Cand va fi disponibilă tehnologia 6G?

Dă şi tu share articolului

6G este succesoarea rețelei actuale 5G și se află în dezvoltare. Tehnologia 6G va dispuen performanță îmbunătățită, latență mai mică și capacitate de lățime de bandă mai mare.

Prima fază a implementării 6G este de așteptat să aibă loc în 2020. Cu toate acestea, există încă multe provocări tehnice care trebuie rezolvate înainte ca comercializarea 6G să poată avea loc.

Ce viteze vor fi pe 6G?

va putea oferi viteze de până la 100 de ori mai rapide decât rețelele 4G actuale.

Prima rețea comercială 5G a fost lansată în Coreea în aprilie 2019, cu promisiunea unor viteze de transfer de date de până la 20 Gbps. Când vine vorba de 6G, încă nu suntem siguri de data lansării și de viteza pe care o va oferi.

Primele informaţii despre reţelele 6G dezvoltate de China sugerează că ţinta este ca viteza de transfer să atingă 1 TB/s, de 8.000 de ori mai mult decât ceea ce poat fi realizat prin 5G în prezent, când putem să transferăm doar câteva sute de MB pe secundă în condiţii ideale. Desigur, aceste declaraţii sunt momentan în stadiul de proiect şi de performanţă teoretică.

Conform experţilor din domeniu, dacă reţelele 6G vor permite într-adevăr dispozitivelor să atingă viteze de transfer atât de mari, s-ar putea ca modul în care interacţionăm cu acestea să se schimbe radical. Va fi o ocazie bună pentru a schimba interfeţele acestora, întrucât controlul direct prin gânduri ar putea fi posibil.

Pentru a pune în perspectivă cât de mare ar fi viteza pe reţele 6G la 1 TB/s, am putea folosi Netflix, care necesită 56 de gigabiţi pe oră, sau 7 GB, pentru a oferi prin streaming conţinut la cea mai înaltă calitate disponibilă în acest moment (4K cu HDR). Ei bine, folosind 6G, în fiecare secundă ai putea să descarci 142 de ore de conţinut de acest gen.

Concluzii

Totuşi, aceste reţele sunt în continuare foarte departe în acest moment. Dezvoltarea lor este incipientă, iar aceste estimări de performanţă se bazează pe faptul că vor fi depăşite nişte limitări fizice din prezent. De exemplu, materialele din care antenele sunt realizate vor trebui să poată susţine noile viteze de transfer, în timp ce procesoarele vor trebui să evolueze pentru a putea procesa atât de multe date, în timp ce consumul de energie ar putea deveni o problemă. Până atunci vom avea oricum o tehnologie de top cea 5G.

Dă şi tu share articolului

Te-ar mai putea interesa

Leave a Comment