România va reveni la ora Europei de Est + 2 UTC în iarna anului 2022.
Ora standard este denumită ora de iarnă.
Aflați mai multe despre schimbarea orei și efectele trecerii la ora de iarnă.
Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora de iarnă în România
După echinocțiul de toamnă, când Soarele traversează ecuatorul ceresc și se deplasează prin emisfera sudică, iarna va începe oficial în 2022.
Echinocțiul de toamnă, care are loc pe 23 septembrie, semnifică sfârșitul verii.
Există doar două momente pe an în care ziua și noaptea sunt egale, iar acest eveniment unic este echinocțiul.
Ca și în anii precedenți, trecerea la ora de iarnă va avea loc în ultimul weekend din octombrie, în ultima noapte de sâmbătă din 29-30 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, până la ora 4 dimineața și vor deveni ora 3 dimineața.
Cum afectează trecerea la ora de iarnă mersul trenurilor
Potrivit CFR Călători, schimbarea orei nu are niciun impact asupra modului de funcționare a trenurilor.
Potrivit CFR Călători, serviciile de transport feroviar de călători vor trece la ora Europei de Est pe 30 octombrie.
“Funcționarea trenurilor în vigoare nu este afectată de trecerea la ora Europei Orientale.
Toate trenurile de călători care au orele de plecare din stațiile de formare după ora 4 dimineața vor pleca la orele din mersul trenurilor în vigoare, cu respectarea orei Europei Orientale, în noaptea de 29/30 octombrie 2022, când ora 4 dimineața devine ora 3 dimineața.
Într-un comunicat de presă, CFR a precizat că trenurile de călători care circulă după ora 4 dimineața, ora oficială de începere a verii, vor opri în stațiile de pe traseu și vor rămâne acolo până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră est-europeană.
Ora de iarnă și ora de vară
Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24, deoarece va fi cea mai lungă zi din an.
Ca urmare a trecerii la ora de iarnă, vom dormi cu 1 oră mai mult în fiecare noapte.
De două ori pe an, în martie și octombrie, se schimbă ora.
Ceasul este devansat cu o oră pentru a face trecerea la ora de vară în martie.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Un studiu publicat în 2017 de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European demonstrează că schimbarea orei nu are efecte benefice.
În schimb, cercetarea evidențiază consecințe negative asupra sănătății umane, agriculturii și siguranței în trafic.
Ceasul corpului poate fi perturbat de schimbările de oră.
Sunt posibile dezechilibre hormonale, în special în ceea ce privește melatonina, denumită uneori “hormonul somnului”.
Trecerea de la vară la iarnă poate duce la somnolență și la apariția oboselii de toamnă, precum și la scăderea atenției, niveluri ridicate de stres, întreruperi ale somnului, perturbarea rutinei zilnice și oboseală.
Cele mai frecvente simptome, care pot varia de la o persoană la alta, sunt dificultățile de a se trezi dimineața, senzația de rău, oboseala și neliniștea generală.
Este ideal să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră pentru a vă menține ceasul corpului sincronizat și pentru a împiedica schimbarea orei să vă afecteze negativ starea de bine.
În plus, este esențial să urmați un tipar înainte de culcare, cum ar fi să faceți o baie sau să citiți, și să evitați să mâncați sau să beți ceva cu cofeină cu cel puțin șase ore înainte de culcare.
Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.
Schimbarea orei de iarnă – scurt istoric
În 1932, România a adoptat ora de vară.
70 de națiuni din întreaga lume, mai exact, folosesc de peste 100 de ani cunoscutul sistem de schimbare a orei primăvara și toamna.
Nu toate națiunile au o oră standard pentru schimbarea orei.
Neozeelandezul Hudson a fost cel care și-a imaginat inițial că ar fi posibilă implementarea acestui tip de orar.
Echinocțiul de toamnă are loc în septembrie, înainte de schimbarea orei.
Atunci când soarele călătorește prin emisfera sudică și traversează ecuatorul ceresc, are loc echinocțiul de toamnă.
Echinocțiul, care are loc pe 23 septembrie, reprezintă sfârșitul oficial al verii.
Până la solstițiul de vară, care are loc în jurul datei de 21 iunie, zilele încep să se scurteze, iar nopțile să se lungească după 23 septembrie.
Ora de vară a fost implementată în România în 1932 și a continuat acolo în fiecare an până în 1939. (începe în prima duminică din aprilie la ora 0.00 și se încheie în prima duminică din octombrie la ora 1.00).
Ora de vară a fost în vigoare fără întrerupere de la ora 0.00 la 1 aprilie 1940 până la ora 2.00 la 2 noiembrie 1942.
Apoi, începând din 1943, a fost oprită.
A fost restabilită abia în 1979, în timpul guvernării lui Ceaușescu.
Cum se schimbă ora la telefon
Dacă opțiunea de sincronizare a orei cu ora rețelei este bifată în setări, smartphone-urile cu sisteme de operare iOS sau Android schimbă automat ora pentru utilizatorii care nu sunt siguri că trebuie să o modifice manual.
Dacă data și ora de pe iPhone nu se actualizează automat, faceți clic pe Settings, General, Date & Time și bifați opțiunea intitulată Set Automatically. Pe telefoanele Android, accesați Settings, Date & Time și activați Automatic date&time.
Renunțarea la trecerea la ora de iarnă/ora de vară
Cu toate acestea, România nu a adoptat încă sugestia Comisiei Europene de a renunța la decalajul orar.
Deputații europeni au cerut o evaluare a sistemului actual de decalare a orei și, dacă este necesar, o reformă a normelor într-o rezoluție care a fost aprobată de Parlamentul European în februarie 2018.
Iar acest lucru vine după ce mai multe organizații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la schimbarea anuală a orei, care semnalează începutul și sfârșitul sezonului estival.
Între timp, numeroase studii nu au putut ajunge la o concluzie definitivă, dar indică unele consecințe dăunătoare asupra sănătății umane.
Conform unui sondaj online, marea majoritate a europenilor (86% dintre respondenți) au fost de acord că eliminarea schimbării de două ori pe an a orei ar fi o idee bună. În urma acestui referendum, deputații europeni au decis să pună capăt schimbării de două ori pe an a orei începând cu 2021, la 26 martie 2019.
Fiecare stat membru ar urma să aleagă dacă să respecte ora standard (cunoscută și ca ora de iarnă) sau ora de vară.
Această alegere a fost amânată, totuși, din cauza pandemiei de coronavirus.
Pentru a avea cât mai multă lumină naturală pe tot parcursul verii, România își schimbă fusul orar de două ori pe an, de la iarnă la vară și invers.
În jurul echinocțiilor de primăvară și de toamnă, când ziua este mai lungă decât noaptea și noaptea este mai lungă decât ziua, are loc trecerea la ora de vară și de iarnă.
Peste 70 de țări din întreaga lume respectă în prezent ora de vară, ceea ce afectează peste un miliard de oameni în fiecare an.
Cu toate acestea, începutul și sfârșitul orei de vară diferă de la o națiune la alta.
Din ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie, Anglia respectă ora de vară, care a fost aprobată de Uniunea Europeană.
Majoritatea statelor din SUA au implementat ora de vară, cu excepția Hawaii, Arizona și a regiunilor insulare (Puerto Rico, Insulele Virgine, Samoa și Guam).
În prima duminică din noiembrie, SUA trece la ora de iarnă.
În secolul trecut, națiunile europene au trecut la ora de vară în timpul iernii pentru a economisi energie, în special în timpul crizei petroliere din anii 1970 și al războaielor mondiale.
Țările în care nu se schimbă ora
Până la începutul anului 2017, peste 100 din cele 192 de națiuni din lume au rezistat ajustării orei.
Motivele refuzului variază de la refuzul banal până la considerente teologice.
Pe fiecare continent din lume, din Africa până în Europa, se află națiunile care au refuzat să treacă de la ora de iarnă la ora de vară și invers.
Africa – Doar trei dintre cele 54 de țări de pe continent – Namibia, Tunisia și Egipt – au ales să își modifice fusul orar.
Celelalte 51 de țări, printre care Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania și Guineea Ecuatorială, nu își schimbă fusul orar.
Ameica de nord si Suid Venezuela, Ecuador, Panama, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia și alte națiuni minore din America de Nord și de Sud nu sunt favorabile schimbării orei.
În SUA, Arizona și Insulele Hawaii nu trec la ora de vară sau de iarnă.
În orașul canadian Ontario, ora nu se modifică nici ea.
Asia – În Asia, următoarele națiuni nu respectă ora de vară: China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore și Filipine.
Lista include, de asemenea, câteva țări ex-sovietice din Asia Centrală.
Europa – Turcia, Belarus, Rusia și Islanda sunt cele trei națiuni europene a căror oră nu se schimbă niciodată.
Australia – aici are loc doar o schimbare parțială a orei.
Iarna și vara împart același fus orar ca Queensland și Australia de Vest.
Cum să te pregăteşti cel mai bine de schimbarea orei
Trecerea la ora de iarnă nu perturbă somnul la fel de mult ca trecerea la ora de vară în martie, datorită orei suplimentare dobândite.
Cu toate acestea, ora de iarnă poate avea totuși un impact asupra ritmului circadian, ceea ce face dificilă pentru anumite persoane prelungirea orelor de veghe.
Orele suplimentare de somn au un efect pozitiv asupra nivelului de energie al multor persoane.
Cu toate acestea, cei care sunt privați de somn în mod regulat s-ar putea să nu-și poată reveni după doar o singură noapte.
Sezonul de iarnă ar putea oferi o oportunitate de a dezvolta obiceiuri de somn mai bune și de a vă asigura că beneficiați de un somn adecvat în fiecare noapte.
Medicii sfătuiesc să dați înapoi toate ceasurile din casă cu o seară înainte pentru a minimiza impactul schimbării de oră asupra dumneavoastră.
În acest fel, sincronizarea dvs. cu noua oră va începe în momentul în care vă treziți în dimineața următoare.
S-ar putea să fiți tentat să dormiți până târziu în weekend, pe măsură ce vă obișnuiți cu noua oră, dar încercați să vă păstrați rutina obișnuită de somn pe cât de mult puteți.
Ora suplimentară de somn nu trebuie folosită ca scuză pentru a sta treaz mai târziu.
Pentru a vă păstra ciclul tipic de somn-veghea sâmbătă, mergeți la culcare la aceeași oră ca de obicei.
Pentru a reseta ritmul circadian al organismului după schimbarea orei, încercați să vă culcați și să vă treziți la aceleași ore în fiecare zi.
Odată ce stabiliți un model regulat, corpul dumneavoastră se va adapta la programul dumneavoastră și va ști când este timpul să vă treziți sau să vă retrageți.
În diminețile de duminică, deschideți jaluzelele și lăsați soarele să strălucească.
Datorită faptului că răsăritul soarelui a fost mutat cu o oră înapoi prin sfârșitul orei de vară, veți experimenta lumina dimineții mai devreme.
Soarele reglează natura și menține ciclul nostru circadian.
Pe măsură ce zilele devin mai scurte, soarele servește atât ca un ceas natural, cât și ca un bun stimulent.