculare din baza de date care pare suspect, dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, potrivit jurnalistei Maria Moiș într-un interviu în direct pentru Euronews România.

Cum vor fi realizate controalele în aeroporturi

Fluxurile vor fi modificate.
Dacă România va intra în zona de liberă circulație, nu vor mai exista controale la frontieră, așa că, dacă avem un zbor de la Viena sau Paris, nu va trebui să așteptăm ca poliția de frontieră să se uite peste actele noastre.

Un cetățean care se oprește la Munchen într-o escală va trebui să treacă acum prin controlul de frontieră.
Acest lucru nu va mai avea loc.

Călătorii vor proceda ca și cum ar fi fost într-un zbor intern între București și Arad sau Baia Mare.
După ce vor trece de punctul de control de securitate, se vor îndrepta spre zona de îmbarcare.

România devine poarta Europei după intrarea în zona Schengen

Teroriștii și alți membri ai crimei organizate riscă să intre în România, de unde pot călători în orice țară din Europa.

România susține că are un dosar complet, dar soarta națiunii noastre depinde de legiuitori, care trebuie să decidă dacă aprobă sau nu intrarea României în Spațiul European de Liberă Circulație până la sfârșitul lunii decembrie.

“Pe lângă legea azilului, se analizează și modul în care îi returnăm pe cei care nu se încadrează în criterii.
Orice decizie luată de guvernul român va avea un impact asupra oricărui stat membru al UE, inclusiv Germania, Franța și altele.

De asemenea, va fi evaluată și cooperarea poliției.
Dacă un terorist sau un infractor este căutat pentru a fi arestat, acesta poate ajunge în una dintre celelalte țări membre”, a remarcat Maria Moiș, jurnalistă.

În prezent, 26 de țări fac parte din Spațiul Schengen; Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria; inclusiv țări care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment